有冇人去過斧山,可以分享吓,謝謝!

B301
|
我好喜歡韓國呢個地方,去過韓国兩次,下年想去斧山,再下次去 濟州島 smiley]
呢度吾太多人講呢兩個地方!
vunona
|
B301 發表於 18-11-20 10:47
我好喜歡韓國呢個地方,去過韓国兩次,下年想去斧山,再下次去 濟州島 呢度吾太多人講呢兩個地方!...
是釜山, 不是斧山, 最近兩年去過三次
KE 今年年尾會取消釜山線, 到時只有 KA, 香港快運, Air-Busan 三家航空公司.

KA 以前係通宵機去, 清早回程, 時間太差, 今年改左比較正常的日間航班時間.
Air-Busan 係夜機由釜山來香港, 通宵機返去, 不想捱通宵機的人, 見到航班時間就拜拜
HKExp 航班時間反而最正常, 但不是每日都有航班

航班時間不太方便, 相對每日早午晚通宵, 加埋超過 15班機的首爾, 少人去係正常.

因為是沿海城市, 夏天及冬天, 無首爾咁熱或咁凍.
一線觀光點 : 不多, 3~4日可以行晒
購物 : 首爾有的連鎖品牌, 釜山都有, 但個體小店更多, 選擇比首爾多元化, 服務態度更好, 因為是小店, 價錢參差, 可以好平, 亦可以好離地.

飲食及住宿 : 同等質素, 釜山比首爾平, 服務態度更好.
交通 : 機場距離市中心比較近, 大部分購物及觀光點, 公共交通的時間都不太長.
英文 : 就算係後生仔, 英文都係非常麻麻, 但一般溝通還可以, 可幸的是, 偉大同胞不算太多.

濟州島交通不太方便, 不自駕好難玩. 酒店選擇多, 但價錢偏貴, 質素不成正比.
最大問題係 : 濟州島係唯一的韓國城市, 偉大同胞可以不用簽証入境, 兜口兜面都是偉大同胞的地方, 不去就算了.
fifiger
|
我上年同前年都去過釜山,下月聖誕再去。
要食海鮮喎,又平又好食。仲有人蔘雞。海雲台有間hotel paradise好正,餵海鷗好好玩,可以坐船出海,可以行幾天outlet, 行skywalk,去南浦洞逛,去五顏六色屋睇景(突然唔記得乜景)

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
elaine1021    發表於 18-11-22 09:39
wcpcelia    發表於 18-11-21 19:45
fifiger
|
fifiger 發表於 18-11-20 18:25
我上年同前年都去過釜山,下月聖誕再去。
要食海鮮喎,又平又好食。仲有人蔘雞。海雲台有間hotel paradise ...

係樂天outlet
vunona
|
fifiger 發表於 18-11-20 18:26
係樂天 outlet
五顏六色屋睇景 : 甘川文化村
B301
|
嘩......好正呀!
vunona
|
B301 發表於 18-11-20 19:30
嘩......好正呀!
睇相會比較開心, 實景 ... 打個八折.
fifiger
|
B301 發表於 18-11-20 19:30
嘩......好正呀!

係好正架,釜山係韓國第二大城巿,但唔夠首爾多嘢睇多嘢玩

fifiger
|
vunona 發表於 18-11-20 19:37
睇相會比較開心, 實景 ... 打個八折.

住paradize有好多露天溫泉♨️浸,玩埋汗蒸幕

elaine1021    發表於 18-11-22 09:41
mwsiipb2
|
我好喜歡韓國呢個地方,去過韓国兩次,下年想去斧山,再下次去 濟州島 smiley]
...

去過釜山慶州大邱,主要睇古蹟睇景,我上次去跟朋友上山坐纜車和行山。
冇記錯景點去佛國寺,東海龍宮,瞻星台等。
mamasbaby
|
我都有去過, 但D地方其實都幾殘舊, 地鐵站又冇電梯, 小D腳骨力都唔掂,
同埋我真係唔明點解我去海雲台係見唔到有海鷗(因為係6月?)
仲有釜山google map係搵唔到路, 記得DOWN 個個Naver Map
B301
|

多謝各位回post!
超like韓國呢個地方!
ada_fung
|
...

仲有去 spaland
mandy2704
|
回覆 fifiger 的帖子

請問呢個海鮮鍋係邊度?都係海雲台?
fifiger
|
mandy2704 發表於 18-12-3 12:52
回覆 fifiger 的帖子

請問呢個海鮮鍋係邊度?都係海雲台?

有好多分店架。我上次搭車去咗附近食,要返去搵番張咭片先
vunona
|
mandy2704 發表於 18-12-3 12:52
請問呢個海鮮鍋係邊度 ? 都係海雲台?
這樣的海鮮鍋, 在札嘎其海鮮市場 GF 及 1F 整層都係, 不用去到海雲台咁遠.
pat614
|
上年暑假釜山入首爾走,住arban, 好多景點都好近,可以坐的士5貴又慳時間,但要先問司機去5去
dreamboy_man
|
韓巢app有地圖幾好用架

我去過首爾釜山濟州島,都是最like釜山。10月先去完。

釜山d人感覺純樸d。的士平d。司機唔兜路又易截。有2次司機傻到唔記得起標要我提
B301
|
我仲諗住多數都會搭地鐵, 我在首爾旅行未搭過的士, 見你哋話的士都ok, 我可以唔使麻煩搭的士 方便d.
pat614
|
B301 發表於 18-12-4 21:49
我仲諗住多數都會搭地鐵, 我在首爾旅行未搭過的士, 見你哋話的士都ok, 我可以唔使麻煩搭的士 方 ...

釜山地鐵都好簡單,的士都好平同好多車,巧方便