加奶量問題...

doris628
|
孖B囝兩個半月大,飲奶粉,一日8餐,每餐4安,一直都有回奶問題...試過唔餵咁多淨餵3安俾佢地都係餐餐回返啲出黎...
由於近日開始佢地飲完4安都好忟憎,好似唔夠飽咁,但加奶又驚佢地回奶回得仲犀利... 想問問媽媽們究竟點算好...
freshrose
|
doris628 發表於 18-11-20 23:47
孖B囝兩個半月大,飲奶粉,一日8餐,每餐4安,一直都有回奶問題...試過唔餵咁多淨餵3安俾佢地都係餐餐回返 ...

其實6個月之前回奶係一件好正常的事
doris628
|
freshrose 發表於 18-11-21 08:32
其實6個月之前回奶係一件好正常的事

咁我應該試加奶量給他們嗎?因為大囝細個時完全無回奶問題,三個月大已經食緊180,四個鐘一次。係今胎孖囝唔知關唔關早產事... 回奶回得好勁,但又想試下加奶量慢慢延長佢地食奶ge時間...
freshrose
|
回覆 doris628 的帖子

我仔都有回奶, 而家就快5個月, 不過都係一啖仔, 你BB 會回好多奶?
doris628
|
freshrose 發表於 18-11-21 14:36

我仔都有回奶, 而家就快5個月, 不過都係一啖仔, 你BB 會回好多奶? ...

基本上餐餐都會回,大多數都係一啖仔,但有時忟憎會自己郁黎郁去就會回得多啲,直立抱起一陣個情況會有改善ge,不過因為大部分時間都係我一個對兩個,兩個輪流食我都無時間抱到佢地太耐,亦正正因為咁先考慮加佢地奶量等佢地隔耐啲先食,咁中間我就可以直抱佢地耐啲啲之餘又zip到時間做下家務...
freshrose
|

咁你仔回奶都好正常, 我仔有時食完成個鐘都會回奶, 同佢地食我多唔多無咩關係, 因為6 個月前回奶係好正常的表現
如果你加到就當然好喇, 不過好似我仔咁而家就快5個月每餐都係食緊120ML 一餐, 每3個鐘一餐, 唔係話加就加到, 我仔加多D 都唔肯食, 但又KEEP 住3個鐘就餓.......我都想4-5個鐘餵一次
doris628
|
freshrose 發表於 18-11-21 14:46

咁你仔回奶都好正常, 我仔有時食完成個鐘都會回奶, 同佢地食我多唔多無咩關係, 因為 ...

係呀!都唔明點解有時隔左兩個鐘都仲有得回