熟悉醫療券請入

十分鐘
|
代母親問:老人家共有醫療券5千,一直無用過,今日問姑娘,原來18年12月尾唔用,政府就唔會再派多二千,而每年1月1日只會派一次錢。
如果去用佐一部份,一定要用到變少過三千先可以嗎?謝謝賜教
Kathy1018
|
十分鐘 發表於 18-11-20 18:55
代母親問:老人家共有醫療券5千,一直無用過,今日問姑娘,原來18年12月尾唔用,政府就唔會再派多二千,而 ...

醫療券最多可累積5000蚊,如果你一直無用出年都係得5000,其實可以用醫療券買海味藥材㗎
PCCW2319
|
代母親問:老人家共有醫療券5千,一直無用過,今日問姑娘,原來18年12月尾唔用,政府就唔會再派多二千,而 ...

最多左以累積$5000。 所以你媽咪係12月31日前唔用, 到2019年1月1日政府比$2000醫療券, 你媽咪醫療券戶口都只係有$5000。

你講得啱, 今年內用$2000, 明年戶口就有$5000。
bb2
|
Kathy1018 發表於 18-11-20 19:01
醫療券最多可累積5000蚊,如果你一直無用出年都係得5000,其實可以用醫療券買海味藥材㗎
...

竟然可以買海味藥材
靜俏俏
|
bb2 發表於 18-11-20 21:11
竟然可以買海味藥材

我都想知
Kathy1018
|
bb2 發表於 18-11-20 21:11
竟然可以買海味藥材

我都係聽隔離阿姐講,佢話佢奶奶用醫療券買海味
eeaa
|
試過係中醫度買洗頭水
bb2
|
Kathy1018 發表於 18-11-20 21:13

可能佢用中藥行熟,買海味當睇醫生
mike89
|
Kathy1018 發表於 18-11-20 19:01
...

cici1800
|

可以去配眼鏡或body check 用

cici1800
|
Kathy1018 發表於 18-11-20 21:13

正常係要睇咗中醫 把脈,如果身體有需要可以用醫療券賣藥材,補品。
rello
|
睇牙醫都可以。
我見連眼鏡公司門口貼可以用醫療卡。
一杯凍奶茶
|

你理解正確
skmibb
|