你會點答?

litttle_o
|
請教各JM,我仔仔參加d比賽全部敗北,佢問我地點解次次都無奬既,你會點答?我地唔係攞獎揾學校,因為住外國,純粹佢學開既興趣班內容比賽咋
BBgaga
|

安慰法:比賽係至在參與 enjoy個過程,有冇獎冇乜所謂的。
免勵法:我睇只是差少少咋,下次再努力D!
消極法:呀仔你鐘唔鍾意呢D比賽,輪咗有冇唔開心?興趣班嘛 唔係必去的去搵一些開心的去做 ok?

msming
|
litttle_o 發表於 18-11-20 06:46
請教各JM,我仔仔參加d比賽全部敗北,佢問我地點解次次都無奬既,你會點答?我地唔係攞獎揾學校,因為住外國 ...

唔知你係參加边類型的比賽,不過我通常同女講已經盡左力,做左personal best time成績就已經足夠了
TMC3012
|
志在參與麻, 如果參賽一定有獎, 咁每一項只有3個人參加咋喎
iki
|
參賽不是求獎項,志在參與
Angelice-BeBe
|
志在參與,享受過程
JoanC
|
一山還有一山高,遇上比自己更叻就要認輸,警剔自己要更加努力。
bosch
|
請教各JM,我仔仔參加d比賽全部敗北,佢問我地點解次次都無奬既,你會點答?我地唔係攞獎揾學校,因為住外國 ...

我會直接話因為人地勁過佢. 簡單分折番點解佢會輸.

我個仔都係冇獎拎, 佢有時唔認真咁去比賽, 我會話佢. 有時佢認真去比賽但冇獎, 我會讚佢.

miffyumiffy
|

問佢覺得點解自己會輸

咁下次呢方面做好啲囉
losttoa
|
今朝另一個舖見到

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
tsung
|
盡了力便可
M&A Mom
|
有些事,做完之後也是徒勞無功!
但,除此之外,還可以記住曾經自己有做過!

這是我 n年前寫給自己的說話
小曳人
|
比賽係學習過程

攞獎係 = 天份+努力 + 運氣

我會反問:咁你有無開心?有無得著?

PS 我每次帶細仔比賽都要心理輔導...
love2talk
|

「你只是欠少少分就有獎,下次再努力多少少就可」

咁你就盡量揾返一d有安慰獎既比佢玩下,比返少少既自信佢

BGCOME08
|
阿媽買咗幾十年6合彩都未中過獎啦,一樣買得咁開心,再接再厲,意在參與。
love2talk
|
BGCOME08 發表於 18-11-20 21:13
阿媽買咗幾十年6合彩都未中過獎啦,一樣買得咁開心,再接再厲,意在參與。
...

買個希望
Docdog22
|
獎唔係最重要, 媽媽知道你好努力! 我地享受過程
Poyau
|
一山還有一山高 強中自有強中手
bmuimami
|
BBgaga 發表於 18-11-20 07:09
安慰法:比賽係至在參與 enjoy個過程,有冇獎冇乜所謂的。
免勵法:我睇只是差少少咋,下次再努力D!
消極 ...