論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

谷氣咁耐好想黎發洩下,同大家呻下

屋企隻賓賓第一次黎香港,做左6個半月,初頭兩星期表現正常,係超級大食(一個月後就變得嘴刁),啲嘢都快上手,我仲以為請到個好,點知....

因為我地請佢主要係湊仔(1歲多啲)同做家務,婆婆會黎睇住,因為始終個仔細個又識行成日無時停,再加埋第一次請工人,多個人睇住放心啲,諗住如果之後bb大啲返學就俾佢睇晒。到慢慢本性就開始現出來。

複式洋房

回覆樓主:

第一次問題係第二個星期,放完星期日返黎冇問過我地就開冷氣,因為佢頭兩個星期都冇開黎訓,而且重點係當時4月份,溫度24度,佢開26度,呢個玩法係咪有問題?第二日我當然同佢了解(我完全係想問下佢係咪唔識用同點解要開,態度好溫和), 點知問到第二句好委屈咁喊,又話思鄉又點,搞到婆婆好同情佢,又買電話卡俾佢,我都俾埋屋企個wifi佢用,(當初真係做錯晒,唔應該咁好心,大家唔好咁心軟)我地其實都係鍾意長開冷氣嘅人,都唔介意俾佢開,但至少你用前問下我,呢個係尊重嘅問題!

後續

男爵府

hello_wing 發表於 18-11-20 17:09
第一次問題係第二個星期,放完星期日返黎冇問過我地就開冷氣,因為佢頭兩個星期都冇開黎訓,而且重點係當時 ...

思鄉關開冷氣乜事?
菲律賓本來就係亞熱帶國家, 點解思鄉要開冷氣???????

別墅

留名睇.. 黎緊我都轉請賓賓..個女又係到時差唔多1歲同埋搵婆婆幫手睇睇

複式洋房

Solarflare 發表於 18-11-20 18:22
思鄉關開冷氣乜事?
菲律賓本來就係亞熱帶國家, 點解思鄉要開冷氣???????
...

佢話m到要開冷氣喎
我覺得想開唔緊要,問下我先得唔得呢
第二日又唔係話佢
只係解釋佢聽咁樣開個冷氣仲熱過出面
點知咁就喊
我地諗住佢可能第一次黎香港唔習慣
都算
亞熱帶國家(emoji)(emoji)其實我都有諗呢個問題,照道理佢地應該唔會成日開冷氣

wcpcelia    發表於 18-11-21 10:34

大宅

hello_wing 發表於 18-11-20 22:32
佢話m到要開冷氣喎
我覺得想開唔緊要,問下我先得唔得呢
第二日又唔係話佢

照道理係既,佢地係唔習慣開冷氣。我屋企個賓50幾歲,佢有個姪女三十歲都係香港打工,僱主俾開冷氣訓,佢都唔習慣嫌太凍寧願開風扇。

唉....我都係第一次請工人。開頭諗唔想咁刻薄,share wifi佢用lor...點知愈黎愈過份,屋企唔大係冇咩家務做,日頭有老公幫手睇住阿仔。有時我地一家三口出街,交帶D野俾佢做。我地出左去幾個鐘,一返到屋企俾我發現先做得個開頭。一時心火盛,有點唔客氣問佢「我地唔係度你做過咩野?」,唔答我....

複式洋房

jlht 發表於 18-11-20 21:14
留名睇.. 黎緊我都轉請賓賓..個女又係到時差唔多1歲同埋搵婆婆幫手睇睇 ...

