自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

可以驚特區過期唔記得續,所以仲有本後備?

男爵府

frombetter 發表於 18-11-21 07:54
我估係護照持有人嘅問題。我用特區護照入其他國境,從來係得到禮貌對待。
...

珍珠宮

王國教室勳章

我估係護照持有人嘅問題。我用特區護照入其他國境,從來係得到禮貌對待。
...

贊成。關乜事呀。
BNO咋,英美護照都唔會有特別對待啦

cissie    發表於 19-7-12 20:07
sonet    發表於 18-11-21 09:16

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

...

x 2

持特區護照一年飛十次八次,從來國家關員對我面口都好好~

sonet    發表於 18-11-21 09:17

珍珠宮

王國教室勳章

tester5 發表於 18-11-21 08:38
講得好啱,當一個旅遊証件,啱用就續。如果覺得有更多的優惠或英國會收留,係唸多左。

當然,如果已有特 ...

贊成。當多個旅遊証件。

子爵府

123blow 發表於 18-11-21 08:37
你應該高興, 有個咁天真嘅朋友

佢覺得好自豪㗎好似高人一等咁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

mugtaitai 發表於 18-11-21 08:09
冇特別,我有續,叫做多本護照做 back up,萬一用開嘅護照唔夠 6 個月期又趕住出門,有多一本備用咁解㗎咋 ...

x 2

尤其是近幾年, 世界各地發生天災動亂, 中國往往都是第一時間派車,軍機/商用飛機,商船/軍艦撤僑,持 B N O?

cissie    發表於 19-7-12 20:07
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

王國教室勳章

winnielong 發表於 18-11-21 05:29
我都想知有咩用我朋友一家換咗我問有咩用佢淨係答我將來香港有事英國會收留佢地先:囧 ...

因為Facebook 好多人分享,佢哋拎BNO去英國住,仲拎到BC passport ,佢哋只係買機票咋
最好笑係勁多人信
如果係咁,俾錢移民同做spouse visa d人真係嬲死

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

ddkaka 發表於 18-11-21 08:33
英國佬間唔中就出啲新聞出嚟話可能比bno持有人有居留權........
講真要比一早比咗啦,英國佬成日比啲假希望 ...

其實好耐之前都講左同證實唔會啦,唔明到今時今日都仲有人覺得會
本bno都括弧住海外
記得新聞日報導過只有一個殖民地的人先能被英國列入為有居留權

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

ddkaka 發表於 18-11-21 08:33
英國佬間唔中就出啲新聞出嚟話可能比bno持有人有居留權........
講真要比一早比咗啦,英國佬成日比啲假希望 ...

Don't be silly,呢類新聞肯定唔係英國佬出

bosch    發表於 18-11-21 22:02

珍珠宮

王國教室勳章

stkyo 發表於 18-11-21 09:26
Don't be silly,呢類新聞肯定唔係英國佬出

係呀,英國寫得好清楚㗎。我以前有同事寫信問過,佢要求clarify 佢個citizenship 其實香港好多人出呢d新聞

男爵府

...

me too

寶石宮

2023年兔年勳章

Ashleycorina 發表於 18-11-21 09:28
係呀,英國寫得好清楚㗎。我以前有同事寫信問過,佢要求clarify 佢個citizenship ...

褔克蘭羣島先有居英權

珍珠宮

好處是可以自 high , 你有,但仔女冇,幾威

cissie    發表於 19-7-12 20:09

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

youhello507 發表於 18-11-21 09:43
好處是可以自 high , 你有,但仔女冇,幾威

x 2

這也是另一個考慮,一同去旅行仔女怎麼辦?~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

多一本旅遊証件用下,有事唔見passport都有本做後備!

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

令人有幻想空間

侯爵府

ifcsir 發表於 18-11-21 03:21
有咩用?

舉例: 去以色列用BNO , 保住特區護照請白之身

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

momofish2002 發表於 18-11-21 09:50
多一本旅遊証件用下,有事唔見passport都有本做後備!

特區護照過期唔知/遺失,我相信這是唯一的理由~

買基金真係好傷

珍珠宮

...

有道理

首頁
12345...13

尾頁

跳至