原生家庭的重要性

小源
|

有無JM睇完勁羨慕? 佢飲杯野=窮小朋友食一餐有找了

Poyau
|
cdnis
bosch
|
唔羨慕. 一向都知自己唔係有錢人, 冇必要羨人, 呢d 片睇左一陣就跳跳下咁睇, 笑左一陣就算.
萍pig
|

係窮媽媽先同你講生育權。
話做人要努力脫貧,但又唔自己努力脫貧先,諗著生個仔,由個仔去辛苦脫貧。

vivian468
|
喺香港有錢係會開心啲,
而且依家香港真係迫爆,
如果自己都過得唔開心仲生咩丫
Kimiwiki
|

wai4919
|
真係冇 羨慕,佢睇來都係中產,唔似富豪級,我睇左少少……
bmuimami
|
普普通通啫
KK20010609
|
小源 發表於 18-11-20 00:34

沒有人可以出世前選擇自己的家庭
JoanC
|
各有先因莫羨人
做個靚太
|
萍pig 發表於 18-11-20 07:36
係窮媽媽先同你講生育權。
話做人要努力脫貧,但又唔自己努力脫貧先,諗著生個仔,由個仔去辛苦脫貧。

你講左重點,根本有D生bb,就寄望仔女長大帶自己脫貧!
做個靚太
|
我諗如果係我細個,可能都會話“你就好啦~”
到左依加,明白唔需要羨慕啦~始終我地睇到嘅,只係幾分鐘嘅片,知道幾多?每個人,都有自己好同唔好嘅時候~
不過我反而會覺得,唔係話無錢就唔可以生bb,但我實在唔忍心要我嘅小朋友跟我迫劏房,或者我連買樣野俾佢玩,都要計住慳住~然後我又成日要為生活問題,令到小朋友係一個家庭壓力大嘅環境成長~情緒複製、貧窮複製,我都唔想經歷~
薯圈
|
我唔認同快樂只是來有能力高消費, 但我肯定不快樂是來自比較。 比較完會上進,追住夢想去行是一種鼓舞;比較完會抱怨自己不是生於大富之家,小康偏要過中產生活,然後覺得自己苦,自怨自艾。

更多嘅係成日唔抵得有錢嘅有錢,更唔抵得無錢嘅去攞福利。

做嘜啫, 可唔可以多d望下自己有嘅野,亦多d替富足嘅人開心, 攞福利嘅,唔抵得咪自己都去攞囉!攞唔到或唔想攞嘅, 咪大方d囉~總之少d埋怨,人生先開心!

我承認我係"彿系"中年
dididi    發表於 18-11-20 14:19
dididi    發表於 18-11-20 14:09
dididi    發表於 18-11-20 14:09
FJmom    發表於 18-11-20 13:27
nainaitze
|
做個靚太 發表於 18-11-20 08:56
到左依加,明白唔需要羨慕啦~始終我地睇到嘅,只係幾分鐘嘅 ...

認同你,我都唔會忍心小朋友要陪我捱窮,有啲嘢無絕對嘅對與錯,不過我自己就唔會製造跨代貧窮複製呢種事情出嚟。
tester5
|
小源 發表於 18-11-20 00:34
小朋友分享下自己日常生活啫,唔需要拎出黎咁討論吧。咁小事,放過妹妹啦~

mercurycc
|
做個靚太 發表於 18-11-20 08:56
到左依加,明白唔需要羨慕啦~始終我地睇到嘅,只係幾分鐘嘅 ...
認同,自己都過得咁辛苦,
為咩要夾硬生出來要小朋友捱呢!
自己選擇就要承擔,唔好把責任推政府。

mandy952
|
做個靚太 發表於 18-11-20 08:51
你講左重點,根本有D生bb,就寄望仔女長大帶自己脫貧!

應該係視生仔女為工作一部分,因老公養,到老左就仔女養
熊貓小姐
|
有咩好睇?
wai4919
|
薯圈 發表於 18-11-20 09:30
我唔認同快樂只是來有能力高消費, 但我肯定不快樂是來自比較。 比較完會上進,追住夢想去行是一種鼓舞;比 ...

我認同你

人比人,真係比c人
熊貓小姐
|
小朋友分享日常生活,點解你地睇到咁多感悟