有無小朋友有白色糠疹,好擔心

anpanman_baby
|

仔仔近半年面有有小達白色圈印,近幾個月擴大了個圈,出親街都俾人話佢塊面一達達,好唔開心,以為白蝕,去睇醫生話白色糠疹,醫生開了cream +藥膏,但又無講幾時會好,請問有冇經驗人仕可以分享多D俾我知,會唔会好架?

mandysio
|
大女以前有過。最後搽cream 好快好。
你知女仔塊面幾緊要。好彩而家冇事。
|
mandysio 發表於 18-11-20 18:58
大女以前有過。最後搽cream 好快好。
你知女仔塊面幾緊要。好彩而家冇事。
...

我個係仔,俾人狂問狂話都搞到我好唔開心
Sze0822
|
anpanman_baby 發表於 18-11-20 18:53
仔仔近半年面有有小達白色圈印,近幾個月擴大了個圈,出親街都俾人話佢塊面一達達,好唔開心,以為白蝕,去 ...

我女都有呀
但我冇理到呀
醫生同我講大大下會退嘅

|
Sze0822 發表於 18-11-20 20:24
我女都有呀
但我冇理到呀
醫生同我講大大下會退嘅

可能你女輕微,我仔個白圈越來越大,側邊仲多左達細,我怕係白蝕所以睇醫生
bb2
|
anpanman_baby 發表於 18-11-20 18:59

我仔間中都有,我幫佢搽回春膏好番
|
bb2 發表於 18-11-20 20:27
我仔間中都有,我幫佢搽回春膏好番

回春膏?點嘅樣架?邊到買?
bb2
|
anpanman_baby 發表於 18-11-20 20:29
回春膏?點嘅樣架?邊到買?

我係星加坡買

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
bb2
|
anpanman_baby 發表於 18-11-20 18:53
仔仔近半年面有有小達白色圈印,近幾個月擴大了個圈,出親街都俾人話佢塊面一達達,好唔開心,以為白蝕,去 ...

醫生開左藥膏你就keep住搽,可能你仔仔d疹大d要比d耐性,會好架,同埋要保持清潔,唔好曬咁多太陽
|
bb2 發表於 18-11-20 20:48
醫生開左藥膏你就keep住搽,可能你仔仔d疹大d要比d耐性,會好架,同埋要保持清潔,唔好曬咁多太陽
...

如果會好就無咁擔心,多謝你的資料
3b
|

盡量避免經常在陽光下曬, 一有汗就要抹掉!
bb2
|
anpanman_baby 發表於 18-11-20 21:17
如果會好就無咁擔心,多謝你的資料

我仔細細粒白色我已經好擔心,何況你話你仔好大撻,大家都係人媽咪,好明白你感受
|
bb2 發表於 18-11-20 21:20
我仔細細粒白色我已經好擔心,何況你話你仔好大撻,大家都係人媽咪,好明白你感受
...

係呀謝謝你
bb2
|
anpanman_baby 發表於 18-11-20 21:24
係呀謝謝你

fa_chan
|
Sze0822 發表於 18-11-20 20:24
我女都有呀
但我冇理到呀
醫生同我講大大下會退嘅

以前阿女都有,大大下之後冇左,放心
miffyumiffy
|
第一次聽糠疹呢種病,醫生點講?話係咩病黎?
|
miffyumiffy 發表於 18-11-20 21:50
第一次聽糠疹呢種病,醫生點講?話係咩病黎?

慢性濕疹
國王陛下
|
anpanman_baby 發表於 18-11-20 18:59

好心啲人就咪鬼問啦....父母聽到實會唔開心
|
國王陛下 發表於 18-11-20 21:55
好心啲人就咪鬼問啦....父母聽到實會唔開心

自己已經唔開心,仲要當住小朋友面前問我點解咁,真係忍唔住黑面
miffyumiffy
|
anpanman_baby 發表於 18-11-20 21:51
慢性濕疹

長智識

祝你仔仔早日康復