自由講場

跳至

首頁
23456...13

尾頁

水晶宮

畀面勳章

frombetter 發表於 18-11-21 07:54
我估係護照持有人嘅問題。我用特區護照入其他國境,從來係得到禮貌對待。
...

禁止訪問

珍珠宮

王國教室勳章

Charlotte_mom 發表於 18-11-21 12:29
脫歐,歐洲學生少左,亞洲家長簡直係大財神,點會斷呢條米路呀

EU 學生去英國讀書唔需要俾錢㗎,但脱歐後就要俾錢。
我講緊Non EU/BC都要俾錢讀書呀

禁止訪問

子爵府

Charlotte_mom 發表於 18-11-21 12:29
我持平d,行過去果十秒8秒,鬼得閒理佢黑唔黑面咩

一出街就掛個透明證件袋喺心口
擺本BNO入去
去到邊都冇人黑佢面
個個對住佢笑添

大宅

tsewong 發表於 18-11-21 11:08

都係嘅, 我有朋友做大陸最大嘅IT公司, 因為會做好多中東地區生意, 佢講過佢本特區護照一定唔可以有美國VISA同以色列入境資料

佢出trip去中東先用特區護照, 本BNO係專for去歐美其他地方旅行用

只是方便而已,香港又好,其他國家也好,不會人人有兩本護照的

公公偏頭痛

琥珀宮

我有,但無續,唔知有咩用,之前BK有JM答過我有咩用,但其實聽完都唔覺有用,不過費事同佢周旋,所以我俾咗個贊同佢的公仔算數

大宅

如用BNO去歐盟國家,可以去佢咃個"歐盟"COUNTER,出入境都會快尐。但如果英國脫歐後,唔知仲有無呢個特權。

我之前去而瑞士,用BNO, 排其他國籍嗰條龍,又多人又check得耐,到我時個職員話你下次應該去"歐盟"COUNTER,快好多

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

重點係仔女冇bno呀,如果真係發生咩事,咁我應該留低陪仔女,定兩公婆掉低仔女走咗去?又或者唔講咁嚴重,剩係旅行計,我都冇理由同仔女分開兩條隊排,所以諗下諗下,我到而家都未續

伯爵府

我持平d,行過去果十秒8秒,鬼得閒理佢黑唔黑面咩

公爵府

jc2001 發表於 18-11-21 13:18
如用BNO去歐盟國家,可以去佢咃個"歐盟"COUNTER,出入境都會快尐。但如果英國脫歐後,唔知仲有無呢個特權。 ...

係,呢樣係真嘅,不過買左嘢搞退稅時,好多時要解釋一輪,話比退稅 counter 嘅職員聽我其實住香港

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

大力大力 發表於 18-11-21 09:52
特區護照過期唔知/遺失,我相信這是唯一的理由~

係呀!
朋友試過臨出發時係澳門被人偷咗手袋,多本護照就有用處了!

子爵府

如果打算只留係香港
咁真係無咩用
叫多本旅遊證件backup 咁解

外出時如果遇上天災人禍
咁拎住BNO,英國領事館都會理你的
呢個都可以係一個好處
不過應該唔太多人會遇上天災人禍

另外就聽過拎住BNO,在某些EU國家可以免簽證居住和工作
不過當然唔係所有EU國家都肯
同埋英國都就脫歐了,脫了之後就未必會有呢個好處
同埋最近睇過新聞話英國取消召募英軍的限制
之前規定非英國公民但是國民的人只能占軍隊唔超過10%,但而家呢個限制取消左,因為皇家軍隊唔夠人。
所以手持BNO的後生仔女可以考慮應徵做英軍
之前都睇過有專訪,話真係有香港人持BNO入了伍 (當然人數極少,五個都唔知有無),輾轉可能都可以移民去英國咁。

男爵府

yucl_hk 發表於 18-11-21 07:29
最少用BNO去日/韓/台/泰/星馬旅行,

d職員面口好好多.

會不會是你有一點敏感
利申:用過英國護照及特區護照入境這個國家,不覺得有分別

男爵府

tumpling 發表於 18-11-21 10:48
有錢人(包括好多建制議員), 就攞外國䕶照
冇錢既就攞bno

即等如d高官政要個個話要愛國愛港,但仔女第一時間必定送去國際學校讀或英美澳放洋,意思一樣,口裡說不,身體卻很誠實

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

bks2014 發表於 18-11-21 09:51
舉例: 去以色列用BNO , 保住特區護照請白之身

旅行社如識做,特區護照唔會有痕跡。我去中東包以色列及反以色列國家,個印拓左係張纸貼在護照上。好似post it,一搣就甩,佢想做多d旅生意,应試do.

我鍞晒d証件,唔會唔見。用excel mark晒一家人証件的到期日,仲可在手机記事簿set鬧鐘 ,应唔會甩拖

用BNO冇咩特權,唔想進貢。

樓上JM講得對,如子女冇資格拿BNO,而父母持BNO,有天災人禍時要逼住分開,由兩個國家救?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Jasmine-4711 發表於 18-11-21 15:58
旅行社如識做,特區護照唔會有痕跡。我去中東包以色列及反以色列國家,個印拓左係張纸貼在護照上。好似pos ...

一本用10年嘅

侯爵府

Jasmine-4711 發表於 18-11-21 15:58

旅行社如識做,特區護照唔會有痕跡。我去中東包以色 ...

簽證蓋在護照內或蓋在另外一張紙住,由旅行社決定的嗎?

禁止訪問

子爵府

tumpling 發表於 18-11-21 10:48
有錢人(包括好多建制議員), 就攞外國䕶照
冇錢既就攞bno

咁即係???

首頁
23456...13

尾頁

跳至