情緒勒索 對你好所以你要接受?

猫物語
|

話說我一直同99關係唔錯,但生完b就覺得99好篤眼篤鼻,周不時無通知踩上門,有時候就算通知左都唔等人覆可唔可以就上黎,佢每次都帶好多野俾我同bb,外人覺得我有個好99好幸福,我好感激佢嘅關心,但我都好需要隱私,應酬佢d咁自我嘅人好辛苦,周圍嘅人安慰我佢都係為你好姐,就算我同c6軟硬兼施叫佢咪再無端端出現,佢照樣無視,點解99呢種生物咁唔鐘意聽人話

Littlegrey
|

強硬d,直頭出街等佢摸門釘,反鎖話瞓咗聽吾到門鐘。試兩三次佢就會發嬲,有過教訓就會醒水少少。

Mandc
|
完全明你嗰個係99都叫做係c6既原生家庭,都叫做親d呀

勒索我嗰個係c6個阿姨(我99已經唔喺度,佢同我62斷交廿幾年),認真講連做節我都應該冇需要去應酬佢嘅,最慘係連我媽都勸我話佢都係錫阿b啫....so 我就要所有假期stand by應酬佢娛樂佢?
猫物語
|
Littlegrey 發表於 18-11-20 14:14
強硬d,直頭出街等佢摸門釘,反鎖話瞓咗聽吾到門鐘。試兩三次佢就會發嬲,有過教訓就會醒水少少。

...

試過幾次摸門釘(非故意),佢隔幾日又再黎,又唔覺佢因為咁唔過黎

猫物語
|
Mandc 發表於 18-11-20 14:44
完全明你嗰個係99都叫做係c6既原生家庭,都叫做親d呀

勒索我嗰個係c6個阿姨(我99已經唔喺度,佢 ...

咪係,佢一話黎就要我standby係屋企等,試過話出街,佢就話等下我,一係就話俾鎖匙,焗住係屋企等佢黎。
炸彈媽
|
猫物語 發表於 18-11-20 14:59
咪係,佢一話黎就要我standby係屋企等,試過話出街,佢就話等下我,一係就話俾鎖匙,焗住係屋企等佢黎。
...

直情同佢講約左人出街,唔等得
kittycheung622
|
猫物語 發表於 18-11-20 12:00
話說我一直同99關係唔錯,但生完b就覺得99好篤眼篤鼻,周不時無通知踩上門,有時候就算通知左都唔等人覆可 ...

唉,真係超級認同你(你睇返我啲婆媳post就知),最衰係一同人呻就比人話自己不知福,有人錫仲要呻。
猫物語
|
kittycheung622 發表於 18-11-21 09:24
唉,真係超級認同你(你睇返我啲婆媳post就知),最衰係一同人呻就比人話自己不知福,有人錫仲要呻。
...

同住問題仲多,不過你99都幾鐘意單打人究竟有咩方法先可以阻止到99

c27cheun
|
D奶奶好鍾意突然上門,冇人係到就發爛渣,搞到好似係我錯咁,難道我出街要向佢交代嗎?
樓主你再試下比佢摸多幾次門釘,佢就會少D上黎!
kittycheung622
|
猫物語 發表於 18-11-21 09:34

同住問題仲多,不過你99都幾鐘意單打人究竟 ...

單打就唔多既,不過好多時講既同心諗既唔同囉,好多時表面認同你,背後就唔係
馬爾太
|
keep住俾佢摸門釘咪得囉。
cookingbaby
|
我都好想有私人空間呀,但我係同99住埋一齊嘅,感覺一d空間都無。
猫物語
|
cookingbaby 發表於 18-11-22 17:06
我都好想有私人空間呀,但我係同99住埋一齊嘅,感覺一d空間都無。

你有無小朋友,有小朋友仲困身仲慘。
cookingbaby
|
回覆 猫物語 的帖子

有呀,不過我個係俾我媽媽湊嘅。越嚟越覺得住埋一齊唔好。
fattymama
|
回覆 Mandc 的帖子

人地講(包括你媽媽)你又肯配合,你自己都要付責任吧.
呻都無用,你自己要say no 至得㗎.
我從來唔會有呢d問題,
因為我唔會為咗人地開心而令自己唔開心.
Mandc
|
fattymama 發表於 18-11-25 10:30
回覆 Mandc 的帖子

人地講(包括你媽媽)你又肯配合,你自己都要付責任吧.

我say 咗no 之後,c6同我講要同我離婚咁就以後唔係親戚唔使再見,咁可以點?
我而家只可以不停同佢d親戚育兒方法有幾錯,希望佢為咗個仔好,可以見少d
木土土
|
猫物語 發表於 18-11-20 14:57

試過幾次摸門釘(非故意),佢隔幾日又再黎,又唔覺佢因為咁 ...

既然佢唔介意摸門釘,咁你唔想招呼佢既時候,就每次都故意扮唔係屋企啦!

佢唔會話得聽,只可以改變自己做法/心態!
吹吹水
|
樓主如果本身大家感情好,其實真係好難得,問心呀有幾多個99真係會對個新抱好,佢上到嚟唔係話畀說話你聽,體諒佢都係太過錫個孫掛住個孫先上嚟,bb多一個人食好過冇人錫。
如果你真係經常都要,99摸門釘其實對佢都好殘忍,咪再同老公傾下,佢阿媽一定要上嚟打電話。
吹吹水
|
Mandc 發表於 18-11-25 13:45
我say 咗no 之後,c6同我講要同我離婚咁就以後唔係親戚唔使再見,咁可以點?
我而家只可以不停同佢d親戚育 ...

你c6會唔會覺得,自己冇曬親人咁濟,所以好想珍惜現有嘅親人,你c6企得咁硬,我勸你改變自己心態會好過啲。
換另一個角度諗,如果你c6唔想你見你阿媽,覺得唔需要再應酬你阿媽,咁你阿媽會唔會為左你好,少啲見你,你2母女會唔會覺得,咁做係無問題。
猫物語
|
吹吹水 發表於 18-11-26 13:18
樓主如果本身大家感情好,其實真係好難得,問心呀有幾多個99真係會對個新抱好,佢上到嚟唔係話畀說話你聽, ...

其實我都好明白佢嘅苦心,想我同bb舒服開心d,無奈係成日殺上黎造成滋擾,同c6傾過,真係阻止唔到,唔想硬碰硬。