自由講場

跳至

首頁
12345...25

尾頁

大宅

3 星期前見左一份工,feel 到個 Manager 都中意我。

1 星期後的星期四(即上個再上個禮拜四)call 我約2nd in,見 CEO,叫我星期五見,但我已經約左另一份工要見,聽日就係喇,我mo 可能改另一份工既 appointment 見你啦,咁我說已經有其他appointment,要求下星期初(即上星期初),對方話CEO要出 trip 1 星期,所以約今日早上11點見。

大宅

bellabella_oh 發表於 18-11-20 18:34
3 星期前見左一份工,feel 到個 Manager 都中意我。

1 星期後的星期四(即上個再上個禮拜四)call 我約2nd ...

昨日上午我溫習,準備今天既面試,見到他們個facebook page 有錯誤資料,我已經double check 過他們website 的資料,證實facebook 上的資料錯左,咁我email 比個 manager,cap 左圖,話比他知,我寫 :我係fb上見到資料可能錯左,check左你們website,fb的資料可能要改正,如果我有誤會請原諒。

因為我覺得見得CEO,都有好大機會成事,5想間公司出醜,所以寫這個email。

我下午見到他們已改正錯左既資料,不過個 mamager 沒有回覆我email,我覺得奇怪,正常都應該say個 thank you 啦,不過可能他病假中,或忙得濟5得閒覆我,所以mo再理會。

大宅

bellabella_oh 發表於 18-11-20 18:34
昨日上午我溫習,準備今天既面試,見到他們個facebook page 有錯誤資料,我已經double check 過他們websit ...

今朝如期去見工,途中我check email,他竟然叫個receptionist email 比我,話因為個position既nature 有變,個 recruitment process 要on hold, 今日既面試要取消。我已經去緊啦,點解會突然間個post既nature轉左架?點解係個receptionist email 比我,5係個 manager 通知我?咁緊急,點解5係call 我,淨係email 比我?萬一我mo check email 去到先知道,咁會點?

我好 angry,真係 angry,我call 個receptionist問發生什麼事,他都好慘,話5係好清楚,淨係受到個指示email 比我,我都mo理由難為他,於是叫他叫個 hiring manager call back 我,我其實都淨係想知究竟係個hiring process delay 左定係個 post 突然間 mo 左,如我所料,個 manager 沒有覆我。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

昨日上午我溫習,準備今天既面試,見到他們個facebook page 有錯誤資料,我已經double check 過他們websit ...

我估你做多左啦

禁止訪問

大宅

bellabella_oh 發表於 18-11-20 18:35
今朝如期去見工,途中我check email,他竟然叫個receptionist email 比我,話因為個position既nature 有變 ...

我下午嘗試call 個manager,他接電話,問其實係個hiring process delay 左定係個 post mo 左,他答話因為個CEO 臨時被總公司叫左出trip,今個星期5會係度,所以2nd in 要delay。但係他個語氣極之平淡,亦沒有道歉,我覺得你係約定時間前兩小時先叫其他人電郵通知取消,連一句5好意思都mo,呢個老細對下屬未必好,亦都都跟5過,我就講左句有新update 請他通知我,他亦用好平淡的語氣話會通知我。

大宅

bellabella_oh 發表於 18-11-20 18:37
我下午嘗試call 個manager,他接電話,問其實係個hiring process delay 左定係個 post mo 左,他答話因為 ...

我不斷係度諗,究竟係咪我個 email 得罪左你,你認為我話你做錯野,定係個CEO 上星期出左 trip,影響左個post要cancel?定係真係只係個process delay呢?

我個腦今日不停咁係度徘徊著呢句 : 方丈份人好少氣架。。。

究竟今日既事同個email 有 mo 關係呢?

大宅

回覆樓主

比著我, 份工未見成, 未過probation, 我唔會多事。

男爵府

係做多左,真係冇必要

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章

真係做多左

子爵府

原因已經好明顯

子爵府

回覆樓主:

呢啲咪叫懶醒囉, 唔知你明唔明
工都未見得成就指點個manager 做野, 請得成仲有掟企既? 你係有心可sd email 去admin 果到通知改, 而唔係直接點個manager 去做囉

rayrayus    發表於 18-11-21 21:33

水晶宮

鋒芒太露,又咁啱遇著個忌材之人。

JD930    發表於 18-11-21 10:50

珊瑚宮

2024年龍年勳章

jasmine_hang 發表於 18-11-20 18:38
比著我, 份工未見成, 未過probation, 我唔會多事。

冇錯,工都未見成已經email話人錯,唔咪個個都接受

男爵府

bellabella_oh 發表於 18-11-20 18:35
今朝如期去見工,途中我check email,他竟然叫個receptionist email 比我,話因為個position既nature 有變 ...

你,的確多事咗。(emoji)

伯爵府

工都未見成就捉人錯處。 俾著你會唔會請?

大宅

點解未入去做就指出人地既錯?做多左。
會不會你個email好串咀?

公爵府

回覆樓主:

我係公司會感恩冇請你,你都應該係一個幾麻煩嘅人。

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

我淨係見好多mo mo mo

APIGMA    發表於 18-11-26 22:45
yui1625    發表於 18-11-21 09:25

首頁
12345...25

尾頁

跳至