印傭即走

hellomimichu
|
想問下如果印傭話要即日離職,有咩程序?如果佢仲欠我地錢,又話無錢還,亦無錢俾一個月代通知金的錢,可以點?(emoji)(emoji)
Solarflare
|
你借左幾多比佢? 要預左血本無歸。
一陣佢飛番印尼改名換姓, 你呢一世都搵佢唔到。

但都記得要佢簽齊以下呢幾樣野:
1. 幾年幾月幾日佢借一你幾多錢, 有幾多還左, 幾多未還, 你保留追究權利
2. 佢欠你一個月代通知金, 你保留追究權利.
3. 佢自已寫 既 resignation letter.
4. 列清尾數, 你欠佢幾多人工, 幾多年假, 出現金比佢簽收, 錄影下進行。
5. 然後印傭立即以你剛比佢既現金還債。可以寫埋係 no.1 果張紙到。

千祈唔好懶醒把 人工尾數 minus 債寫係同一張紙上, 計個 net sum 叫佢簽, 兩樣野必須分開寫, 否則佢有籍口話你克扣佢人工。去勞工處告你。
hellomimichu
|
Solarflare 發表於 18-11-20 14:51
你借左幾多比佢? 要預左血本無歸。
一陣佢飛番印尼改名換姓, 你呢一世都搵佢唔到。

如果佢無錢俾一個月代通知金,我可以用回程機票錢net off?
細姐姐
|
hellomimichu 發表於 18-11-20 14:05
想問下如果印傭話要即日離職,有咩程序?如果佢仲欠我地錢,又話無錢還,亦無錢俾一個月代通知金的錢,可以 ...

咁衰格

要佢做工還債。還清先可以走

冇錢俾代通知,就做足notice 先可以走

唔好放過佢
wcpcelia    發表於 18-11-21 10:30
Solarflare
|
hellomimichu 發表於 18-11-20 15:06
如果佢無錢俾一個月代通知金,我可以用回程機票錢net off?

不可。
唔好比到位佢去告你。
Alicexxx
|
她要求即走?急著走,是否借了財務?
Poyau
|
走得咁急 小心家中財物有無不翼而飛
MABOMA
|
hellomimichu 發表於 18-11-20 15:06
你寫明出左現金俾佢買回程機票,佢肯簽,ok