輸卵管問題

Yuyuyu!!
|

本人照過輸卵管, 兩邊都通既, 但其中一邊照到有d影, 醫生話唔係好順暢, 唔知係發炎定係咩.有機會宮外孕, 建議做IVF. 醫生話可以做1次IUI先, 唔得就要做IVF.
今個月頭做左1次IUI, 唔成功. 現在打算再調理多3個月再試多次人工受孕, 我究竟做IUI 定 IVF 好? IVF 太貴, 負擔好大, 我想聽下咁多位SIS 既意見.
HOPEFORBB
|
回覆 Yuyuyu!! 的帖子

你依家幾歲?如果三十頭,應該都仲排到政府IVF
Yuyuyu!!
|
回覆 HOPEFORBB 的帖子

下年34啦, 我有排緊政府, 不過要到2020年先見醫生, 仲未知係幫我做IUI定IVF
nanababyhope
|
Yuyuyu!! 發表於 18-11-21 09:06

下年34啦, 我有排緊政府, 不過要到2020年先見醫生, 仲未知係幫我做IUI定IVF ...

我都有排政府呀,原本排到2019年11月,但有打黎提早見醫生,所以我排左9個月就見第一次醫生,你幾月開始排架?
見第一次醫生時佢都係問返個情況,同抽左我同c6血,因為我無做過輸卵管檢查,佢安排左我照,由第一次見醫生到覆診相隔3個月,覆診時先會講報告,如果通,佢會安排再3個月後做第一次iui,如果唔通,就按返原本個2019年期ivf。

希望資料幫到你

Yuyuyu!!
|
回覆 nanababyhope 的帖子

哦, 原來係咁! 你就好啦, 可以咁快就見醫生. 平時有d 3字電話打來我冇聽到, 咁日後我要聽電話先得lu....但我個情況係通, 只係有d 陰影, 唔暢順咁, 唔知有冇機會做IVF 呢?
另外, 知唔知排政府IVF 要幾多錢做?

Yuyuyu!!
|

想問下點先可以排政府IVF? 因為我以家都排緊政府 (2020年先見醫生), 未知佢幫我做咩IUI 定IVF ?
HOPEFORBB
|

你話你排緊?你係邊度排緊?我諗都係要你見咗醫生先,先知係要IUI先,定直接IVF

Yuyuyu!!
|

我係威記排緊, 你講既政府IVF 係咪指排私家?
HOPEFORBB
|

政府私家症都係一個選擇,但如果等得,你都可以等公家個條隊
nanababyhope
|
Yuyuyu!! 發表於 18-11-21 11:52
回覆 nanababyhope 的帖子

哦, 原來係咁! 你就好啦, 可以咁快就見醫生. 平時有d 3字電話打來我冇聽到, 咁 ...

我岩岩係其他post見到d人仲快。。。

通嘅而c6丁又正常,我諗佢會叫你iui先,因為3次iui fail佢先會ivf。
我係排瑪麗嘅,佢個網有寫公家同私家症分別幾錢架,你可以睇下