論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

hello_wing 發表於 18-11-20 16:56
谷氣咁耐好想黎發洩下,同大家呻下

屋企隻賓賓第一次黎香港,做左6個半月,初頭兩星期表現正常,係超級大 ...

share wifi, 咁你可以之後改pw唔俾佢用嘛,工人姐姐一有得上網,成日偷懶唔做嘢的

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

佢其實係米博炒想你賠多一個月比佢

別墅

精彩,比我會即炒,有bb 就要等新人到先炒得。

大宅

Dada^(00)^ 發表於 18-11-21 20:44
share wifi, 咁你可以之後改pw唔俾佢用嘛,工人姐姐一有得上網,成日偷懶唔做嘢的
...

非常認同!我屋企件賓賓就係咁,當初我太好人share屋企wifi佢用。做耐幾個月後,成日趁我地出街只係hea係床度上網,有時夜晚傾電話。見愈黎愈過份我唔聲唔聲改屋企wifi名同password.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你直忍得, 我掃把好耐。

複式洋房

Dada^(00)^ 發表於 18-11-21 20:44
...

其實佢唯一一個優點就係好少玩電話
所以share wifi冇問題
唉!
但佢唔會感激你做好份工呢

複式洋房

Solarflare 發表於 18-11-21 19:26
你件公主似黎嘆多過黎打工
你都忍到佢咁耐。
勁。

頭幾個月冇咁過份,係第4,5個月開始出事
我覺得佢有fd教壞
我地1個月前已經搵緊工人
但諗住佢至低限度可以幫手做啲下欄嘢
等老人家唔洗湊住b煮飯做家務
(主要係奶奶想佢幫下手,如果唔係佢話頂唔順)我都好想即刻掃走佢

複式洋房

kit2004 發表於 18-11-21 21:02
佢其實係米博炒想你賠多一個月比佢

反而佢唔似搏炒,因為炒佢果日佢求左我好耐
又話好需要份工
我覺得佢係自我感覺良好得滯
兼人品唔多好
唔明點解佢覺得好似冇左佢唔得
做嘢又做得慢,嘢食又唔識煮
粗重嘢又話呢度痛果度痛側側膊想做少啲
湊b又唔掂

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

hello_wing 發表於 18-11-21 23:08

甘你炒佢果日佢咩反應?

複式洋房

kit2004 發表於 18-11-21 23:12
甘你炒佢果日佢咩反應?

係咁say sorry同跪地話唔走
叫我唔好報警,唔好去入境處投訴佢
(下文會再交待即炒原因)
我諗果日對佢太突然
因為本身決心炒佢但費事俾佢feel到
怕佢偷嘢或虐待我仔
所以果排諗住不動聲色

複式洋房

回覆樓主:

第五十分古惑(但蠢以為人地唔知)
1)好識做表面工夫,我地就返黎佢會扮晒嘢教bb英文或唱歌,但上/下午就唔多理bb,放佢係high chair唔理佢由佢尖叫,搞到我仔一見佢都慣左大叫
2)成日走去做啲唔急切嘅嘢,務求做少啲,例如bb 要沖涼佢就走去摺衫或拖地,由得婆婆自己搞;臨開飯唔會攞定碗筷,會走左去餵bb食飯先,講過幾次都係咁,唔叫唔攞碗筷同執枱
3)係我度report一套,同婆婆/奶奶講嘅有出入,點解佢會覺得我會信佢而唔信我阿媽?(雖然有一刻我有懷疑過我媽 唔知會唔會佢要求太高)但後來有段時間奶奶湊,佢投訴嘅嘢同我媽一鬼樣

複式洋房

回覆樓主:

4)啲嘢拖慢黎做,剛搬屋去奶奶樓下第二日,佢夠膽去四五個鐘清潔連地都未拖(前一日已經清晒3間房,兩個廁所同半個廚房,只差地下同廚房,前一日咁積極因為佢將會有獨立房好想快啲住),佢籍口話上一手租客搞到太污糟,所以洗左好多次都未得,但明明臨出門前我叮囑佢一定要拖地先,如果唔係bb落唔到去訓,所以高度懷疑佢又訓覺偷懶,之後俾奶奶keep鎖匙唔俾佢自出自入去偷懶,仲夠膽駁我嘴話我地唔信任佢,果晚又浪費我時間省爆佢

男爵府

hello_wing 發表於 18-11-21 23:08

自我感覺良好到呢個地步。
我都服了。
不過我覺得啲菲成日自我感覺良好甚至自大狂, 只係程度既差別。

複式洋房

回覆樓主:

