第一次打流感針,個仔就一直唔舒服

siu_yen1012
|
細仔兩歲,十一月九日打完流感針,直到依家都係成日咳,近幾日好少少,但係佢係日頭無事,夜晚已經唔敢比佢飲奶,改食包,但食完就開始咳,咳到嘔,仲有啲氣喘,定係唔關支針事呢,好煩惱(emoji)

請問大家我應唔應該比佢打第二針?因為未打過要打兩次
如果真係唔打第二支又有無咩問題呢?

xtinalo
|
siu_yen1012 發表於 18-11-20 22:31
細仔兩歲,十一月九日打完流感針,直到依家都係成日咳,近幾日好少少,但係佢係日頭無事,夜晚已經唔敢比佢 ...

如果係咳得嚴重就再返去睇醫生吧
但我覺得咳唔似係針後反應。呢排天氣變,易病左都係正常
puppydingo
|
咳應該唔關事。
有d咩應該睇返醫生。

我會打埋第2針。

mrs.3845
|
siu_yen1012 發表於 18-11-20 22:31
細仔兩歲,十一月九日打完流感針,直到依家都係成日咳,近幾日好少少,但係佢係日頭無事,夜晚已經唔敢比佢 ...

應該唔關事
小雞媽咪
|

我女女都係呢排打左
但冇呢個問題
我覺係呢排天氣又熱又凍
由期夜晚翻風 唔好話小朋友 連大人都忍唔住咳
應該係氣管痕 唔舒服
帶bb去睇醫生啦

siu_yen1012
|
我知轉天氣會有影響,但呢真係好怪,淨係夜晚先咳,咁我再觀察住佢
|
回覆 siu_yen1012 的帖子

我囡上月中打了後, 流鼻水2星期, 都唔敢打第2支
siu_yen1012
|
[email protected] 發表於 18-11-21 10:46

唔打係咪真係得呢?
cookingbaby
|
打完針抵抗力都係會差d嘅,如果咳咗好耐喇,就帶你仔仔去體下醫生la.
sammiso
|
唔打應該係第一針無效,可以等BB身體好點再打第二針。
moon7632
|

你估仲係十年前d針?現在好好多,向前看,由大肚到2歲都有打針,當然試過病,但真係病果時bb 真係冇其他唔打針的辛苦,起碼冇鼻塞.... 我bb 都試過入醫院成個星期。上次出玫瑰疹都係只有發高燒41度抽筋入醫院,中左2隻病毒,但只係有發燒,因為第一次噤高燒唔識點處理,就只有醫院幫到手。
醫生話佢好好的,比其他小朋友已經冇噤辛苦。
第二次打針第三日開始發燒,再睇成個星期醫生,醫生話一定唔關針事,因為副作用只係燒一至兩次,(仲要係低燒)第三次的話一定係第二種病毒引起。
因為要信醫生,唔明最好都係問清楚

moon7632
|

但我都信打左好過冇打,唔好因爲新聞講,新聞只係資訊,但最後決定都係家長!

Yausamsam
|
[email protected] 發表於 18-11-21 10:46

到時冇針周街搞好麻煩