自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

牛年勳章

小事化大

子爵府

vmann 發表於 18-11-20 19:14
小事化大

坐嗰個唔係格衰就冇事啦!

大宅

回覆樓主:

早落車咪會坐出面

大宅

vmann 發表於 18-11-20 19:14
小事化大

小事化大??佢唔搵袋霸位,要坐既人使鬼佢*讓坐*,你係咪對讓坐既定義有誤解

子爵府

laiman1002 發表於 18-11-21 09:27
小事化大??佢唔搵袋霸位,要坐既人使鬼佢*讓坐*,你係咪對讓坐既定義有誤解
...

冇人坐佢用嚟擺袋都唔緊要,唔好衰到攞起個袋自己坐埋去,俾個佢自己坐暖嘅位係坐吖!

男爵府

呢D邊係讓座啊, 你原先坐左出邊個位, 袋攞入邊, 宜家有人要坐, 你就移去入邊, 俾出邊你坐到熱個位人地, 唔好講到你好偉大, 你根本就唔讓位, 你只不過係係未有人之前霸左入邊個位 (要記住巴士係冇行李飛, 俾左一個人錢就係坐一個人位, 冇位就企, 有袋就擺自已身上), 到有人要坐, 你就揀左個你想坐的位, 將你唔想坐個位俾你, 咁叫讓??? 霸多左位要俾返出黎咁叫讓, 我真係第一次識.

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

vmann 發表於 18-11-20 09:21
有時搭車被人用一袋二袋霸位,只能「望座興嘆」。不過今次有乘客主動讓位,都要被人批評,是否好人難為?
...

而家呢個世代,
做乜都比人鬧架啦,
呢到D人就話人有心讓就移開D等人坐入去,
又話坐暖曬張凳再比人坐好自私,
但呢個版第二到個 post 又鬧人好坐出面,見到人都唔坐入去,
攪到人地要誇過個人先入到去坐,
都係話唔主動坐入去D人自私,
再遲D就黎連搭巴士都比人話自私架啦

子爵府

有時搭車被人用一袋二袋霸位,只能「望座興嘆」。不過今次有乘客主動讓位,都要被人批評,是否好人難為?
...

喺香港做咩都俾人鬧

珍珠宮

...

其實可能本來坐緊的乘客,嗰刻唔想有個人在前面近距離咁攝入嚟,所以佢見有人來話要坐,就自己移入去坐。
但我又覺得,咁一開始又何必咁樣坐呢?其實佢可以一開始坐入面,個袋放外面凳上。有人一來,拎開個袋就得。

不過,我自己從來習慣把物品手袋等等的私人東西都放在自己大肶上。
另外,我唔習慣移位。我會打側個人讓個空間比對方攝入去坐。因為,若有得選擇,坐外面,坐裡面,我一開始就會因應幾時落車而決定好。

首頁

尾頁

跳至