想學揀奶粉比小b, 大家可以分享下嗎?

Belle_Co
|
新手準媽媽, 小b仲有一排先出世, 想學下野, 大家點揀奶粉比bb??
Wafry
|
我打算去曬D 奶粉公司既產前講座班去試味
發達喇
|
回覆 Belle_Co 的帖子

我就係朋友介紹babynes比我,佢話呢隻奶粉有水解乳清蛋白,對bb腸道負擔冇咁大,營養都容易吸收,腸胃都健康d,仔仔一出世就飲到而家都冇轉過。
Wind22
|
由味道入手~甜就beybye~~
Sakura櫻花子
|
我揀雅培,因為媽媽會多數買呢隻XD
luvdarren
|
Wafry 發表於 18-11-20 17:57
我見12月9日美X臣有一場TALK, 我報左名, 你報左未?

Shinglo2018
|

如果媽咪有要求既,可能要做下功課,睇下每隻牌子既營養成份:
1) 卡路里 / 蛋白質 (日本奶粉成份會比較肥D)
2) 有無蔗糖 (又係會痴肥)3) DHA : AA 比例 (世衛上限1:1 ,超過左會令BB免疫力有問題)
4) 價錢 (同樣900g 可能由2xx ~ 4xx )
5) 易唔易買

matata
|
都係揀d淡口唔甜既行先,之後就要試邊一隻同bb夾到,
囡囡就食緊illuma organic都唔錯既,可以俾bb試試夾唔夾到既
Belle_Co
|
Wafry 發表於 18-11-20 17:57

嘩! JM好勁!! 產前講座有得試味架原來?!
Belle_Co
|
發達喇 發表於 18-11-21 14:54

我就係朋友介紹babynes比我,佢話呢隻奶粉有水解乳清蛋白,對bb腸道負擔冇咁大,營 ...

呢隻係咪就係要買機沖果隻? 我又唔係好想買部機返屋企, 因為屋企已經好多野冇咩位
Belle_Co
|
Wind22 發表於 18-11-21 15:44
由味道入手~甜就beybye~~

明白, 即係要自己試左味先呀
Belle_Co
|
Sakura櫻花子 發表於 18-11-21 18:13
我揀雅培,因為媽媽會多數買呢隻XD

JM想問雅培邊隻??
Belle_Co
|
luvdarren 發表於 18-11-22 10:40
我見12月9日美X臣有一場TALK, 我報左名, 你報左未?

未呀, 我諗住過左3個月先開始報呀
Belle_Co
|
Shinglo2018 發表於 18-11-22 11:55

如果媽咪有要求既,可能要做下功課,睇下每隻牌子既營養成份:

多謝晒呀!! JM分享好詳細!
Belle_Co
|
matata 發表於 18-11-22 14:00
都係揀d淡口唔甜既行先,之後就要試邊一隻同bb夾到,
囡囡就食緊illuma organic都唔錯既,可以俾bb試試夾唔夾 ...

明白, 不過JM呢隻真係幾貴喎, 可以我都唔諗住考慮先喇
bosch
|
唔駛學,奶粉成份大同小異。bb 至係用家,最緊要佢肯飲同埋飲左冇問題。

我㨂屋企最多sample 又易買到既奶粉。
hon362
|

其實而家個個品牌又HMO, 又sn2...都唔知係咩黎
我覺得營養成分又唔會差好遠, 最緊要係唔甜, bb食左便便暢通又冇咩病痛就ok
個人選擇有機品牌, 少d防腐劑同化學野..我唔想bb咁細個就食咁多chemicals落肚
KarenC
|
https://topick.hket.com/article/2004372/嬰兒奶粉扮母乳添加營養非天然%E3%80%8014款安全無毒嬰兒奶粉
Sakura櫻花子
|
Belle_Co 發表於 18-11-22 19:08
JM想問雅培邊隻??

HMO呀,有媽媽share半人奶B食左便便同全人奶冇分別,
aliceting
|
揀大牌子! 最好有返咁上下出名果D! 之前見到有大6奶粉做promote! 真係送比我都唔敢試!