冇錢生咁多個做乜

gglc
|
tommyxsarah 發表於 18-11-20 18:10
其實小朋友既世界好簡單~

父母陪伴 比物質更重要

呢樣我唔完全同意,係香港呢個物質社會,物質都好重要,當然唔可以話有錢就唔需要陪伴。但講到最緊要係陪伴又好似簡單左。小朋友唔會永遠係小朋友,佢大左都唔會淨係需要陪伴,當佢樣樣物質都比其他人差,佢都唔會好開心。
loved    發表於 18-11-20 20:19
jenkaka
|
我阿媽都話好在生2個,生多個資源一定分薄
vencyk
|
現在香港,生一個正常,兩個有伴,三個辛苦,多個三個痴線
ken6555
|
無話可說 發表於 18-11-20 17:36
無去了解人工幾多!不過有宿舍住囉,第時唔知過左幾多歲又有公屋住到死,又有長糧,睇政府醫生唔使錢!而 ...

你朋友應該住緊員左级紀律部隊宿舍。
ahpoo
|
bybewong 發表於 18-11-20 14:30
特別係現今社會,冇錢,就算你有愛心都唔好生咁多個。岩岩睇完貧窮線篇報道果家人,好有感觸。

我生一個, ...

口裡說不,心裡一定會有養兒防老既fantasy
AXG
|
何止冇錢唔好生,唔識教養都唔好生,生完又唔理,眼見D人生完完全當呀媽係工人,痾左屎又唔理,等呀媽抺,又唔同小朋友沖涼,自己唔落手落腳咩都呀媽做
mini1204
|
最驚人講平有平養
一個都算
生3567個嗰D
比你平養既全無選擇
maymay220hk
|
冇錯錢向生活系好重要
除了錢重有好多野卑錢更重要
耐性、愛護、時間、溝通……對生小朋友更重要
tommyxsarah
|
gglc 發表於 18-11-20 18:18
呢樣我唔完全同意,係香港呢個物質社會,物質都好重要,當然唔可以話有錢就唔需要陪伴。但講到最緊要係陪 ...

基本既野 我會提供到十八歲 ~
物質?衫 鞋 手機呢d 要用好多錢?

自小已灌輸佢 有就唔洗買 。您想買就幫我搵地方放先好買、所以出街就好少話要買野。因為佢個櫃爆左

甘再大個 d,佢要物質。咪靠自己努力喔

我都需要物質,我都係靠自己努力
lam133
|
bybewong 發表於 18-11-20 14:30
特別係現今社會,冇錢,就算你有愛心都唔好生咁多個。岩岩睇完貧窮線篇報道果家人,好有感觸。

我生一個, ...

唔生多D點樣拎到盡福利,囉大公屋,4大長老湊

淘心
|
ahpoo 發表於 18-11-20 18:57
口裡說不,心裡一定會有養兒防老既fantasy

窮家子女,好多都憎恨父母,長大後大都離巢不理窮父母。
bigbighei
|
又係哩啲永遠都講唔完既post 真係有啲悶
aesbee
|
姓張果家呀,真係不知所謂

不過是但啦,大把落緊黎,慢慢受吧
happylife1210
|
bigbighei 發表於 18-11-20 19:25
又係哩啲永遠都講唔完既post 真係有啲悶

我都覺得好悶,報紙每日都有唔同嘅個案見報,如果要搵梗係有好多呢啲個案㗎,你行一轉深水埗就可以寫好多日報紙啦!
gglc
|
tommyxsarah 發表於 18-11-20 19:03
基本既野 我會提供到十八歲 ~
物質?衫 鞋 手機呢d 要用好多錢?

衫鞋手機⋯ 仲有個櫃又爆左。咁聽落你都有提供到適量物質比小朋友丫。

我講緊係樣樣都比朋友仔差嘅情況,例如人人可以學呢樣學果樣,自己冇。人人多少澳門都去過一次,自己又冇。

我見有個朋友,兩公婆同老爺奶奶同住一間公屋,經濟普通不至於拎綜援,生左一個又一個。有時見d相,都覺得佢地環境好擠逼。類似呢d我覺得會唔會唔生咁多好d呢?

當然,富與貧好主觀嘅,各有各睇法冇對錯。
joeyma
|
回覆 tommyxsarah 的帖子

呢個應該係指十歲前,如果上中學仲咁,應該冇咩朋友,或同人比較,會唔開心!
tommyxsarah
|
joeyma 發表於 18-11-20 20:11
回覆 tommyxsarah 的帖子

呢個應該係指十歲前,如果上中學仲咁,應該冇咩朋友,或同人比較,會唔開心! ...

甘我覺得呢d 應該細細個灌輸。
好物質果D唔洗一定人有我有,新款電話果d 咪買次一款囉

但其他有需要用 就一定會買比佢地。

同埋比較比得幾多姐?~

其實好多有錢人都穿爛牛,戴假野認真便輸了

可能我自己追求心靈上滿足多過物質
miuling814
|
你小心做箭靶啊,因為隔離post有個阿媽生4個,3大把人話佢好叻叻。

但,我同意樓主你嘅觀點
Ashleycorina
|

好睇個人,我自己覺得真係有咁大對腳至好著咁大對鞋啦。
見過人,係要生,生三個,仲要繼續生,但又話攪唔掂,一定要請兩個姐姐,又要三個讀私校,但係個個月都唔夠錢用,又唔肯請少個姐姐又唔肯唔讀私校,成日家嘈屋閉,兩個又要問父母拎錢又要唔受得氣,又賴個社會又怨個政府又話個老公無用
最慘係話朋友要體諒佢,好彩我唔算係佢咩朋友

無話可說
|
ken6555 發表於 18-11-20 18:52
你朋友應該住緊員左级紀律部隊宿舍。

係親戚添,佢老公係紀律部隊,成日曬命話唔怕生,大把福利