自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

cheers_iris 發表於 18-11-19 23:57

多謝你意見,如果係需要,我都會請工人,我地本身諗住 ...

其實明白你情況,真係請工人幫輕下,雖然驚有唔好嘅,都要面對。
始終就算老人家話肯湊,現實上可能好多不能遇期嘅事,例如突然天氣差大嘅返唔到學,細嘅又可能要返健康院打針嗰啲,萬一有咩唔舒服(大人細路都有機會,最麻煩一個病就全家病),你大嘅返半日,其實仲有好多電要放,老人家越大只會體力越跟唔上,多個人幫手做backup,大家都輕鬆。
同埋到時會遇到一個難題,就係爭寵,老人家唔係咁簡單處理到。

水晶宮

畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 18-11-20 07:16
其實好少聽人好歡迎屋企住多個外人,個個請工人前都有個心理障礙
我同6299同住,大女出世時未搬無位 ...

我都唔鍾意老人家湊

我之前響第二個帖講過,我99幫我叔仔湊其中一個,個小朋友學曬d壞習慣,例如撩鼻屎丶講鄉下話粗口

另一個叔仔俾外母湊,個外母dayday帶個孫去酒樓打雀局

子爵府

ninachu 發表於 18-11-20 01:00
唔好,工人外宿犯法架,工人可以瞓廳或者碌架床

無知一問!真的犯法?但成日見F B啲工人搵工時話要住喺外面嘅

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

吾生
既然倆公婆都諗吾掂湊仔女問題
無謂再生多件

男爵府

cheers_iris 發表於 18-11-19 23:33
我就係有係佢處境諗,先問佢看佢想法,如果知道佢唔想,當然唔會迫佢

其實就算有工人,長老幫,都要諗呢啲人突然全部反口,你都吹佢唔脹,我就是人板,最後做ftm自己搞掂曬,其實食係有限數,自己湊自己教,慳返工人錢,補習錢,多了時間睇住小朋友成長,抵

男爵府

多鬼餘,生兩個旨意一個老人家湊。
唔鍾意屋企多個工人,唔鍾意比工人湊。
咁就咪生啦。
身邊都有咁既人,話唔鍾意有工人,就推晒比老人家,勁自私

子爵府

cheers_iris 發表於 18-11-20 01:12
其實我冇強迫我6299凑2個,我就係尊重佢地先事先問吓佢地意見,如果係唔想,我唯有請工人,我只係同好多jm ...

唉....香港人壓力太大啦!

珍珠宮

回覆樓主:

搞掂有人湊先生啦~老人家湊b真係好辛苦架~陰公!

侯爵府

gilgil39 發表於 18-11-20 08:34
講得好啱,我長期受呢啲壓力;有時俾啲工人激到我後悔生仔

咁嚴重?吾應該比工人攪到咁影響母子關係,係咪應該準備換人?

大宅

回覆樓主:

我覺得,長遠要認真諗請工人,屋企加多一個bb,其實都多左好多家務做,樓主你自己要返工,放工要兩公婆湊兩個仲要做家務係太辛苦,而且夜晚掛住做家務就小左時間陪小朋友。遲啲家姐上小學,夜晚要睇功課,你會忙過而家好多。
日頭有工人幫吓6299手湊bb,佢哋感覺上壓力冇咁大又感覺冇咁困身。
到左weekend,有工人嘅話6299可以休息吓,你哋兩公婆可以分工合作湊兩個,細嘅有時可以跟住家姐出去有時又可以留喺屋企瞓多啲bb覺,有工人就可以多個alternative。

祝你第時請到個幫得手嘅工人,6299主力玩孫,你99咁幫得手又住得近真係好幸福。

ps:jm你eq好高,嗰啲唔啱聽嘅意見一笑置之吧

子爵府

cheers_iris 發表於 18-11-20 00:02
咁你個姐姐好唔好呀?