我地其實都決心要炒佢,不過諗住忍多佢幾個月等請個新工人,但上星期嘅一件事令我決心即日炒
話說之前佢成日將啲衫唔乾就摺搞到我仔啲衫有噏味,於是婆婆叫佢用熱水浸下再手洗,婆婆話咁樣去到味,佢已經當堂黑晒面,咁我仔未識性緊係跟住啲大人尾,其間工人撞倒bb個頭落門框(好懷疑佢係蓄意),點知佢冇理我仔不特止,仲將啲氣發洩落我仔度,大聲鬧佢,之後出左廳又喝佢,婆婆發火,佢後來自己入左廁所去洗,轉登掉爛埋個水桶(手柄斷左),婆婆話佢係出面聽到好大聲,好明顯係用力掉落地

複式洋房

回覆樓主:

我果日聽完婆婆電話即刻返屋企,返到去佢居然好淡定同我講唔記得咩事,叫我攞段影片俾佢睇返先知(新屋裝左cam,  可惜影唔到廁所位,當然呢個佢都明顯係知),果下我真係好火,我當然大返佢同佢講佢冇權睇,而且唔好同我講冇腦唔記得,同佢講我個cam係錄得到聲,我有證據去報警同去入境處投訴,冇得再黎香港,佢先知驚咋, 求我唔好報警,唔好炒佢,之後即時叫佢執嘢去agent度搞手續,執嘢前佢係咁話要打俾佢auntie,當然唔會俾機會佢,叫佢去agent 度慢慢打,唔俾佢拖延時間,即晚去埋備案,免得佢玩嘢,呢個係警察朋友教的,佢話好多工人轉個頭會搵位告你,例如話俾人脅迫或用暴力

複式洋房

回覆樓主:

發洩完畢
各位jm記得工人有咩問題做得唔啱要直接出聲,第一俾佢知道你準則,第二都要樹立下威嚴,不要怕冇工人用而唔出聲忍佢地,亦都唔好太好人,一定要跟足規矩尊卑做嘢,佢地會以為你淋成日試你底線(因為我本身就係唔會好惡話佢,係講道理多,對住佢係唔work, 亦冇事事即時話佢,成日俾時間佢學,令佢續漸進化成咁),仲有每個角落都要裝cam錄底佢,因為佢地最叻講大話同搵籍口
仲有我覺得我前工人每次放完假就會同佢啲朋友互相交流,好多時放完假返黎就會有啲古惑嘢,大家記得留意
希望大家做個精明顧主,請到個好工人

wcpcelia    發表於 18-11-23 09:42

男爵府

hello_wing 發表於 18-11-22 22:52
發洩完畢
各位jm記得工人有咩問題做得唔啱要直接出聲,第一俾佢知道你準則,第二都要樹立下威嚴,不要怕冇 ...

其實真係要用鬧。
我好多朋友第一次請工人, 都唔敢鬧。
姐姐喊, 更加唔敢鬧。
我同佢地講, 班友都無文化!!! 咩聖賢書講咩以禮待人知恩圖報佢鬼知咩??? 係佢地國家惡就係大晒。

但好多人都get唔到我講乜, 直到最後比工人食住上。

我係工人湊大的, 見得太多了。偷野, 講大話, 襯僱主去旅行掉底啲細路偷走出街 (個細路係我 )。

好采jm夠醒目, 炒人時快刀斬亂麻, 唔比機會佢還擊。 下次記得要擺番個僱主威嚴出黎啦。

別墅

hello_wing 發表於 18-11-22 22:44
我果日聽完婆婆電話即刻返屋企,返到去佢居然好淡定同我講唔記得咩事,叫我攞段影片俾佢睇返先知(新屋裝左 ...

備案同差人講咩,工人打細路?

別墅

""菲成日自我感覺良好甚至自大狂, 只係程度既差別""
呢句好認同,我都係賓
賓湊大...屋企後黎覺得佢地太自我先換番印尼..
但而家D印尼姐姐又係好學壞得好快, 其實已經冇咩分別

我而家個印尼姐姐湊左我個女唔夠一年又話走...諗住反正都換換個識講英文既教下我女都好..

Solarflare 發表於 18-11-22 07:37

自我感覺良好到呢個地步。

複式洋房

Solarflare 發表於 18-11-23 07:50

其實真係要用鬧。

好認同你,真係唔鬧唔得
佢地真係冇文化冇修養
我頭幾個月對佢太好,好聲好氣同佢講冇用
聽唔入耳

咁衰留你一個係屋企

首頁

尾頁