工傷病假是否要連續

Taviata
|
喺公司發生工傷骨折,急症室俾咗8日假,到本星期五,如果想extend 病假,係咪唔可以停?即係即使星期六日係本身唔洗工作,但都要星期六再去睇醫生?
薯圈
|
Taviata 發表於 18-11-20 08:53
喺公司發生工傷骨折,急症室俾咗8日假,到本星期五,如果想extend 病假,係咪唔可以停?即係即使星期六日係 ...

係呀!要連續架!
小可愛11
|
喺公司發生工傷骨折,急症室俾咗8日假,到本星期五,如果想extend 病假,係咪唔可以停?即係即使星期六日係 ...

係要連續先得。
kit567
|

工傷假不需要連續,1日都有4/5病假錢架
咩都唔識
|
以我理解係不需連續
做滿1年, 1個月就有2天有薪病假
上限係120天
病假4天或以上就可有4/5糧
究竟我是誰
|

一定要連續
Taviata
|
如果係腳打咗石膏,洗唔洗拆咗石膏先返得工?
Kayaya
|
假紙無既日期公司可以唔出糧俾你
可以分開好多次去睇醫生,但日期需要連接住
|
Taviata 發表於 18-11-20 11:26

視乎你做咩工
全日坐office,同埋你出入office冇問題咁就可以

Taviata
|
[email protected]# 發表於 18-11-20 11:38
視乎你做咩工
全日坐office,同埋你出入office冇問題咁就可以

做文職,係返工放工麻煩d
jane720812
|
如果你工傷,你放既病假要連住。即係原本俾左8日病假你,你一係第8日再睇醫生,一係最遲第9日就好去睇,病假啲日子唔好斷。仲要問埋公司係唔係一定要睇政府,我老公之前都係工傷,佢公司講都係要睇政府(我同佢一直都係急症度睇),日期唔可以斷
Taviata
|
jane720812 發表於 18-11-20 12:01
如果你工傷,你放既病假要連住。即係原本俾左8日病假你,你一係第8日再睇醫生,一係最遲第9日就好去睇,病 ...

好似無話一定要公家
cattz288
|
如果你工傷,你放既病假要連住。即係原本俾左8日病假你,你一係第8日再睇醫生,一係最遲第9日就好去睇,病 ...

可以睇私家架
miniyannis
|
可以斷開黎放,跟醫生紙發放病假4/5,工傷病假最多放取兩年,大前提係要有醫生紙
miniyannis
|

只要係香港註冊既中西醫都可以,不一定要政府
終極熊貓
|
Taviata 發表於 18-11-20 11:26

應該問醫生喎~
FTR603
|

回覆 Taviata 的帖子

一定要連續, 吾理係咪星期六,日
Taviata
|
終極熊貓 發表於 18-11-20 12:22
應該問醫生喎~

我意外之後有睇私家,私家俾3個星期,但放咁耐老闆會想殺咗我
MoooVoo
|