驗孕兩次都係一深一淺,好擔心

missgmgm
|
我last m第一日係10月9. 上星期去家計會,驗到一深一淺。姑娘叫我之後自己再驗下今日再驗都仲係一深一淺。呢個結果令我擔心左成個星期、好辛苦
我係咪應該出去抽血檢查?定係等下星期去醫生到照下呢?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
chaxxcha
|
我兩胎都係一深一淺 恭喜定你先
chaxxcha
|
missgmgm 發表於 18-11-20 13:46
我last m第一日係10月9. 上星期去家計會,驗到一深一淺。姑娘叫我之後自己再驗下今日再驗都仲係 ...

下星期直接去照啦!!!
Elaine_ing
|
我有左4wks時喺診所同自己驗都係好淺色
missgmgm
|
chaxxcha 發表於 18-11-20 15:47
我兩胎都係一深一淺 恭喜定你先

多謝你嘅打氣
我第一次,個姑娘又講到超級唔肯定咁,又話可能弱陽性,搞到我好似思覺失調咁
Thank you
missgmgm
|
Elaine_ing 發表於 18-11-20 15:50
我有左4wks時喺診所同自己驗都係好淺色

真心令到我覺得好食唔安訓唔落
完全放鬆唔到
aquaQ
|
missgmgm 發表於 18-11-20 15:52
多謝你嘅打氣
我第一次,個姑娘又講到超級唔肯定咁,又話可能弱陽性,搞到我好似思覺失調咁
Thank y ...

可以食定葉酸了

再過1-2星期,再驗
ipcs
|
missgmgm 發表於 18-11-20 13:46
我last m第一日係10月9. 上星期去家計會,驗到一深一淺。姑娘叫我之後自己再驗下今日再驗都仲係 ...

過左咁多日條線唔應該咁淺喎
missgmgm
|
回覆 aquaQ 的帖子

我有食喇, 家計會果到比左樽我喇. THX~
missgmgm
|
回覆 ipcs 的帖子

所以我先擔心...真係好糾結係咪應該抽血驗左先? 定係應該等下星期去醫生到照下?

ipcs
|
missgmgm 發表於 18-11-20 16:26
回覆 ipcs 的帖子

所以我先擔心...真係好糾結係咪應該抽血驗左先? 定係應該等下星期去醫生到照下?

心急可以抽血,但要抽兩次,第二次是48小時後。第二次hcg要比第一次有1.66倍增長才表示胎兒健康。
missgmgm
|
ipcs 發表於 18-11-20 16:29
心急可以抽血,但要抽兩次,第二次是48小時後。第二次hcg要比第一次有1.66倍增長才表示胎兒健康。
...

哦..原來要抽2次
我都唔知, 以為抽一次就OK
RubyYu07
|
一開始就係咁淺,之後就會越來越深,恭喜你先!
cookingbaby
|
恭喜曬!比較早個陣顏色都係比較淺嘅。
missgmgm
|
RubyYu07 發表於 18-11-20 16:37
一開始就係咁淺,之後就會越來越深,恭喜你先!

多謝呀! 希望過多幾日會深啲啦
missgmgm
|
cookingbaby 發表於 18-11-20 16:59
恭喜曬!比較早個陣顏色都係比較淺嘅。

Thank you! 希望佢快啲深啲啦
angel.to
|
醫生話如果個胎遲出現都會淺色d...
我10月頭自己驗過2次都淺色
到8w去check都未有心跳
醫生話胎囊得5w
過到3星期11w再驗, 胎大到9w亦有心跳
所以唔洗咁擔心先,小心影響個胎
恭喜定你先啦!
missgmgm
|
angel.to 發表於 18-11-20 17:14
醫生話如果個胎遲出現都會淺色d...
我10月頭自己驗過2次都淺色
到8w去check都未有心跳

恭喜你呀! 祝大家都順利呀!
你段留言直頭係強心針呀~

haha748494
|
最好預約醫生第一次產檢。