有bb係咪一定要飲奶?

susiesoso
|
是咁的, 我奶奶一知道我有左就係咁叫我飲鮮奶, 話bb會大隻d, 又話出左世皮膚會好d, 但係我由細到大都飲唔到鮮奶, 飲親都會肚痾...如果唔飲, 會唔會對bb發展有好大影響嫁?
babicooo
|
醫生有建議飲奶,不過佢就話唔係一定嘅,最重要係飲食均衡
yy25
|
我一次都冇飲過!姑娘有問過我有冇飲!我話冇!之後佢話吾洗刻意去飲!
因為我又係冇飲開牛奶!

EstrellaDamm
|
susiesoso 發表於 18-11-20 12:16
是咁的, 我奶奶一知道我有左就係咁叫我飲鮮奶, 話bb會大隻d, 又話出左世皮膚會好d, 但係我由細到大都飲唔到 ...

當然唔一定要飲。好多其他食物飲品都可以補充奶有嘅營養。你唔受得更加唔好飲。

ipcs
|
susiesoso 發表於 18-11-20 12:16
是咁的, 我奶奶一知道我有左就係咁叫我飲鮮奶, 話bb會大隻d, 又話出左世皮膚會好d, 但係我由細到大都飲唔到 ...

我無飲㗎,戒奶後就好怕奶的蘇味,試過有朋友好心買媽媽奶粉畀我,我努力閉氣,最後連食左嘅飯都嘔晒出嚟,我就無再勉強自己了。
飲奶目標都是補鈣,我改飲鈣思寶、食芝士、康鈣C等等高鈣食物/飲品。
pigpigFF
|
飲吾到吾使刻意飲,吾系得鮮奶先有營養。
食多點雞蛋,魚,豆類都得。吾飲奶飲鈣思寶都可以。
再吾系食鈣片。
vanalie
|
唔係講笑,有時真係唔到你唔信!我媽陀我哥個陣成日食芝麻糊,佢話係2-3日食一碗,結果我哥出世到依家皮膚都係黑架...之後陀我就日日飲奶,我皮膚的確係白同靚過我哥嘅所以我自己有左都keep住飲奶
EstrellaDamm
|
vanalie 發表於 18-11-21 10:35
唔係講笑,有時真係唔到你唔信!我媽陀我哥個陣成日食芝麻糊,佢話係2-3日食一碗,結果我哥出世到依家皮膚 ...

你真係信?咁白人食得多黑芝麻會否變黑?黑人飲奶多會變白?定係只係華人基因獨特,膚色由媽媽飲食影響?
susiesoso
|
pigpigFF 發表於 18-11-21 10:00
飲吾到吾使刻意飲,吾系得鮮奶先有營養。
食多點雞蛋,魚,豆類都得。吾飲奶飲鈣思寶都可以。
再吾系食鈣片 ...
我已經盡量叫自己食多d唔同類型嘅野, 但有時真係無胃口同想食d淡味野, 不過奶奶係咁迫我飲, 仲買好晒放係雪櫃
susiesoso
|
唔係講笑,有時真係唔到你唔信!我媽陀我哥個陣成日食芝麻糊,佢話係2-3日食一碗,結果我哥出世到依家皮膚 ...
咁神奇?! 除左奶、蛋、魚、豆類之外, 有咩食左/飲左可以有幫助
pigpigFF
|
susiesoso 發表於 18-11-21 14:46
我已經盡量叫自己食多d唔同類型嘅野, 但有時真係無胃口同想食d淡味野, 不過奶奶係咁迫我飲, 仲買好晒放係雪 ...
叫老公幫手飲左佢
|
回覆 susiesoso 的帖子

Hello susiesoso, 奶類主要為身體提供鈣質, 有助bb骨骼發展, 衛生署建議懷孕中後期每日進食2份奶類, 除左牛奶, 芝士、乳酪都屬於奶類, 另外, 高鈣豆漿、板豆腐、深綠色的葉菜都含較高鈣質, 係飲食上都可以補充多d架
DebbyVln
|
回覆 susiesoso 的帖子

有冇試過媽媽奶粉? 我都飲唔到鮮奶, 有friend介紹我飲媽媽奶粉, 咁我個時都試過2隻, 覺得雅X隻味最易入口
木糠布甸狗
|
其實唔一定要鮮奶嫁,鮮奶營養唔夠陀B
Nikitang1111
|

我媽陀我中期開始都成日食芝麻糊
但我好白

答返樓主,我唔飲牛奶
因為飲完好多時會胃痛
醫生就開鈣片比我
大戶
|
食燉蛋,有奶有蛋又好味
Babygirl2012
|
我生兩胎都無特別日日飲,一星期飲一兩次左右
mclau2012
|
食supplement(materna、藻油果d)都係一個好選擇,我懷孕時都有食,我自己就覺得比飲奶方便
ice-lemon
|
食materna 個d 補充營養都ok,同埋飲多d 湯水都比較好
kakakwok716
|
我冇飲奶,茶記華田,好立克,檸水,我係呢幾樣,間唔中可樂,橙汁,檸檬茶
孕婦奶粉好似肥媽唔肥b,唔知係咪真