自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

losttoa 發表於 18-11-20 18:44
我淨係見好多mo mo mo

這個mo睇死我之後又中又英,睇到我傻!一路要嘴嚼佢想表達乜

珍珠宮

goat 發表於 18-11-20 19:50
係wor, 樓主呢種性格做社交網絡管理的話, 實會幫公司倒米,
唔係manager小氣, 而係佢觀人於微
...

如果佢係fb 小編
咁真係大把花生了

大宅

比着係我都唔會請一個咁多事嘅同事。
為公司設想係好,但係都要摸熟環境

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

babyangie 發表於 18-11-20 19:45
你仲未明??
你仲係applicant, 未有身份去指導任何野
姐係未過門既斯新抱指指點點男家咁得唔得?

個經理無打俾佢,係樓主再打俾人

男爵府

zebraaa 發表於 18-11-20 19:49
樓主唔似 fresh grad, 連咁基本職場做人道理都唔明, 一睇就知你得罪人啦!仲要死撐,就算你技能才幹有幾高 ...

我諗樓主根本不認同自己的不足同不懂世情(甚至乞人憎)⋯

不如大家一起撐樓主啱,鬧爆果間公司的人吧(曲)!呢D都是樓主想要的回應

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

唔請你係正確,下下迫人覆你

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

bellabella_oh 發表於 18-11-20 18:35
今朝如期去見工,途中我check email,他竟然叫個receptionist email 比我,話因為個position既nature 有變 ...

你做多咗嘢

男爵府

2018復活節勳章

嚇死人

伯爵府

回覆樓主

其實睇完樓主個email都算客氣,只可以話個manager同呢到大部分人一樣thinking,所以play safe 都係請咗知道佢哋咩玩法先講。

TBH,我幾appreciate樓主咁進取,如果唔適合,盡早知係好的。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

jasmine_hang 發表於 18-11-20 18:38
比著我, 份工未見成, 未過probation, 我唔會多事。

絶對同意

公爵府

我反而覺得死因唔係指出經理既錯處
而係你封email 既tone and manner

我係你,我唔會email 叫佢改,反而interview 時先以詢問既語氣問下facbook 既資料係咪唔match website?

因為當面問語氣用字會容易控制d

男爵府

回覆樓主:

你太年青了!工都未in成就咁多事。
約咗唔見都起碼"有通知"吖,要你白等一輪後叫你走都仲得呀,唔止你一個揾工嘛!
咁講好似好衰,但現實就係咁!

伯爵府

回覆樓主:

其實人地俾足面你啦, 早左通知你唔駛second in, 好過浪費時間見左你但又唔請你, 到時你更覺個manager黑人憎啦, 樓主 送你十字真言
“面就人地俾,架就自己丟” 何苦呢!

男爵府

whyyou 發表於 18-11-20 19:51
樓主已經示範緊咩係公關災難,仲示範點樣用拙劣嘅手法解拆公關災難,越來越覺得間公司5請佢mo錯
...

同意!真係 mo 錯 mo 錯!!

翡翠宮

回覆樓主:

樓主呀,如果男友同你分手你諗住點 chur爆佢

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

jasmine_hang 發表於 18-11-20 18:38
比著我, 份工未見成, 未過probation, 我唔會多事。

X2

珍珠宮

bellabella_oh 發表於 18-11-20 19:32
我沒有吩咐啊,個receptionist話其實他都5係好清楚,叫我不如自己同個manager講,不過他5係位,但佢可以留 ...

取消約見即係代表唔會請你,但你重要問原因。

珍珠宮

macdullbaby 發表於 18-11-20 19:33
Sorry 樓主,真心覺得個manager 無小氣,因為你的行事作風實在令人卻步。就算你幾叻都好,工作能力幾高都好 ...

同意

子爵府

whyyou 發表於 18-11-20 20:03
平心而論,個email已經唔算寫得好,仲加埋ASAP呢個字,俾我係個經理更加覺得唔請佢公司一定冇損失,仲肯定 ...

通常ASAP 我只會用係自己身上e.g.I will handle /follow it ASAP

ASAP 對客來講 不是太好,我只會覺得被人命令。

珍珠宮

bellabella_oh 發表於 18-11-20 19:33
5 識

唔識,無/冇。

首頁

尾頁

跳至