大家坐月會冲幾多日薑/薑皮水?

she811
|
上胎我自己冲左半個月,今胎坐埋呢次收工,想做足D坐好個月,想知應該凖備幾多日的份量?
我要做媽媽
|
咁你可以沖足一個月架
ipcs
|
she811 發表於 18-11-20 19:23
上胎我自己冲左半個月,今胎坐埋呢次收工,想做足D坐好個月,想知應該凖備幾多日的份量?
...

陪月喺度咁耐就沖足咁耐,最少一個月。
freshrose
|
我沖左一百日
she811
|
freshrose 發表於 18-11-20 20:46
我沖左一百日

又冲凉又洗頭,咪要两大煲?一百日真系要好有耐性。
mandy_0523
|
我沖咗一個月薑水涼,洗頭就5~7日一次用薑水
freshrose
|
she811 發表於 18-11-20 23:39
又冲凉又洗頭,咪要两大煲?一百日真系要好有耐性。

過左第一個月之後,我係沖完涼洗完頭再用薑水淋一次,真係沖足一百日,仲有食薑醋都係食足一百日
puppydingo
|
一星期,頂唔順。搞掂皮膚infection
沖返正常shower
邱優
|
我沖一個半月
kmbb519
|
puppydingo 發表於 18-11-21 06:56
一星期,頂唔順。搞掂皮膚infection
沖返正常shower

我一次都無沖過 只沖普通水
cookingbaby
|
我沖咗一個月,但我覺得起碼應該要一個半月。
puppydingo
|
kmbb519 發表於 18-11-21 11:10
我一次都無沖過 只沖普通水

我見陪月煲布,沖涼係咪淋下。我受唔住。
hamsterma
|
...

我沖佐差唔多一個月
sakurayan
|
...

我會準備一個月的份量,聽講座陪月講,最好係薑皮加艾草一齊煲,每次用的份量係一手揸上來的份量去煲就得,夠煲10L薑水。
bchuma
|
30日
Desiree_yi
|
...

一個月
haha748494
|
如果有多,最好一個月喇。
長琦良美
|
第二胎用艾草薑包煲水沖足一個月