冇錢生咁多個做乜

bybewong
|

特別係現今社會,冇錢,就算你有愛心都唔好生咁多個。岩岩睇完貧窮線篇報道果家人,好有感觸。

我生一個,因為我媽經常同我講,佢最後悔就係生咗咁多個,我爺好封建迷信以前,重男輕女,我爸長子一定要有仔,所以我媽好有壓力,生完又生。最慘係得我爸做嘢,我媽話每逢新年拎1000蚊出黎,係以前年代算多,但每人都只夠買一套衫。佢話如果生1個,已經可以買幾套。所以窮人唔好生咁多個,除非你真有錢。

吉比gilby21    發表於 18-11-20 15:00
bmuimami
|
做父母之前都會考慮過吧?
有啲人會認為「平有平養」㗎
吉比gilby21    發表於 18-11-20 15:00
72leelily
|
現今小家庭年代
生太多是異類
養大班化骨龍不簡單
我過年見到生成隊兵
派利是都赤
請飲唔知點預呢類大家族坐位
bybewong
|
72leelily 發表於 18-11-20 14:48
現今小家庭年代
生太多是異類
養大班化骨龍不簡單

我細個都受過好多白眼咖,又窮,人有多,d親戚都怕咗我地。辛苦我爸
吉比gilby21
|
bmuimami 發表於 18-11-20 14:45
做父母之前都會考慮過吧?
有啲人會認為「平有平養」㗎
係宜家太多人咁諗..
但冇諗過小朋友想唔想比佢地"平養"
bybewong
|
吉比gilby21 發表於 18-11-20 15:01
係宜家太多人咁諗..
但冇諗過小朋友想唔想比佢地"平養"

我都覺得咁唸好自私咖。平養,點為平,咩都冇提供俾個小朋友,屋企又窮其實父母都有壓力變相有怨氣,家庭氣氛都唔好,小朋友又係咪真開心
bybewong
|
bybewong 發表於 18-11-20 14:30
特別係現今社會,冇錢,就算你有愛心都唔好生咁多個。岩岩睇完貧窮線篇報道果家人,好有感觸。

我生一個, ...

我媽個年代就話要追仔,冇咩文化。宜家見d人有仔有女都打孖上3-4個。去餐廳食嘢都逼。有d人就話2個有個伴,但我見好多都話大咗兄弟姊妹冇感情。。

如果有錢就話,冇錢生咁多真唔知為乜,做父母真生前要多多考慮,唔話人生你又生,生完養唔起又怨天怨地怨正苦冇資助
吉比gilby21
|
bybewong 發表於 18-11-20 15:07
我都覺得咁唸好自私咖。平養,點為平,咩都冇提供俾個小朋友,屋企又窮其實父母都有壓力變相有怨氣,家庭 ...
身邊有個朋友都係咁
佢仲會話,仲話唔擔心小朋友成長環境,學業
一路講緊話自己以前細個都係咁

72leelily
|
bybewong 發表於 18-11-20 15:10
我媽個年代就話要追仔,冇咩文化。宜家見d人有仔有女都打孖上3-4個。去餐廳食嘢都逼。有d人就話2個有個伴 ...

你地手足情如何?
我識的窮人出身
好多越大越糟
為爭家中間公屋/居屋霸地盤
讀到書有本事退讓及交足家用
~緣~
|

我生一個, ...

嗰啲鍾意生仔嘅人, 係唔會明白呢個道理明白佢就唔會生咁多個, 不過太貧困嘅生活對小朋友真係有好大影響, 病咗又唔敢睇醫生 ,啲衫著到吊曬腳,穿咗窿,洗到殘曬都冇錢換畀佢哋 ,更何況而家呢個年代已經同我哋細個個年代唔同, 因為呢個年代比我哋以前個年代更加多比較 ,又有互聯網啲細路真係會好自卑
APIGMA    發表於 18-11-21 23:40
littlefunpig
|
而家香港咁多人,一般人兩公婆都出去打工先養得起兩個,淨係住都去左一大舊,除非公屋,但收入有限

住公屋/一般私樓都唔贊成養咁多個

你話除x淇呢d就無所謂,一般人兩公婆咪搵幾萬蚊,供樓又去左半家用長老教育去埋就無乜淨,唔做都唔得。點支持養3、4個?要小朋友幾兄弟姊妹一齊迫埋同一間房? 無間千呎4、5房點容納到咁多人響屋企,仲搬舊屎果套呀?十兄弟姊妹迫埋間板間房訓呀?
333s    發表於 18-11-20 16:16
tester5
|

我生一個, ...
我始終覺得愛心、耐性最重要。
冇既有錢都最好唔好。

而有冇錢就好主觀,自己決定吧,邊可以話唔比人生咁霸道。
你都冇首富咁有錢,咁我可唔可以話你生黎做乜?唔得架ma。
呢d自己決定啦~~
72leelily
|
littlefunpig 發表於 18-11-20 15:26
而家香港咁多人,一般人兩公婆都出去打工先養得起兩個,淨係住都去左一大舊,除非公屋,但收入有限

住公屋 ...

成日用以前獅子山下比
根本是個人無進步
以前仔女多真係無房瞓
連固定床位都無
揼個閣仔自由發展
一係連朝行晚拆尼龍床
大熱天齊齊瞓地下
原始生活邊到都無去過
乜都無食過
今時今日不可行
星洲炒米
|
回覆 bmuimami 的帖子

而家呢個社會應該冇得平養
blackberry
|
貴養平養人人準則唔同既,新年我d仔女都冇買新衫
seaman1982
|
以前既人唔係唔知辛苦,而家人人都係咁,冇諗過可以唔係咁啫。結婚生細路人人必經,捱下捱下就大囉。以前十幾歲出身。而家廿幾都未必出到身。
mercurycc
|

覺得人地鐘意生幾個都無問題佢養得到就得,
最怕自己話平養又要同人比較,
成日話你地比咁多野,成日帶小朋友去旅行唔岩,
我就唔會咁做縱壞曬。
shinku
|
我都識一個人,本身得老公做野自己無做,但又成日呻話老公唔痴家唔比家用,
但生完一個又一個,而家有四個,
然後屋企又勁養小動物,
又龜又貓,有隻貓仲要養養下無左影唔見佢提仲要刪曬D相,
無幾耐又養第二隻

學會放下    發表於 18-11-20 18:27
bybewong
|
72leelily 發表於 18-11-20 15:17
你地手足情如何?
我識的窮人出身
好多越大越糟

我地姊妹感情好好,因為我爸過生後我地受太多白眼,所以我地覺得同心協力會更好。但我識好多就感情唔好
bybewong
|
~緣~ 發表於 18-11-20 15:19
嗰啲鍾意生仔嘅人, 係唔會明白呢個道理明白佢就唔會生咁多個, 不過太貧困嘅生活對小朋友真係有好大影響 ...

係,如果生得多個吖媽又冇得做嘢要湊小朋友,變相好多時候得個爸爸做嘢,但要養成頭家。。。