自由講場

跳至

首頁
23456...22

尾頁

大宅

manki1610 發表於 18-11-19 23:08
湊仔責任應該係父母身上 如果付出唔到 無謂辛苦別人了。

說得好對! 唔好生啦! 不負責任亞媽!

侯爵府

cheers_iris 發表於 18-11-20 00:19
即系你都唔like工人只是冇辦法

請工人真係睇運氣,我而家呢個係第3個,之前2個一個印完全唔識英文溝通唔到,第二個賓做5日思鄉,呢個海外印識英文今年第三年,前2年好好好幫手,一續約完攞完一個月人工奬金就變左,我請左新工人頂佢個位12月到

男爵府

ninachu 發表於 18-11-20 00:31
請工人真係睇運氣,我而家呢個係第3個,之前2個一個印完全唔識英文溝通唔到,第二個賓做5日思鄉,呢個海外 ...

係,所以先擔心

水晶宮

都幾好笑,自己想生但又唔想湊,真係搵著老人家嚟搞,湊大仔女又被迫湊孫,湊兩個仲忙過返工!

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

cheers_iris 發表於 18-11-20 00:19
即系你都唔like工人只是冇辦法

工人大把煩嘢,請個醒嘅你要特別小心財物,得閒跳下草裙舞要你額外俾甜頭佢,一步步得寸進尺。唔醒嘅樣樣慢動作,一個鐘熨幾件衫,叫佢餵仔食飯就自己走去食咗先。無論醒嘅蠢嘅,都鍾意一條抹布抹全屋,拖地唔過水,洗衫唔分深淺色,大量洗潔精加開大水喉洗碗等。唯有扮鴕鳥當唔知,鬼叫自己有人質响佢手

侯爵府

cheers_iris 發表於 18-11-20 00:33
係,所以先擔心

都有好嘅,朋友有一大一細b有99喺屋企,最近請左個好好嘅工人,有工人幫手,大人舒服好多,加油媽咪

男爵府

99dogdog 發表於 18-11-20 00:34
都幾好笑,自己想生但又唔想湊,真係搵著老人家嚟搞,湊大仔女又被迫湊孫,湊兩個仲忙過返工!
...

你冇睇前文後理亂咁話人,你仲好笑wor!
我系要返工湊唔到,而唔係唔想湊!
睇清楚先講啦你

男爵府

回覆樓主

我係一打二ftm,真係好辛苦,老人家頂唔順架,你想生多個,你一係做ftm自己湊,一係請工人幫手,冇得唔想架啦~

男爵府

ninachu 發表於 18-11-20 00:36
都有好嘅,朋友有一大一細b有99喺屋企,最近請左個好好嘅工人,有工人幫手,大人舒服好多,加油媽咪 :good ...

多謝你呀,好在bk仲有d正常人比正常意見!

有時煩惱係bk呻下,就有班未睇清楚乜都鬧定先嘅人

子爵府

雖然。我唔知你老爺奶奶幾歲,但都應該50+
係前文,我見到你講,而家輕鬆12-7煮飯

真心。我自己有一對仔女。俾媽咪加工人幫手。但。我從唔敢講(輕鬆)呢兩個字。。我媽55歲。我見佢有時買餸上我度㷛湯,我都鄧佢肉赤要抽。。我對仔女扭佢玩/扭佢抱 我真係肉赤。。。

我都係在職媽媽。番工真係一定不及湊仔辛苦
並唔係話你生多個唔岩,但。別看輕照顧小朋友的精力。。

子爵府

2個人收入
但要照顧4大退休長老 加 小朋友
俾我揀會唔再生。 生多個一闊三大(仲要請多個工人呢)。

明白你想小朋友有細路妹陪。
(你留意吓,大個咗仲係糖痴豆有商量既兄弟姊妹唔多。反而同朋友仲close)
擴大佢朋友圈仲好啦

男爵府

katieng116 發表於 18-11-20 00:46
雖然。我唔知你老爺奶奶幾歲,但都應該50+
係前文,我見到你講,而家輕鬆12-7煮飯

多謝你,輕鬆2字係奶奶自己講的,因我囡4.5歲,自理(食飯, 去toilet)可自己搞掂,好湊個d.

奶奶60, 老爺63.

男爵府

DebuPegg 發表於 18-11-20 00:48
2個人收入
但要照顧4大退休長老 加 小朋友
俾我揀會唔再生。 生多個一闊三大(仲要請多個工人呢)。

所以掙扎中,唔生唔洗煩係真

公爵府

回覆樓主:

6299湊得輕鬆?你小朋友要唔要接送興趣班?要唔要每日下午去公園放電?係屋企冇野玩會唔會睇足幾個鐘電視?叫佢食飯午睡都聽話?其實一d都唔輕鬆
如果覺得好輕鬆嘅應該係ipad餵大

男爵府

emimi 發表於 18-11-20 00:51
6299湊得輕鬆?你小朋友要唔要接送興趣班?要唔要每日下午去公園放電?係屋企冇野玩會唔會睇足幾個鐘電視? ...

輕鬆2字是99自己講。

6299不用接送興趣班,因全安排在weekend, 我自己帶。

我囡可自己食飯去toilet,間中攰會自己去午睡,

我家沒有iPad, thx

大宅

cheers_iris 發表於 18-11-19 23:22
我都係咁諗!thx u

希望其他jm唔好誤會我系個d不負責任嘅媽媽,如果系,我地直情有咗先算,根本不會同奶 ...

如果你屋企無房俾工人瞓
你可以租boarding house俾工人瞓,
佢日間就去你屋企湊B做家務,
晚上你自己湊返囉

男爵府

傻之達人 發表於 18-11-20 00:54
如果你屋企無房俾工人瞓
你可以租boarding house俾工人瞓,
佢日間就去你屋企湊B做家務,

boarding house?
因沒有請工人經驗,未聽過。
我search下,thx u

子爵府

cheers_iris 發表於 18-11-20 00:50
多謝你,輕鬆2字係奶奶自己講的,因我囡4.5歲,自理(食飯, 去toilet)可自己搞掂,好湊個d.

奶奶60, 老爺6 ...

傻瓜
唔通你奶奶會同你講(好辛苦咩)

你當我難聽講句。佢係明白你地處境者

我12月生第三個了,我媽都係講一句(得嘅)
但我都請多個工人,之後我媽先敢講一句(咁就可以輕鬆點了)

其實你奶奶好好丫。真心幫你
但,你都要將心比心
有時老人家的說話,不能盡信

如果真係要生多個。請個人幫手是無可避免的

男爵府

katieng116 發表於 18-11-20 00:58
傻瓜
唔通你奶奶會同你講(好辛苦咩)

我有咁考慮呀,我也不想因自己想生b要全世界辛苦,多謝你

侯爵府

cheers_iris 發表於 18-11-20 00:57
boarding house?
因沒有請工人經驗,未聽過。
我search下,thx u

唔好,工人外宿犯法架,工人可以瞓廳或者碌架床

首頁
23456...22

尾頁

跳至