自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

MICMATL 發表於 18-11-20 13:17
我覺得同心情壓力有關,之前工作時間長壓力大兼唔係咁開心,個心跳快咗大力咗兼早搏,但做24小時心電圖果日 ...

請問你做24小時心電圖有冇講早搏次數有幾多架?我都約左心臟醫生做24小時心電圖,我早搏密左

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

SHILINGFA 發表於 18-11-20 17:36
我同你一樣,你早搏密唔密?

我無去數, 不過應該日日都有. 坐Office有時都會感覺到佢大力跳.
但我無病無痛的, 可能飲咖啡同更年期唔知有無關.

大宅

sabun 發表於 18-11-20 18:02
中哂,我本身有焦慮驚恐的!

唔怕同你講,心臟醫生都覺得我有焦慮症,我諗住做多一次24小時心電圖,如果仍然搵唔到早搏原因,我會睇下精神科,因為我都懷疑自己有焦慮症+驚恐症

大宅

sabun 發表於 18-11-20 18:03
仲要好平静嘅時候無啦啦出現,感覺好好受,好怕就此byebye

係呀,我都係咁,明明好平靜睇緊旅遊節目,但突然又早搏,每次早搏都好驚猝死

大宅

goo_littlebb 發表於 18-11-20 18:07
我無去數, 不過應該日日都有. 坐Office有時都會感覺到佢大力跳.
但我無病無痛的, 可能飲咖啡同更年期唔知 ...

咖啡絕對有影響呀!心臟醫生叫我唔好飲咖啡同茶類既野,有咖啡因既野都要避免呀!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

Rita 發表於 18-11-20 12:24
我問醫生,係未更年期症狀,因為有所謂心悸,如果係,調理就得了。醫生話,佢唔會用心悸去睇 ...

心跳可以突然停一下又大力跳番兩吓......睇到呢度都覺得不安,希望你keep住檢查,平安無事

醫生有冇話做適量運動會好啲?

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

SHILINGFA 發表於 18-11-20 18:12
咖啡絕對有影響呀!心臟醫生叫我唔好飲咖啡同茶類既野,有咖啡因既野都要避免呀!
...

好難介啊, 我都係一日一杯咋, 而且都係有甜有奶啡, 我唔飲齋啡的....
不過天氣轉涼, 我開始日日都迫自己急步最少半個鐘, 係要步到心跳上去130下既程度, 希望做下運動會有幫助.

水晶宮

sabun 發表於 18-11-20 17:56
你個感覺是怎樣的?

心跳好似覺得有一下大力左,但其實摸住數的話係跳少左一下。發作起上嚟係每幾至幾十下心跳就跳少一下。

珍珠宮

SHILINGFA 發表於 18-11-20 18:06
請問你做24小時心電圖有冇講早搏次數有幾多架?我都約左心臟醫生做24小時心電圖,我早搏密左
...

我做了24小時心電圖,什麼都check不到

水晶宮

2024年龍年勳章

goo_littlebb 發表於 18-11-20 18:18
好難介啊, 我都係一日一杯咋, 而且都係有甜有奶啡, 我唔飲齋啡的....
不過天氣轉涼, 我開始日日都迫自己急 ...

係好難戒呀。唯有再飲淡D
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

水晶宮

2024年龍年勳章

牛牛牛牛 發表於 18-11-20 18:14
心跳可以突然停一下又大力跳番兩吓......睇到呢度都覺得不安,希望你keep住檢查,平安無事

醫 ...

我一向有keep住步行當運動的。,但而家有時行得急,突然停低(比如等過馬路時),個心會binglingpanglang咁跳,感覺幾嚇人。

水晶宮

2024年龍年勳章

sabun 發表於 18-11-20 18:03
仲要好平静嘅時候無啦啦出現,感覺好好受,好怕就此byebye

係呀,睇睇下電視,洗洗下碗。。。有D怕訓訓下去咗

大宅

goo_littlebb 發表於 18-11-20 18:18
不過天氣轉涼, 我開始日日都迫自己急 ...

我哩排早搏密左,令我唔係好敢做運動,我早兩日拖地都連續出現幾次早搏

大宅

sabun 發表於 18-11-20 18:24
我做了24小時心電圖,什麼都check不到

但醫生有無講啲咩?如果24小時心電圖check唔到,咁你可能唔係好頻密早搏

我做過動態心電圖,心臟超聲波,醫生話我有輕微二尖心瓣倒流同早搏,醫生話我唔使做24小時心電圖,但我始終唔放心,照約期做

水晶宮

2024年龍年勳章

Pollyowen 發表於 18-11-20 16:58
我想知你地會唔會有想嘔同覺得暈?

冇暈冇想嘔。醫生就話,如果冇呢兩樣徵兆,就多數係早搏。如果有,就需要睇埋有冇腳腫,體重有冇突然上升同埋咳,因為可能係心衰竭。

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Rita 發表於 18-11-20 18:48
冇暈冇想嘔。醫生就話,如果冇呢兩樣徵兆,就多數係早搏。如果有,就需要睇埋有冇腳腫,體重有冇突然上升 ...

咁大件事?咁我叫佢留意下先

瑪瑙宮

SHILINGFA 發表於 18-11-20 17:57
咁要睇醫生檢查下呀!

佢睇左政府,都係俾藥佢食住同排期再睇咋,不過佢過左更年期,咁即係唔關更年期事

瑪瑙宮

Rita 發表於 18-11-20 18:41
我一向有keep住步行當運動的。,但而家有時行得急,突然停低(比如等過馬路時),個心會binglingpanglang咁 ...

我覺得依家年紀大左都會咁樣,要放慢行

瑪瑙宮

phchan 發表於 18-11-20 17:52
咁係咪要裝心臟起搏器?thanks

醫生又冇咁叫佢做呀

珍珠宮

SHILINGFA 發表於 18-11-20 18:11
係呀,我都係咁,明明好平靜睇緊旅遊節目,但突然又早搏,每次早搏都好驚猝死
...

其實我冇睇精神科,但估到十成我是有焦慮加驚恐。
除了早搏,我仲成日仍住個心口翳住咁,但睇真又其實喺胃酸倒流、胃痛咁

首頁

尾頁

跳至