其實係咪唔可以帶電子煙返香港?

無話可說
|
又話立例禁,但係仲好多專門店係度喎,咁如果外國帶返黎香港又得唔得呢?我唔係煙民,不過老公想買
good_pig
|
無話可說 發表於 18-11-20 21:25
又話立例禁,但係仲好多專門店係度喎,咁如果外國帶返黎香港又得唔得呢?我唔係煙民,不過老公想買
...

條例未過立法會...
無話可說
|
good_pig 發表於 18-11-20 21:28
條例未過立法會...

哦!原來係咁,老公話想整套紀念
good_pig
|
無話可說 發表於 18-11-20 21:31

呢期有D麻煩, 唔好啦...

無話可說
|
good_pig 發表於 18-11-20 22:01
呢期有D麻煩, 唔好啦...

緊係唔會自己帶,有排未出門!不過睇睇點先算
Joey8
|
其實點先算犯法都未知,之前又話自用唔算,我諗要真正立法先知
無話可說
|
Joey8 發表於 18-11-21 11:09
其實點先算犯法都未知,之前又話自用唔算,我諗要真正立法先知

係呢,無晒聲氣,仲見通處舖頭,唯有睇定d先!老公係煙民,佢貪得心整套紀念下喎
Joey8
|
無話可說 發表於 18-11-21 11:15
係呢,無晒聲氣,仲見通處舖頭,唯有睇定d先!老公係煙民,佢貪得心整套紀念下喎
...

但我響日本番黎見機場寫明電子煙唔可以寄倉,一定要hand carry
無話可說
|
Joey8 發表於 18-11-21 11:18
但我響日本番黎見機場寫明電子煙唔可以寄倉,一定要hand carry

係呀,無問題,唔該你先!貴架野都係預左跟身上機
Joey8
|
無話可說 發表於 18-11-21 11:20
係呀,無問題,唔該你先!貴架野都係預左跟身上機

因為叉電,有鋰電池,所以唔可以寄倉
Joey8
|
無話可說 發表於 18-11-21 11:15
...

其實之前都冇話自用犯法,係話賣唔得,同埋一日未立法一日都可以食,我唔明點解搞到電子煙好似毒品咁,其實比傳統煙冇咁影響人唔係好啲咩
sfuhsg
|
good_pig 發表於 18-11-20 21:28
條例未過立法會...

原來未過, 但之前又話電子煙第一滴血, 有人俾人拉左既
howmuch
|
含尼古丁的產品(包括 含尼古丁的電子煙), 在現行條例下, 帶入境都好似限制 (有錯, 請指正)
sophialihk
|
howmuch 發表於 18-11-21 12:44
含尼古丁的產品(包括 含尼古丁的電子煙), 在現行條例下, 帶入境都好似限制 (有錯, 請指正) ...

電子煙部機itself係冇煙冇尼古丁的
kavenzou
|
Joey8 發表於 18-11-21 12:22
其實之前都冇話自用犯法,係話賣唔得,同埋一日未立法一日都可以食,我唔明點解搞到電子煙好似毒品咁,其 ...

係,要禁就應該連傳統煙都禁,做咩要幫傳統煙做獨家生意?傳統煙就可以立法+教育,點解電子煙就吾可以?
我討厭煙民,可惜C6就係煙民

講真煙民吾死到臨頭都吾會戒煙架啦,係吾係都會食,作為非煙民,我個人寧願人地食電子煙好過傳統煙:
1味道無咁臭(有啲仲甜甜地,好似糖果咁)
2啲人吾會手夾住支煙係路上行,而個煙頭就係啲小朋友塊面飛過(個人覺得這一點已經贏曬)
3無火
4吾駛一次過食曬成支(好似我C6,每次都係一啖起兩啖止)

無話可說
|
Joey8 發表於 18-11-21 12:22
其實之前都冇話自用犯法,係話賣唔得,同埋一日未立法一日都可以食,我唔明點解搞到電子煙好似毒品咁,其 ...

我都唔知,無食煙好耐!我都唔明香港咩法例,其實電子煙無咁大煙同大味,都幾好丫!老闆轉食左電子煙
Joey8
|
howmuch 發表於 18-11-21 12:44
含尼古丁的產品(包括 含尼古丁的電子煙), 在現行條例下, 帶入境都好似限制 (有錯, 請指正) ...

IQOS只係加熱器
caryfox
|
無話可說 發表於 18-11-20 21:31
根本冇紀念價值遲早變垃圾
Joey8
|
無話可說 發表於 18-11-21 13:02
我都唔知,無食煙好耐!我都唔明香港咩法例,其實電子煙無咁大煙同大味,都幾好丫!老闆轉食左電子煙
...

其實政府話電子煙有害,傳統煙又冇害咩?話青少年易買,毒品夠難買,但青少年都買到,其實我覺得立法賣好過立法禁
無話可說
|
caryfox 發表於 18-11-21 13:05
根本冇紀念價值遲早變垃圾

男人同女人都會鍾愛儲下野既,變垃圾都預左