我覺得算係咁,我要求不太高,
只要佢對啲小朋友好,清潔OK就可以了
其餘嘅我都可以隻眼開隻眼閉

朋友教我請海外新黎嘅好啲,因為已經黎左香港一段時間嘅好多都老seafood心態,佢地做事有自己一套,唔太聽話

我個時係懷孕3個月就去請了,大約7個月時到步,教定佢所有家頭細務、煮飯咁,仲有記住係屋企裝cam,建議你入啲fb page講工人個啲,有咩事都可以向人請教點做,唔好太信啲agent,有啲好無良只幫工人

P.S.
呢度好多人有理無理鬧左先,唔好上心

男爵府

其實我同你情況好似呀!不過我已經陀緊細的,6299就幫手湊大嘅!平時買餸自己做,6299主力湊返學放學同埋煮俾大女食!我地一有左,就已經決定請工人了!其實我都怕有個外人喺屋企.但好明顯老人家湊兩個會好吃力!所以唯有請啦!我工人都未尼到!祝大家都好運啦!

男爵府

回覆樓主:

我都覺得努努妳要過到請工人一關。真是生了沒有工人幫手,老人家挨病左,都是你們自己辛苦。到時候無老人幫手仲要照顧老人 三思

子爵府

littlefunpig 發表於 18-11-20 01:19
我一打一湊初生都覺得辛苦,仲要做埋家務⋯⋯ 真係寧願俾6299湊然後返工,但我過唔到自己果關

長老 ...

呢個都係重點,小朋友大大下,老人家教唔教到佢哋都係問題;想當年我都係為咗要自己教育返個仔所以變ftm

男爵府

我每日放學都見到有個婆婆抬個細b(歲幾坐bb車)落樓梯,有個大既(k1-k2)就自己一支箭衝過馬路,婆婆自己行都唔係行得太好簡直係虐老
我見到都會幫手拖住大既,有時會有人幫婆婆手抬bb車,其實隔離就有斜路,不過要兜路。
我自己湊一個百厭仔無人幫手都覺得好累,何況老人家又困身,湊得唔好又比人埋怨,而且老人家根本無精力帶小朋友去公園又跑又跳。
請個工人湊,長老幫手睇啦,起碼病左或者肚痛去廁所有人幫手。
唔好強調自己放工放假有睇小朋友,果個係你生既,應份的
我都有個仔,將來仔大我想周圍去,唔想日日煮飯,更唔想湊孫,唔想照顧未來心抱。

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

到你生出黎,個女已經小學讀全日,我覺得就算唔請問題都不大既。如果經濟冇問題,請個鐘點湊個女放學囉。

子爵府

gilgil39 發表於 18-11-20 08:41
無知一問!真的犯法?但成日見F B啲工人搵工時話要住喺外面嘅

真犯法,不過冇人捉咁解,要靠人舉報
我都識人個工人住出面
不過我就唔敢做啦

子爵府

cheers_iris 發表於 18-11-20 01:25
bk有你呢d明白事理嘅jm簡直係奇蹟,我成日出post, 成日都比班唔知咩人狂鬧,想聽下真心分享下意見少之有少 ...

已你呢個狀況,要供兩層樓同樣咁多人真係壓力好大㗎!我老公都要養三個長老兩個工人兩個細路加我,真係好吃力,好大壓力,我真係有啲後悔㗎!
你要好好考慮清楚各方面問題呀!

侯爵府

catiou627 發表於 18-11-20 00:09
我大女又係呢個年齡叫我生妹妹,點知生出來,日日吵架,煩到不得了!其實怕小朋友悶,最好你同其他同學媽 ...

如可以再㨂多次,會否生多個?

侯爵府

gilgil39 發表於 18-11-20 09:03
已你呢個狀況,要供兩層樓同樣咁多人真係壓力好大㗎!我老公都要養三個長老兩個工人兩個細路加我,真係好 ...

你係後悔乜嘢啊?
要兩個工人?

首頁

尾頁

跳至