少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

我姪仔今年14歲,昨天發生了一件小插曲:因為昨天我媽媽70歲大壽,所以請咗啲親戚去酒樓食飯,我姪仔夜晚去到酒樓後才發現有咁多人一齊食飯,即刻黑面任何人叫佢都晤應唔打招呼,坐左系到準備開餐啦,姪仔都唔肯食,默默咁坐咗系度低頭黑面,我叫佢食野佢淨係擰頭,不停想走,坐咗一陣自己走咗自己出去外面食飯先返屋企,我哥哥返到屋企教訓咗姪仔一餐,估唔到我姪仔答:自己一家食餐飯咪好囉,做咩要請迷啲三五識七既人呀,我晤系晤鐘意食果啲野而系見到果啲人就唔想食,請教下我應該怎教佢好?請問可以去邊度有得評估系唔系有情緒病?

大宅

kk1030 發表於 18-11-20 00:36
我姪仔今年14歲,昨天發生了一件小插曲:因為昨天我媽媽70歲大壽,所以請咗啲親戚去酒樓食飯,我姪仔夜晚去 ...

我姪仔一個月起碼1-2日因為在返學途中肚痛而所以請病假,我好擔心佢系唔系因為過份緊張而影響到,所以想同佢去評估下

伯爵府

請問見個d係咩人
會唔會係佢細時成日話佢既人
如果係可能因為青春期問題
如果唔係就同小朋友傾下先
問下佢點解唔想見果d人
再諗點做

大宅

taiwoon 發表於 18-11-20 03:56
請問見個d係咩人
會唔會係佢細時成日話佢既人
如果係可能因為青春期問題

見果啲系我爸、媽果D兄弟姊妹,即系佢叫舅公,姑婆,表伯,表嫂等等,從來冇人嬲過佢,姪仔每次有呢啲埸合都唔會出現,今次我冇諗過佢咁大反應,所以冇同佢講咁多人一齊食飯,佢可能以為自己一家人食,來到就即黑面唔肯食,真系唔識怎教佢(emoji)

子爵府

BK Milk勳章

kk1030 發表於 18-11-20 10:54
見果啲系我爸、媽果D兄弟姊妹,即系佢叫舅公,姑婆,表伯,表嫂等等,從來冇人嬲過佢,姪仔每次有呢啲埸合 ...

會唔會以前細個時,同親戚們有過過節?

大宅

ada_fung 發表於 18-11-20 16:34
會唔會以前細個時,同親戚們有過過節?

冇,從來都冇,就系唔知怎解佢會咁反感.

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

反叛時期嘅小朋友, 係易啲有情緒嘅, 可能一直以嚟大家都比較遷就佢呢?
每日望住佢哋就充滿力量啦!

大宅

vickymok717 發表於 18-11-21 11:04
反叛時期嘅小朋友, 係易啲有情緒嘅, 可能一直以嚟大家都比較遷就佢呢?

唉,可能系平時比較就佢,請問有小朋友有類似情況嗎?應該怎教佢先岩..

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

kk1030 發表於 18-11-21 11:07
唉,可能系平時比較就佢,請問有小朋友有類似情況嗎?應該怎教佢先岩..
...
我小朋友都比較細,但我一般都唔會太遷就小朋友, 要教佢哋識得分莊閒, 到宜家先教, 佢一般都會反感
每日望住佢哋就充滿力量啦!

首頁

尾頁

跳至