讓座都錯???

vmann
|
有時搭車被人用一袋二袋霸位,只能「望座興嘆」。不過今次有乘客主動讓位,都要被人批評,是否好人難為?

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 1120_00822_001.html
zitzai
|
痴線

咁高要求,坐的士都解決唔到喎。人地啱啱落車佢即上都會坐暖凳。佢出部車吧啦
馬爾太
|
呢啲人成日俾鬧架啦!係唔想坐窗口位先坐出面啫,有人坐先郁個屎忽去窗口位,點解唔一早坐入去?
聽過唔止一次,有人大聲鬧:x,你放完個屁係張櫈度就坐入去!
luckybaby2011
|
vmann 發表於 18-11-20 09:21
有時搭車被人用一袋二袋霸位,只能「望座興嘆」。不過今次有乘客主動讓位,都要被人批評,是否好人難為?
...

其實佢讓路俾人入去坐咪得囉⋯⋯
唔覺得佢係好人喎、同讓坐係兩件事

Poyau
|
鍾意冷板凳
Amy1974
|
回覆 vmann 的帖子

好少事啫,咁都要拗一餐?

咁介意坐個位係暖嘅,只可以自己揸車咯。
eeaa
|
睇曬內文先知點解嫌棄
loveby
|
無禮貌
peggy65
|
呢D唔系叫讓座喎
自己霸咗張凳放野,到有人要坐,先至拎開,
仲好似予人方便,好心咁坐入去,
如果一早坐入去,就唔會俾人話啦
gglc
|
我都試過類似咁,我都未坐暖。隨後有個呀婆想坐,咁我諗住讓個方便出入位比佢。比佢話,唔記得話咩,總之話我好換左個位。我只係答佢:唔使咁勞嘈嘅,我諗住方便你出入啫,你唔中意咪換番比你囉。佢就冇出聲又冇換。
pooh仔
|
zitzai 發表於 18-11-20 09:28
痴線

咁高要求,坐的士都解決唔到喎。人地啱啱落車佢即上都會坐暖凳。佢出部車吧啦

咁又唔喺咁講,佢一喺一開始就坐入邊, 為何有人要坐佢pat pat 痕 坐暖張凳先比人坐, 這不是讓座!其實這類人好討嚴!

坐到熱辣辣叫人點坐,佢又不是要落車
ami703
|
咁都介意就自己揸車
Gee!
|
咩人都有 咁唔鐘意咪唔好坐囉
pooh仔
|
peggy65 發表於 18-11-20 11:41
呢D唔系叫讓座喎

咪喺。未睇內文我都以為發文者諸多挑剔, 睇完就知成件事就喺嗰個人懶好心, 其實喺佢貪自己方便, 順手將另一張凳放置物品。
露比EE
|
peggy65 發表於 18-11-20 11:41
呢D唔系叫讓座喎

如果如你所講,咁唔係讓坐囉!
樓主出咁既topic想表達咩呢?
jasmineoj
|
咁都算讓座?邊個讓?個袋呀?
@nice
|
根本就係果個人想霸個位放嘢, 呢D唔係讓座
natnat_tsang
|
luckybaby2011 發表於 18-11-20 09:54
其實佢讓路俾人入去坐咪得囉⋯⋯
唔覺得佢係好人喎、同讓坐係兩件事

完全同意.... 係我個人覺得, 讓座個定義, 係將自己原有坐緊嘅座位讓出, 依家係將自己霸佔多餘嘅座位騰空番出嚟啫.... 係囉..條友讓條路俾人入咪得囉...都唔明...

tsung
|

mickeymok410
|
讓咩座?啲位從來唔係預人放袋