自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

放租原因:1.已供滿層2房單位, 唔想賤賣。
2.租金收入穩定(有朋友想長租5一10年, 每年收租約20萬)
3. 如果遲些減辣招, 唔洗俾ssd , 層樓可keep 住放租。

放賣原因:
1.想大約3年後, 換馬買大單位, 如果放租, 資金唔夠換4房。
2. 而家套現賺利息, 等待跌巿買4房單位。
3. 不用花幾萬元裝修(放租一定要執一執)。
4. 唔好意思2一3年就趕走朋友, 亦唔想租比街外人, 因為親友試過遇到麻煩租客, 亦遇過租客係一樓一,要上差管解釋。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

wmkcnw 發表於 18-11-20 15:30
2.租金收入穩定(有朋友想長租5一10年, 每年收租約20萬)
3. 如果遲 ...

而家賣都唔會賤賣啦

子爵府

3. 如果遲 ...

收住租先,到ready換屋先一路買一路賣,你唔會知個市係升定跌,你以為而家高賣幾年後低買?無人知!我寧願高買高賣or低買低賣

朋友方面可以先小人後君子,講明會賣,但最好比個期(大約)朋友,佢OK咪租囉。

子爵府

2024年龍年勳章

回覆 wmkcnw 的帖子

放租先, 同朋友講明

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

3. 如果遲 ...

放賣原因:
1.想大約3年後, 換馬買大單位, 如果放租, 資金唔夠換4房。
2. 而家套現賺利息, 等待跌巿買4房單位。

如果升巿呢?
好坦白講, 如果你係即換, 我無意見
你放後等3, 4年個價跌先換
其實同賭無乜分別

一個唔該升巿呢?
你想買都買唔返
天朗氣清

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

三年後升跌無人能料

珍珠宮

可能每月 10% 咁跌落去

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

你好犀利呀!知道未來咁多⋯⋯

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

睇你想唔想止賺定

一路收租由佢直到換樓

我睇緊d 屋苑,對比起成幾個月高位少左球幾兩球,收租4年都頂唔返

如果諗住換樓既,咪渣實「平買平賣」呢個宗旨渣到換樓為止,始終無人知將來會繼續跌定聽日就即刻升返曬。網友一句但真金百銀付出同收錢既係你

禁止訪問

琥珀宮

3. 如果遲 ...

要資金換樓,比我就賣。

租比朋友難收樓。

賣樓所得,買穩陣公共股,相信都唔只收20萬利息

男爵府

3. 如果遲 ...

依家賣一定唔會賤賣,但3年後樓價跌定比依家更高無人知。如果我係你,我會賣左佢等待時機換樓。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

tinlong22 發表於 18-11-20 16:08
放賣原因:
2. 而家套現賺利息, 等待跌巿買4房 ...
這正正說中我想 keep 住層樓的原因。
升巿就追唔返樓價。

公爵府

親子王國15週年勳章

楼是要来儲的

侯爵府

木土土 發表於 18-11-20 19:27
要資金換樓,比我就賣。

租比朋友難收樓。
對呀,如果放租就預長租, 要收樓比較難。

多謝提醒, 或者可以加按套現, 收息。

大宅

1)講定比朋友聽有機會3年後賣。
2)3年後係換樓,即使樓價跌,你都將會平買平賣,一個唔覺意樓價升,你就唔夠錢買樓。
3)又要裝修又剩,不如租出街。
[img align=left]http://tickers.baby-gaga.com/t/dogdogard20070117_7_BBD+is.png[/img]

侯爵府

NatalieTY 發表於 18-11-20 19:55
依家賣一定唔會賤賣,但3年後樓價跌定比依家更高無人知。如果我係你,我會賣左佢等待時機換樓。
...
而家比市價低10% 才有人接貨。
已經叫賤賣。

侯爵府

happeecc 發表於 18-11-20 22:06
1)講定比朋友聽有機會3年後賣。
2)3年後係換樓,即使樓價跌,你都將會平買平賣,一個唔覺意樓價升,你就 ...
而家朋友的業主, 無趕佢走, 但呎數細, 想找個地方大些。
佢一家大細, 真係唔會趕佢走。
如果3年後跌, 租出去, 應該唔賣了。

子爵府

虎到金來勳章

3. 如果遲 ...

唔賣,放租。

3年後,升或跌都好,平賣平買 / 貴賣貴買。
睇番依家層樓質素,唔太舊 / 要大維修, 會keep 住。

租比朋友: 易請難送,小心反面。即係同朋友去旅行一樣,日子耐,真性情出黎。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至