蒸爐

Pinkshoes
|
請問JM蒸爐底盤下的倒汗水如何去除?每次蒸完都有一大堆倒汗水,很不方便

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
Moti
|
請問呢部係咩牌子?白色一堆嗰啲係咩嚟?好似一粒粒咁
Pinkshoes
|
Moti 發表於 18-11-20 12:18
請問呢部係咩牌子?白色一堆嗰啲係咩嚟?好似一粒粒咁

西門x , 白色點是它受熱後的痕跡,用完第一次就有了。
Moti
|
Pinkshoes 發表於 18-11-20 12:20
西門x , 白色點是它受熱後的痕跡,用完第一次就有了。

即係抹唔甩㗎?
Pinkshoes
|
Moti 發表於 18-11-20 12:22
即係抹唔甩㗎?

我嘗試過大力抹,抹不走,我沒有用到清潔劑不知是否可以去除。
你有用嗎?是否每次也遺留一鍋水?
Moti
|
Pinkshoes 發表於 18-11-20 12:24
我嘗試過大力抹,抹不走,我沒有用到清潔劑不知是否可以去除。
你有用嗎?是否每次也遺留一鍋水?
...

我用P記,不過我個蒸汽熨斗都係咁,要用毛巾索走啲水,等佢壞一定換,好鬼麻煩
Pinkshoes
|
Moti 發表於 18-11-20 12:26
我用P記,不過我個蒸汽熨斗都係咁,要用毛巾索走啲水,等佢壞一定換,好鬼麻煩
...

真係好鬼煩,比用爐火煮麻煩10倍!每次也要用毛巾索水出來我以為自己不懂用所以上來請教一下。
Moti
|
Pinkshoes 發表於 18-11-20 12:31
真係好鬼煩,比用爐火煮麻煩10倍!每次也要用毛巾索水出來我以為自己不懂用所以上來請教一下。
...

我嗰部都有啲水,不過唔係你呢部咁樣凹入去,咁嘅設計唔知係點解
appledai
|
我寧願用爐火,因為沒地方放
DoReMi媽媽
|
我當日就係聽到話有倒汗水,諗過好難清理,所以放棄裝蒸焗爐
carolizaton
|
水兜內嘅水,蒸完攤涼用海綿索走就得

至於白色點點,切兩三執檸檬入爐蒸5-10mins, 抹乾就ok
Pinkshoes
|
DoReMi媽媽 發表於 18-11-20 12:48

明智
Pinkshoes
|
carolizaton 發表於 18-11-20 13:25
水兜內嘅水,蒸完攤涼用海綿索走就得

至於白色點點,切兩三執檸檬入爐蒸5-10mins, 抹乾就ok

Thx
DoReMi媽媽
|
Pinkshoes 發表於 18-11-20 13:36
明智

我都想知道有冇好嘅方法去清走啲倒汗水,如果搞得通,我都會諗裝蒸焗爐
Pinkshoes
|
DoReMi媽媽 發表於 18-11-20 14:09
我都想知道有冇好嘅方法去清走啲倒汗水,如果搞得通,我都會諗裝蒸焗爐
...

真係好難搞有時唔記得清理,第二日啲水會發臭
teaspoon
|
DoReMi媽媽 發表於 18-11-20 12:48

用鑊都要倒走啲水,都要清潔嫁。
|
惠而浦same same
liuliu
|

唔明有幾煩,其實一舊海棉已經可能解決吸水問題,白點依樓上jm講用檸檬stream完局一局,清新又乾淨。
傳統爐火蒸,一樣要事後清洗仲要抹埋周圍牆身。可以入谷睇下用家分享,用起上來會得心應手,只會後悔遲買。

Pinkshoes
|
liuliu 發表於 18-11-20 15:11
唔明有幾煩,其實一舊海棉已經可能解決吸水問題,白點依樓上jm講用檸檬stream完局一局,清新又乾淨。
傳統 ...

我依家就真係好後悔,都打算拆掉它,不用了
babychat
|

我用M 牌不是built in,每次用完都有大灘水,每次我會用兩條吸水布抹乾,初用時真心覺得煩,但買咗又無理由唔用,慢慢用多幾次就慣好快抹完。