方丈,是我得罪了你嗎?

bellabella_oh
|
3 星期前見左一份工,feel 到個 Manager 都中意我。

1 星期後的星期四(即上個再上個禮拜四)call 我約2nd in,見 CEO,叫我星期五見,但我已經約左另一份工要見,聽日就係喇,我mo 可能改另一份工既 appointment 見你啦,咁我說已經有其他appointment,要求下星期初(即上星期初),對方話CEO要出 trip 1 星期,所以約今日早上11點見。

|
bellabella_oh 發表於 18-11-20 18:34
3 星期前見左一份工,feel 到個 Manager 都中意我。

1 星期後的星期四(即上個再上個禮拜四)call 我約2nd ...

昨日上午我溫習,準備今天既面試,見到他們個facebook page 有錯誤資料,我已經double check 過他們website 的資料,證實facebook 上的資料錯左,咁我email 比個 manager,cap 左圖,話比他知,我寫 :我係fb上見到資料可能錯左,check左你們website,fb的資料可能要改正,如果我有誤會請原諒。

因為我覺得見得CEO,都有好大機會成事,5想間公司出醜,所以寫這個email。

我下午見到他們已改正錯左既資料,不過個 mamager 沒有回覆我email,我覺得奇怪,正常都應該say個 thank you 啦,不過可能他病假中,或忙得濟5得閒覆我,所以mo再理會。

|
bellabella_oh 發表於 18-11-20 18:34
昨日上午我溫習,準備今天既面試,見到他們個facebook page 有錯誤資料,我已經double check 過他們websit ...

今朝如期去見工,途中我check email,他竟然叫個receptionist email 比我,話因為個position既nature 有變,個 recruitment process 要on hold, 今日既面試要取消。我已經去緊啦,點解會突然間個post既nature轉左架?點解係個receptionist email 比我,5係個 manager 通知我?咁緊急,點解5係call 我,淨係email 比我?萬一我mo check email 去到先知道,咁會點?

我好 angry,真係 angry,我call 個receptionist問發生什麼事,他都好慘,話5係好清楚,淨係受到個指示email 比我,我都mo理由難為他,於是叫他叫個 hiring manager call back 我,我其實都淨係想知究竟係個hiring process delay 左定係個 post 突然間 mo 左,如我所料,個 manager 沒有覆我。

good_pig
|
昨日上午我溫習,準備今天既面試,見到他們個facebook page 有錯誤資料,我已經double check 過他們websit ...

我估你做多左啦
李家小魔怪
|
我都覺得樓主你做多左
sklui    發表於 18-11-21 12:03
|
bellabella_oh 發表於 18-11-20 18:35
今朝如期去見工,途中我check email,他竟然叫個receptionist email 比我,話因為個position既nature 有變 ...

我下午嘗試call 個manager,他接電話,問其實係個hiring process delay 左定係個 post mo 左,他答話因為個CEO 臨時被總公司叫左出trip,今個星期5會係度,所以2nd in 要delay。但係他個語氣極之平淡,亦沒有道歉,我覺得你係約定時間前兩小時先叫其他人電郵通知取消,連一句5好意思都mo,呢個老細對下屬未必好,亦都都跟5過,我就講左句有新update 請他通知我,他亦用好平淡的語氣話會通知我。

|
bellabella_oh 發表於 18-11-20 18:37
我下午嘗試call 個manager,他接電話,問其實係個hiring process delay 左定係個 post mo 左,他答話因為 ...

我不斷係度諗,究竟係咪我個 email 得罪左你,你認為我話你做錯野,定係個CEO 上星期出左 trip,影響左個post要cancel?定係真係只係個process delay呢?

我個腦今日不停咁係度徘徊著呢句 : 方丈份人好少氣架。。。

究竟今日既事同個email 有 mo 關係呢?
jasmine_hang
|
比著我, 份工未見成, 未過probation, 我唔會多事。
rovictnadia
|
係做多左,真係冇必要
gurebby
|
good_pig 發表於 18-11-20 18:35
我估你做多左啦

同意, 我都係咁覺得
李豆豆
|
真係做多左
jeannietsui
|
原因已經好明顯
fishfish121
|

呢啲咪叫懶醒囉, 唔知你明唔明
工都未見得成就指點個manager 做野, 請得成仲有掟企既? 你係有心可sd email 去admin 果到通知改, 而唔係直接點個manager 去做囉
rayrayus    發表於 18-11-21 21:33
happyty
|
鋒芒太露,又咁啱遇著個忌材之人。
JD930    發表於 18-11-21 10:50
李豆豆
|
jasmine_hang 發表於 18-11-20 18:38
比著我, 份工未見成, 未過probation, 我唔會多事。

冇錯,工都未見成已經email話人錯,唔咪個個都接受
Cara2006
|
bellabella_oh 發表於 18-11-20 18:35
今朝如期去見工,途中我check email,他竟然叫個receptionist email 比我,話因為個position既nature 有變 ...

你,的確多事咗。(emoji)
siulili
|
工都未見成就捉人錯處。 俾著你會唔會請?
小鳥兒
|
點解未入去做就指出人地既錯?做多左。
會不會你個email好串咀?
BGCOME08
|
我係公司會感恩冇請你,你都應該係一個幾麻煩嘅人。
losttoa
|
我淨係見好多mo mo mo
APIGMA    發表於 18-11-26 22:45
yui1625    發表於 18-11-21 09:25