冇錢生咁多個做乜

bybewong
|
shinku 發表於 18-11-20 16:14
我都識一個人,本身得老公做野自己無做,但又成日呻話老公唔痴家唔比家用,
但生完一個又一個,而家有四個 ...

係。。。。。人生佢又生,人養動物佢又養

bybewong
|
littlefunpig 發表於 18-11-20 15:26
而家香港咁多人,一般人兩公婆都出去打工先養得起兩個,淨係住都去左一大舊,除非公屋,但收入有限

住公屋 ...

佢地好慘,你話以前就話平養,反正大家都差唔多。但宜家唔同以前,太寒酸同學仔都唔同你玩,d同學仔媽咪都可能嫌棄。
就算唔嫌棄,但都被人同情可憐,為乜要個小朋友咁
bmuimami
|
星洲炒米 發表於 18-11-20 15:49
回覆 bmuimami 的帖子

而家呢個社會應該冇得平養

大把人靠「人頭」食亞公,乜冇呀!唔係你同我咋!
學會放下    發表於 18-11-20 18:28
momo06
|
報導果家人真系好難揾。香港人,逼左甘多年乜都够都唔想D細嘅逼;新移民,窮極起碼間泥屋都大過果間劏房,點頂?父母在房都生到4個
Carhy
|
正常人有責任心係會考慮自己能力,但有班冇廉恥既人係會諗用生育去搵著數,所謂天生天養,個天係政府.政府d錢係納稅人比。
學會放下    發表於 18-11-20 18:29
mercurycc
|
~緣~ 發表於 18-11-20 15:19
嗰啲鍾意生仔嘅人, 係唔會明白呢個道理明白佢就唔會生咁多個, 不過太貧困嘅生活對小朋友真係有好大影響 ...
細個住隔離屋有10兄弟姊妹,
佢地無咩生果食,最多係食西瓜,
大大個又平一家大細一齊食,
有次過來見到荔枝龍眼芒果話未食過,
D衫都係一個傳一個著,著到爛先掉,
佢地都講唔明父母生我地做咩,佢地大左都唔見得對父母好。
wuwucancan
|
momo06 發表於 18-11-20 16:24
報導果家人真系好難揾。香港人,逼左甘多年乜都够都唔想D細嘅逼;新移民,窮極起碼間泥屋都大過果間劏房,點 ...

真人so比父母睇有心有力
迷你人
|

只想講,無$真係無必要猛生,盞苦了大家!
有人話平有平養,我唔知平的定義係咩,貧窮會延續的,無靚起號線,起步比人慢,除非有幹勁,否則永遠做最低層,社會是現實的,也殘酷
但有$想生幾多個都得,不再此限
無話可說
|
而家生活艱難,就算有心機湊都係2個好啦,留錢養老咪仲好!不過最近都有親戚有左第3個,話老公係公務員有宿舍,生多個無所謂,熱鬧d幾好喎
bybewong
|
mercurycc 發表於 18-11-20 16:25
細個住隔離屋有10兄弟姊妹,
佢地無咩生果食,最多係食西瓜,
大大個又平一家大細一齊食,

最慘就係咁,生咁多都唔係話好有心機湊,陪傾心事,根本理唔切,做大嗰個最慘,咩都要顧及細佬妹,唔好話孝心,可能佢都想快離開這個家,快結婚擺脫貧窮
bobo88hk
|
生咩鬼吖 眼見好多霸屋爭產 識人有本事都要霸 一代比一代唔孝順 只為自己利益
不如跟足鬼佬果套仲好 香港又中又西 玩死自己
bybewong
|
迷你人 發表於 18-11-20 16:48
只想講,無$真係無必要猛生,盞苦了大家!
有人話平有平養,我唔知平的定義係咩,貧窮會延續的,無靚起號線 ...

冇錯
bybewong
|
無話可說 發表於 18-11-20 17:01
而家生活艱難,就算有心機湊都係2個好啦,留錢養老咪仲好!不過最近都有親戚有左第3個,話老公係公務員有宿 ...

公務員真係咁多錢咖。。。。
bybewong
|
72leelily 發表於 18-11-20 15:36
成日用以前獅子山下比
根本是個人無進步
以前仔女多真係無房瞓

以前個個係咁你就覺得冇對比,好平常。但宜家呢個社會進步咗,貧富懸殊咗,再用以前果套養小朋友,我怕d小朋友由細到大都好自卑
無話可說
|
bybewong 發表於 18-11-20 17:07
公務員真係咁多錢咖。。。。

無去了解人工幾多!不過有宿舍住囉,第時唔知過左幾多歲又有公屋住到死,又有長糧,睇政府醫生唔使錢!而家3房租金唔使$3000
tommyxsarah
|
我3 個
平有平養
兩公婆打份牛工

生活滿滿是挑戰,但又好快樂

gglc
|
有好多人愛心爆棚,話好喜歡小孩子,咪生生生。生一個,又話怕佢悶,又話希望佢地大左有照應,完全冇諗過有咩可以提供比小朋友。
tommyxsarah
|
gglc 發表於 18-11-20 18:03
有好多人愛心爆棚,話好喜歡小孩子,咪生生生。生一個,又話怕佢悶,又話希望佢地大左有照應,完全冇諗過有 ...

其實小朋友既世界好簡單~

父母陪伴 比物質更重要

當然講緊普通衣食住行 最基本都要有。起碼住唔係問題先~

gurebby
|
同意, 見到有人1家8口住100尺, 睇清楚d, 原來係2個老人家, 2公婆加4個小朋友, 仲上報話生活好辛苦, 個女冇錢返興趣班...跟手就下個月有公屋綜援...香港地真係多得呢d人唔少...
草莓妹
|
tester5 發表於 18-11-20 15:33
我始終覺得愛心、耐性最重要。
冇既有錢都最好唔好。

同意,資源不致匱乏便可。

如需要出了津貼才敢買生果(根據傳媒報導),就應該要節育了。