自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

開心吸收勳章

tester5 發表於 18-11-20 09:52
小朋友分享下自己日常生活啫,唔需要拎出黎咁討論吧。咁小事,放過妹妹啦~

其實好多人都係講咁個題多過妹妹仔,有些我覺得係冇睇過就入來講……

成日好似好中立,但…………

禁止訪問

珍珠宮

mandy952 發表於 18-11-20 09:56
應該係視生仔女為工作一部分,因老公養,到老左就仔女養

老公養,係兩公婆共識,共同生活一部分,我覺得無問題~
但仔女養,仔女將來會有自己家庭,自己嘅生活,依加尼個社會,其實仔女可以負責好自己,我覺得已經算唔錯~做父母,有責任計劃自己老年生活囉~

珍珠宮

mercurycc 發表於 18-11-20 09:54
認同,自己都過得咁辛苦,
為咩要夾硬生出來要小朋友捱呢!
自己選擇就要承擔,唔好把責任推政府。

承乜擔呀~有承擔就唔會咁兒戲就生個bb出來啦~我最唔欣賞講窮有窮養,點窮先,你大人嘅生活問題都未解決咋~小朋友無辜架嘛!

象牙宮

做個靚太 發表於 18-11-20 10:18
承乜擔呀~有承擔就唔會咁兒戲就生個bb出來啦~我最唔欣賞講窮有窮養,點窮先,你大人嘅生活問題都未解決 ...
岩新聞講緊香港貧窮兒童增長,又有報導一家8住劏房,
講到無錢買日常生活食物,又話政府資助唔夠。

珍珠宮

nainaitze 發表於 18-11-20 09:46
認同你,我都唔會忍心小朋友要陪我捱窮,有啲嘢無絕對嘅對與錯,不過我自己就唔會製造跨代貧窮複製呢種事 ...

複製貧窮,真係好恐怖~
唉~都有D父母,係好努力嘅,咁都有左,無計啦~總好過生出來,仲要怨D仔女唔生性,都唔知係邊個唔生性~

珍珠宮

mercurycc 發表於 18-11-20 10:23
岩新聞講緊香港貧窮兒童增長,又有報導一家8住劏房,
講到無錢買日常生活食物,又話政府資助唔夠。:igiveup ...

係囉…唔知點解,住劏房特別生得~
我其實都好想生4個,但我真係唔敢生~

大宅

回覆樓主:

cdnis

我估佢都係比較好D嘅中產。我唔有錢, 但慶幸暫時個女要飲杯野都未必要左度右度先入去買(將來就唔知, 未來嘅嘢講唔埋)

原生家庭對一個人成長好重要, 對塑造人的性格、價值觀同人生取向有莫大關係, 這是一個很大的課题。但不单限於金錢同家庭富有與否。

象牙宮

做個靚太 發表於 18-11-20 10:25
係囉…唔知點解,住劏房特別生得~
我其實都好想生4個,但我真係唔敢生~
...
可以攞綜援,快啲上公屋。

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

熊貓小姐 發表於 18-11-20 10:07
小朋友分享日常生活,點解你地睇到咁多感悟

係囉... 做咩咁感嘆
我地係咪睇緊唔同既片?
天朗氣清

子爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

熊貓小姐 發表於 18-11-20 10:07
小朋友分享日常生活,點解你地睇到咁多感悟
我直情係睇左段片之後再睇留言, 以為自己睇漏左條片D咩..... 點解可以有咁多咁神奇無關既留言

子爵府

咬香口膠 發表於 18-11-20 11:06
我直情係睇左段片之後再睇留言, 以為自己睇漏左條片D咩..... 點解可以有咁多咁神奇無關既留言
...

好好奇JM既COMMENT好似同條片冇咩關係.... 阿妹妹住個屋苑都唔係咩豪宅, 只係普通屋苑一個..

btw個dna test kit幾得意~

伯爵府

BK Milk勳章

bosch 發表於 18-11-20 07:32
唔羨慕. 一向都知自己唔係有錢人, 冇必要羨人, 呢d 片睇左一陣就跳跳下咁睇, 笑左一陣就算. ...

你心態好好。

珍珠宮

DNA幾重要咖個細路女幾靚女呀,幾乖女丫,父母都好nice,有乜問題呢?點解要討論?

珍珠宮

做個靚太 發表於 18-11-20 08:51
你講左重點,根本有D生bb,就寄望仔女長大帶自己脫貧!

一出世上樓快, 巳經小脫貧啦

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

"原生家庭"呢個term怪怪地,嘜有唔係原生

男爵府

IloveJJ 發表於 18-11-20 10:10
有乜好羡慕?呢個世界總有比你好既人,又總有比你慘既人,如果成日去羡慕,做人點會開心?做人就要珍惜自己 ...

我自己唔想同人比,奈何我家人自細成日將我同親戚d仔女比,人地住太古城三房又有樓收租,我住公屋,又唔諗下點解自己同人地父母差咁遠

到我自己儲到錢上車,同月親戚比左二百萬個女買樓,先冇再講“你睇人地點點點”

禁止訪問

大宅

jollyma 發表於 18-11-20 12:50
"原生家庭"呢個term怪怪地,嘜有唔係原生 ?

呢個term通常係相對嘅. 通常指新生代家庭, 男女雙方各自原本的成長家庭。

珍珠宮

唔明。條片唔係講個小朋友玩dna kit同返學咩?關家境咩事?

首頁

尾頁

跳至