自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

事緣這樣,IB正式放榜是7月頭,但由於呀女間大學申請housing,visa都要一段時間,開學是9月1日,如等放榜才搞好趕急。
所以想問:她已收conditional offer,大學說收到成績便會出正式取錄信,便可申請visa…….
但上IBO官方網站說,考生可向學校提出申請於公開放榜前,由IBO把成績直接送去target大學(學生自己會知道成績的,只有大學知),以便加快出取錄信的進度,有冇人知此舉大概比正式放榜日子早多久呢?有冇人知道?

琥珀宮

sabun 發表於 18-11-20 17:43
事緣這樣,IB正式放榜是7月頭,但由於呀女間大學申請housing,visa都要一段時間,開學是9月1日,如等放榜才 ...

有conditional offer,也會一早收到通知可以揀宿舍

珍珠宮

木土土 發表於 18-11-20 19:34
有conditional offer,也會一早收到通知可以揀宿舍

已申請了,但回覆說要待4月申請宿舍deadline後才開始派宿舍,如派不到便要自己找
我們擔心visa多些,因怕搞好耐,悟了開學,希望8月上旬可到當地打點一切。

琥珀宮

sabun 發表於 18-11-20 20:04
已申請了,但回覆說要待4月申請宿舍deadline後才開始派宿舍,如派不到便要自己找
我們擔心visa ...

International Student,你夠早申請,第一年應該會有宿位

琥珀宮

早成個月到?宿舍都未必咁早可以入住。

其實在orientation 迎新之前到已經好足夠。

珍珠宮

木土土 發表於 18-11-20 20:34
早成個月到?宿舍都未必咁早可以入住。

其實在orientation 迎新之前到已經好足夠。

我們想一家人8月頭、中去,但我8月尾兩星期耍回港上班了,所以想呀女能早兩星期入住settle down,去銀行開戶咁,大家也安樂。
所以想知IB最早可何時sent成績比學校囉。

珍珠宮

回覆樓主:

anyone can share?

公爵府

sabun 發表於 18-11-20 20:39
我們想一家人8月頭、中去,但我8月尾兩星期耍回港上班了,所以想呀女能早兩星期入住settle down,去銀行開 ...

可能你要先問問大學宿舍是否可以早入住

我仔兩年前入大學時,我都早少少陪佢過去 settle,但宿舍要開學前大約一個星期才可以搬入,之前我哋要自己搵地方住,直到宿舍可以入住

珍珠宮

mugtaitai 發表於 18-11-21 08:21
可能你要先問問大學宿舍是否可以早入住

我仔兩年前入大學時,我都早少少陪佢過去 settle,但宿舍要開學前 ...

我都諗住咁,住在酒店或民宿先,到時才叫呀女到期checkout搬入去

公爵府

最後決定去那個國家?

外國學生通常第一年都會派到宿舍,呢樣唔使太擔心。visa 我唔熟,要搞很長時間的嗎?有 conditional offer 是否已經可以先去搞 visa?

珍珠宮

mugtaitai 發表於 18-11-21 08:50
最後決定去那個國家?

外國學生通常第一年都會派到宿舍,呢樣唔使太擔心。visa 我唔熟,要搞很長時間的嗎 ...

荷蘭,但學校回覆說宿位緊張,最好有兩手準備,出外找定大學中介到租屋,所以有些擔心囉

首頁

尾頁

跳至