有無幫小朋友買醫療保?

yeeeeeeee
|
身邊好多媽媽都會買小朋友買醫療保,你地有無?
定其實每個月儲錢應付不時之需好啲?!
matata
|
錢就一直都有儲緊既,但小朋友就唔知買咩醫保啦
youhello507
|
保險冇問題,唔好有儲蓄成分就得
ninachu
|
一出世就買在住院+危疾保險,claim 過1次(住5日私院單人房 claim足埋單4萬幾 )
Issac媽
|
有,幫亞仔買了一份住院及一份危疾(供25年,如無claim過,可以攞返全部供款)
Pollyowen
|
有買住院
wyl
|
全家都冇買醫療保險,因為我公司包哂。
rean_chau
|

我同老公有,小朋友無買。
love2talk
|
yeeeeeeee 發表於 18-11-20 12:06
身邊好多媽媽都會買小朋友買醫療保,你地有無?
定其實每個月儲錢應付不時之需好啲?! ...

我小朋友一出世就買,呀女未住過院(感恩),呀仔舊年住過三次,三次加埋過10萬,希望以後都用唔著。
ninachu
|
love2talk 發表於 18-11-20 17:53
我小朋友一出世就買,呀女未住過院(感恩),呀仔舊年住過三次,三次加埋過10萬,希望以後都用唔著。
...

x 2
希望用唔著,好怕小朋友住院,我陪住個5日超擔心又辛苦
lojo11
|
公司包晒全家但都自己買份醫保,一份係唔夠claim
Fishqqma
|
有幫小朋友買,住院同一份危疾,危疾供五年(已供完)。
tommyxsarah
|
無買

但c6 公司包曬全家醫療平時睇醫生廿蚊雞

入院有得claim

estherfu
|
買定份醫療就最穩陣,始終有咩事都可以住私家,環境好d康復都快d
pppsze
|
我覺得有需要的,都有幫大仔買,舊年做過手術,都剛剛claim左8萬幾,細女一岀世到宜家都要睇專科,暫時未買得醫療,希望3歲後會受。
之前老公份工包曬全家基本門診專科意外手術,但轉左工去左外國,無家屬醫療保障啦。
ami123
|
我無買醫療,反而淨係買咗MSIG 兒童危疾貴plan, 每年都係八百幾蚊,
有廿萬保額,萬一有起事上黎都有筆錢可以用標靶/好D嘅藥
如果淨係靠儲錢,幾耐先儲到廿萬。
反而普通小病小手術我覺得政府醫院好似仲好
新人物
|
ami123 發表於 18-11-21 11:43
我無買醫療,反而淨係買咗MSIG 兒童危疾貴plan, 每年都係八百幾蚊,
有廿萬保額,萬一有起事上黎都有筆錢可 ...

Um...其實咁買無乜用,如果中得危疾條款,20萬無乜幫助,標靶一劑都4-5萬,一個療程都唔夠。
Charlotte_mom
|
新人物 發表於 18-11-21 11:50
Um...其實咁買無乜用,如果中得危疾條款,20萬無乜幫助,標靶一劑都4-5萬,一個療程都唔夠。
...

今年家人 quote過價,電療一round 27萬唔該!
新人物
|
Charlotte_mom 發表於 18-11-21 12:31
今年家人 quote過價,電療一round 27萬唔該!

所以用危疾賠償去醫病係一個好錯的概念⋯⋯
tester5
|
新人物 發表於 18-11-21 11:50
...

買保險唔係望claim足全費,可以幫補到大部份,已經是好事了,失驚無神拎2幾萬,有時唔係易事,除非你好有錢。