3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

洋房

仔仔剛升小一, 現第 3個月. 開始進入適應期. 但仔仔開始回家會講學校沒有小朋友跟他一起玩.
小息的時候自己一人行來行去, 很無聊.
看見自己班的同學玩得很開心, 但又沒有自己.
仔仔不是曳, 只是他太乖. 老師講不要跑, 他就不跑.
老師講安靜, 他就安靜.

小朋友有見及此, 開始欺負他. 小息的時候會搶他食物或上課時拿他的鉛筆.

做媽媽聽見有點不知所惜.

請各位媽媽給點意見, 怎樣處理這問題.
謝謝大家.

男爵府

bbsleep 發表於 18-11-20 01:10
仔仔剛升小一, 現第 3個月. 開始進入適應期. 但仔仔開始回家會講學校沒有小朋友跟他一起玩.
小息的時候自己 ...
我囡都系甘,同級無一個是同一幼稚園上去,只能同巨講,讓她主動去認識新朋友,不過主唔主動,好睇個人性格,巨系唔會主動,等人地遼個類型,所以小息都系自己一個玩。

大宅

小息的時候自己 ...

所以男仔唔好管教得太乖,好易比人恰。

不過,小一應該都唔會主動恰你既,慢慢就會有朋友,放心。

大宅

可唔可以同老師溝通下,叫老師平時帶動一下呀?

男爵府

小息的時候自己 ...

你叫佢主動同人玩。平時多點帶佢出去同小朋友一齊玩。教識佢交際

男爵府

cookingbaby 發表於 18-11-21 15:46
可唔可以同老師溝通下,叫老師平時帶動一下呀?

呢個都係一個方法。

男爵府

小息的時候自己 ...

你會接佢放學嗎?試吓睇吓同班有無家長岩傾的一齊行返屋企,或者係學校附近的公園玩(小朋友放學後好鐘意玩一陣)你再睇吓咁樣會唔會幫佢搵到朋友仔

洋房

我多謝各位媽媽給的意見.1. 我的仔仔都是跟以上的媽媽女兒一樣, 是被動的小朋友. 所以很難交朋友.
2. 我沒有太大本事教到仔仔很乖, 是他天生就是很懂事. 我都想他壞一點 ^^
3. 我沒有接他放學哦! 是坐校巴. 因為我還有個細佬一歲要湊, 如果接哥哥又要坐一程小巴, 又要行一段路.
4. 我有跟老師看一下, 因為始於是小學不是幼稚園. 老師的工作量都很大, 所以提議了但還未見有行動.

今天仔仔回來又說不開心, 哭起來. 我怕他的情緒出現問題.
他在做功課都天天哭不要寫字, 手很累.
媽媽為什麼要迫我做, 你不疼我. 只疼細佬.
大發皮氣. 令我頭痛到不得了.
同事我也同老師講叫社工同仔仔傾下計.

小朋友太乖都不是一件好事 ><....

洋房

回覆 bchuma 的帖子

我已經有了, 但他回到學校總是看著別人玩.我教他, 你問人可吾可以一齊玩呀?
他又沒有問.
吾知佢太怕羞還是怕被拒絕.

大宅

MommyPanel勳章

小小提議:
1. 小食政策:帶啲獨立包裝小食回校主動問人食唔食(或者自己食,有人望就話我仲有呀,不如一齊食啦!)
2. 技能政策:教識佢一兩樣得意嘢,畫公仔、摺紙等,等佢可以同人交流下

我仔小一時老師都成日同我講佢小息只係坐係自己個位度,而家小二,每日最期待就係小息同同學一齊落操場跑同一齊食小食。

複式洋房

小息的時候自己 ...

可以認識多一點其他同學嘅媽咪, 得閒同佢哋多啲去課外活動, 幫你的小朋友認識多一點同學, 慢慢就會習慣的了

男爵府

bbsleep 發表於 18-11-22 01:57
回覆 bchuma 的帖子

我已經有了, 但他回到學校總是看著別人玩.我教他, 你問人可吾可以一齊玩呀?

下次遇到咁嘅情況,你帶住佢代佢去問。如果成功做,佢會知道咁係可行。拒絕左,拒絕多幾次面皮後左就無所謂啦

珍珠宮

小丸子101 發表於 18-11-22 13:59
可以認識多一點其他同學嘅媽咪, 得閒同佢哋多啲去課外活動, 幫你的小朋友認識多一點同學, 慢慢就會習慣 ...

係亞,我都覺得係慢慢去認識,去習慣

洋房

回覆 bbsleep 的帖子

加油加油

大宅

小息的時候自己 ...

同老師傾吓, 蝦人的小朋友要由老師責備吓,

大宅

小息的時候自己 ...

哇 學校老師睇唔倒?同學校返映啦!
d老師&学生咁差

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得你可以同佢分析下,話點樣既情況下可以join一齊玩,實際操作系真係要靠小朋友自己架

洋房

回覆 sinam 的帖子

都幾好喎, 一齊食. 等我教佢先. ^^

洋房

回覆 我要做媽媽 的帖子

係呀! 不單是小息. 上了一年級很多事情都要夠他自己解決. 所以我後悔K3 太愛錫他.
很多事情幫他解決.

大宅

MommyPanel勳章

bbsleep 發表於 18-11-27 10:42
回覆 我要做媽媽 的帖子

係呀! 不單是小息. 上了一年級很多事情都要夠他自己解決. 所以我後悔K3 太愛錫他. ...

媽媽要有加倍信心!
多鼓勵~或者試下自己同佢分享下自己小時候識朋友經歷

首頁

尾頁

跳至