第二個問題就係關於佢同老人家,佢好鍾意蝦婆婆同嫲嫲,成日黑佢地面,態度差到爆,第三四個月開始,激到佢地日日同我投訴
初時,佢地成日覺得佢第一次黎同屋企人分開好慘,點點點,太多婦人之仁,亦對佢太好,成日俾好多野佢食,又送呢樣送個樣,目的應該都係想佢唔好刻薄佢粒孫,但起左個頭就好難改,我同老公其實第一曰已經話唔好咁做,但我地唔係屋企好難控制佢地,變到之後佢愈來愈大支野,成日黑面唔應佢地(但對住我好少會咁)之後開始點返佢地做嘢或態度惡劣,有時佢地勞氣起上黎寧願自己做返
佢地後來學精左,開始識點返佢做嘢,但遲左,所以千祈唔好做壞規矩

男爵府

hello_wing 發表於 18-11-20 22:59

第二個問題就係關於佢同老人家,佢好鍾意蝦婆婆同嫲嫲 ...

對工人最忌就係: 佢做得好又獎佢, 做得一般又獎佢, 做得唔好都獎佢。

佢就會以為自已好掂, 開始乜鬼野都自把自為。
感恩? 你估佢地讀聖賢書? 知恩圖報? 發夢不要太早。佢只覺得好筍揀中左條水魚做老闆。

複式洋房

回覆樓主:

第三個問題就係佢成日偷懶訓晏覺
有次傾計佢同我講,佢地鄉下會訓晏覺,我答佢我地香港人返工係唔會訓,本以為輕鬆傾下文化差異,點知之後個星期開始就走去訓晏覺
因為bb下午會訓覺,婆婆會入房同佢訓,佢就自己走去訓(由於就快搬屋冇裝cam都唔知佢邊日開始), 係有日婆婆出黎發現叫佢洗菜,佢由得啲菜浸成粒鐘係水,自己走去訓婆婆同我講我先知,之後我有同佢講清楚話唔可以訓,因為第一未做晒啲嘢,第二做完嘢你可以休息,但唔可以訓,點知又喊過(我都未開鬧人mode), 仲話唔舒服要請半日假,我直接打俾agent講件事順便問清手續,最後費事佢係度喊苦喊忽都做唔到嘢,唯有俾佢放

複式洋房

回覆樓主:

果時經過呢件事後,收斂左有段時間冇訓過,但唔知幾時又再訓,有時隻眼開隻眼閉,因為有時婆婆或嫲嫲會同bb訓,而且佢地又冇即時發現同我講,直至上個月因為有時如果婆婆唔得閒,我地就會去嫲嫲屋企叫佢幫手( 嫲嫲唔肯黎我地屋企,要我地去佢屋企佢先肯幫手,呢個就係阿媽同奶奶的分別(emoji)),佢又係嫲嫲客廳沙發訓覺凍病左,我先知,忍唔住要炳佢,佢夠膽死問我點解咁介意佢訓覺,我真係俾佢激死,呢個係工作時間,點解可以啲嘢未做完就走去訓左先,一係就hea做,佢都唔算多嘢做,午同晚飯都係老人家煮,我每晚9:30俾佢休息至第二朝7:30/8:00(視乎bb幾點起身)
待續

複式洋房

Solarflare 發表於 18-11-20 23:13
對工人最忌就係: 佢做得好又獎佢, 做得一般又獎佢, 做得唔好都獎佢。

佢就會以為自已好掂, 開始乜鬼野都 ...

衰在老人家唔明呢
佢地仲要冇睇表現,成日鍾意俾就俾
但經過今次,我相信下一個工人大家都會做好啲
好認同,佢地真係完全唔會感恩,就算對佢幾好,叫佢做多少少嘢都黑口黑面

禁止訪問

複式洋房

sassyqueen 發表於 18-11-21 00:49
咁鍾意訓覺返屋企訓回鄕吧,同佢講喊冇用,香港生侟只有一出路就係做好佢
唔好怕冇左佢,我buy 一啖沙糖一 ...

自以為喊我就買佢怕
第一次喊我體諒佢
之後再喊我唔會俾面照炳
宜家炒左可以日日長眠

寶石宮

2023年兔年勳章

hello_wing 發表於 18-11-21 01:17
自以為喊我就買佢怕
第一次喊我體諒佢
之後再喊我唔會俾面照炳

早走早着

子爵府

回覆 hello_wing 的帖子

係囉.. 我阿媽又係咁, 成日話比呢樣比嗰樣我的工人, 但問題係佢成日係又比, 唔係又比, 咩鬼都比,當我屋企係垃圾房咩.

