奶頭痛

Katrina192
|
呀b仲有5日就滿月,平日主要埋身餵奶,但有時都要補下奶粉或泵出來嘅人奶,初頭呀b吾係好識啜加我自己吾識餵,搞到呀b輕左同我奶頭損左加流血,返健康院見完母乳姑娘情況有少少好轉,起碼自己識留意呀b咀形食得啱吾啱,加上呀b開始食得叻左,咁我個胸都無再好損同流血,但呢幾日開始,當呀b一啜我個胸個刻我個奶頭就會無比刺痛,但呀b食落左就無事,有時呀b無食緊奶時我個胸都有比針拮卑卑地嘅感覺,而且有時打乞嗤或沖涼時掂到個乳頭都會好痛,都吾知咩事?有無jm試過咁?
KayiCheung
|
Katrina192 發表於 18-11-21 00:59
呀b仲有5日就滿月,平日主要埋身餵奶,但有時都要補下奶粉或泵出來嘅人奶,初頭呀b吾係好識啜加我自己吾識 ...

我都會有咁嘅情況,通常有比針拮嘅感覺之後就會發現塞奶,有一點白色係乳頭道,你有無?
如果有應該就同我情況一樣
520mango
|
Katrina192 發表於 18-11-21 00:59
呀b仲有5日就滿月,平日主要埋身餵奶,但有時都要補下奶粉或泵出來嘅人奶,初頭呀b吾係好識啜加我自己吾識 ...

甘噶情況係塞奶,要搵催乳師按摩,拖得太久會變乳腺炎!每次吃奶都會很痛,乳頭旁邊會起一粒一粒噶野!
freshrose
|
你係真菌感染,去睇醫生啦
Katrina192
|
KayiCheung 發表於 18-11-22 18:14
我都會有咁嘅情況,通常有比針拮嘅感覺之後就會發現塞奶,有一點白色係乳頭道,你有無?
如果有應該就同我 ...

因為未生之前已經有少少白點起乳暈位,而家又無多到播
Katrina192
|
freshrose 發表於 18-11-22 23:21
你係真菌感染,去睇醫生啦

過兩日番健康院要俾醫生睇睇
KayiCheung
|
Katrina192 發表於 18-11-24 13:25
因為未生之前已經有少少白點起乳暈位,而家又無多到播

留意下個白點會吾會係乳頭,有時好細粒