懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

有無媽媽試過呢個情況?姑娘話有機會消失,情況好普遍,但都係好擔心

複式洋房

我都係呢個情況,你可以上網search 脈絡叢囊腫,台灣好多blogger 都有分享經驗。
主要係驚會中T18(愛德華氏症),你有冇做T21?如果做咗係negative,佢又冇其他症狀(如心臟、下巴同耳仔細/萎縮)其實唔駛太擔心,一般會消失的。
P.S 我都等緊覆診睇下會唔會縮細或消失,加油!

民房

Kiwipumpkin 發表於 18-11-20 20:52
我都係呢個情況,你可以上網search 脈絡叢囊腫,台灣好多blogger 都有分享經驗。
主要係驚會中T18(愛德華氏 ...

我有照nifty pro,報告一切正常。多謝你解答,希望大家bb都健健康康

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得咁樣真係好擔心架,你試下search 吓相關信息喇。我果時候單臍動脈都好擔心,但醫生又話冇咩問題...

男爵府

christyso426 發表於 18-11-20 18:02
有無媽媽試過呢個情況?姑娘話有機會消失,情況好普遍,但都係好擔心

祝福寶寶一切安好!

男爵府

我都系呀,好擔心,成曰驚有乜事

民房

yoyo@ 發表於 18-11-22 19:04
我都系呀,好擔心,成曰驚有乜事

尋日我再去私家照,醫生睇過話好小事,遲下28週9成9會無左,叫我唔洗擔心。但政府就俾左個期我再follow up

洋房

christyso426 發表於 18-11-20 18:02

我bb都有呢個情況,我就另外去搵左劉子健醫生做左個詳細檢查,而政府醫生都有幫我跟進,但我都做左T21係低風險,所以醫生表示情況係樂觀無結構上問題,密啲定期診檢就無問題

別墅

我早2日照左結構 bb 個腦又係有小水泡 0.6cm
佢話好多孕婦都有呢個問題 好普遍
醫生問我有冇做t21
我話有 咁佢就話唔使擔心
定期追蹤住個小水泡有冇變細同消失
佢話佢既孕婦客全部係28週到就會消哂個水泡
不過我都係有d 擔心

複式洋房

minions_m 發表於 18-12-27 07:57
我早2日照左結構 bb 個腦又係有小水泡 0.6cm
佢話好多孕婦都有呢個問題 好普遍
醫生問我有冇做t21

我20周照到有個水泡,22周已消失,唔好擔心

民房

我都係 琴日20週係私家做結構話BB腦有小小水泡,醫生話呢個都好常見,多數會係28週之後自動消失,不過醫學上冇百分百肯定 ,佢話如果擔心可以做NIFT 佢寫左封信比我返政府跟進。或者可以係佢度做,我諗住31號返瑪嘉烈再問一問醫生。我未做T21,不過醫生照左手手腳腳話發展得好好,唔似係。不過依然好擔心

複式洋房

我16週都照到有,我做左T21係正常。 而家唯有等20週再照啦。 真係擔心到死...
共勉之!

別墅

Kiwipumpkin 發表於 18-12-27 10:35
我20周照到有個水泡,22周已消失,唔好擔心

我而家18周照到有,20周政府結構再睇,21周會去埋劉子健醫生check ,有沒有需要改早d做結構?(emoji)(emoji)

別墅

我20w照到左右都有,成1cm,22w照就得翻1mm,24w照就無左啦,唔好太擔心!!

首頁

尾頁

跳至