真係好鬼嬲, 有時我會儲返起一袋, 回贈返比我媽.

複式洋房

回覆樓主:

第四樣就係公主病,自私自利,完全唔係黎做工人
1)有次俾蟲咬,緊張到講晒俾全屋人知,仲要成日搞個傷口,咁搞法唔腫都難啦!蔬果去皮整親手指,血都冇一滴又貼膠布又包紗布,當正工傷坐沙發半粒鐘唔做嘢,好似自己好嬌貴咁
但神邏輯兩次發燒都唔同我地講,只話自己喉嚨痛問我地攞藥食,大佬呀,要照顧bb發燒點可以唔出聲呢?知唔知會傳染bb架?第一次唔舒服時,已經講過唔舒服同我地講,我會帶佢睇醫生,第二次又唔講,叫佢戴口罩又唔帶,抵醫生話佢

複式洋房

回覆樓主:

2)過左個幾月就開始嘴刁,清蒸烚菜唔食;買左幾pack公仔麵,食左幾餐就食厭唔食,剩底自己收埋晒之後我從未見過(可能攞走左);每日要食兩隻蛋,去奶奶度都夠膽照request(但早餐已有麵包或蛋糕食),仲同奶奶講sir都食兩隻;有時bb午餐用有機蛋黃,講左蛋白留俾sir食,有個星期夠膽自己食晒,俾婆婆發現我話完就唔夠膽再食;有時夾俾佢啲餸唔啱食,仲會倒左佢,有時啲剩飯(第二日可以炒飯),問都唔問又即倒,總之成日浪費我地家中食物或日用品

複式洋房

回覆樓主:

3)一日換好幾套衫,一有少少濕左又要換,佢一個人換洗嘅衫,等於我同老公總和,又好愛惜自己嘅衣物,話自己啲衫要有air吹,一定要掛露台,唔俾佢掛內衣褲出黎又唔高興,但我地同bb嘅衫就唔乾都照摺,總之自己嘅嘢好愛惜,我地嘅傢俬碗碟就成日俾佢整爛
4)搬左新屋,我地都講明同bb share房,雖然 bb係同我地訓,咁我地將個換片台同playmat放入佢同bb間房, 佢成日借頭借路要放返出黎客廳,幾次都俾我ban左,我唔想佢認為間房係佢,二來間房又唔係唔夠大,佢就想有幾大霸幾大,本來間房有條通晾衫,佢已經霸埋做自己衣櫃咁款,唔俾我地晾衫,有啲擺位又要佢話事

複式洋房

回覆樓主:

5)初期佢啲污糟嘅布用熱水洗,佢話咁樣乾淨啲,我可以接受,到後期連洗隻碗,洗件衫咩都用熱水,以前未搬屋前唔多覺,一搬新屋用煤氣爐就好明顯,成日扮唔記得熄,要婆婆係咁提佢,提得多又黑面
6)而且啲碗布,清潔布成日未殘就掉,有次仲俾我捉到佢掉我張浴室氈,問都唔問,擺明懶得洗
7)我仔之前病左成個星期,有時胃口唔好,成日都要迫佢「準時」食飯,通常佢餵12:30餵完bb,1點就食飯,佢自己上午10點同下午4點會自己tea break, 食零食同咖啡,餓得去邊,我地從來冇話過佢,但bb唔肯食就黑晒面,婆婆寧願自己餵返;有次我老公細佬話黎食飯但遲左搞到9點先食完又黑面大大力洗碗

男爵府

回覆樓主:

你件公主似黎嘆多過黎打工
你都忍到佢咁耐。
勁。
比著我一個月炒左。

首頁

尾頁

跳至