樓市動向

跳至

首頁

尾頁

民房

同男朋友買左樓,落左男朋友名,自己做擔保
因為想留返一個名將來買第二層
首期、供樓都一人一半
如果結左婚無野好擔心
不過男朋友遲遅未求婚
屋企人覺得無保障,叫我搵律師整份業權書層樓一人一半
但又怕傷感情
大家有咩意見?

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

屋企人覺得無保障,叫我搵律師整份業權書層樓一人一半,明智之舉
如果單落你一個人的名得不得,
因為想留返一個名(點解留返的名不是你男朋友的,而是你的)將來買第二層
首期、供樓都一人一半
如果結左婚無野好擔心,我覺得就算結左婚都一樣~結婚都會離婚~女人要為自己保障多一點~

洋房

個人覺得如果自己有付出,間樓有自己名比較有保障,一來你地未結婚,二來怕感生變。

多口問下,拍咗拖幾耐?男朋友係咪都想結婚?只係佢覺得時辰未到唔求婚住?

男爵府

回覆樓主:

搵律師整份業權書, 小心男友因而比稅局叉唔係代表自己行事。

香港法例行事實業主, 唔係只睇田土廳註冊業主名。
妳既然付出一半, 記得所有野都要有根據, 例如每月都會有記錄由妳戶口轉帳去供樓戶口等。

Touchwood, 有乜依郁男友反口的話, 打官司都可以證明妳有份係事實業主。

別墅

qualitystreet 發表於 18-11-21 09:48
首期、供樓都一人一半

咁不如調返轉頭,落你名,男朋友做擔保

panda361    發表於 19-1-1 22:21

民房

回覆 0030 的帖子

如果單落你一個人的名得不得 --> 因為我地買新樓,甘岩抽到張飛係佢個名

如果結左婚無野好擔心,我覺得就算結左婚都一樣~結婚都會離婚~女人要為自己保障多一點~ --> 我都好認同,只係我諗如果結左婚之後離婚,層樓都有得分返一半

民房

回覆 LondonBus 的帖子

拍左3、4年,其實大家都係諗住結婚先買樓,但我男朋友份人不嬲做野都慢,我等佢求婚都唔知等到幾時,所以擔心而家到真係結婚之間唔知會唔會發生咩事

民房

回覆 電腦怪傑 的帖子

多謝提點,我會保留單據

民房

回覆 hiuwakelly 的帖子

最理想都係甘,不過我地係買新樓,甘岩抽到張飛係佢個名

公爵府

咁快d排期註冊先!

別墅

qualitystreet 發表於 18-11-21 12:16
回覆 hiuwakelly 的帖子

最理想都係甘,不過我地係買新樓,甘岩抽到張飛係佢個名

依家d新樓都賣唔去,使乜抽。 你話要用你名,如果唔係就唔買,個發展商即時抽返你張飛出來

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

點解要等佢求婚?乜唔係有共識結婚先會買樓同只落一個人名?做嘢慢絕對不是理由。

伯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

用2個人名. 到結左婚先洗多小小錢甩名.
保障大家好D.

而家婚姻都無咩保障, 何況未婚................

大宅

hiuwakelly 發表於 18-11-21 11:07
咁不如調返轉頭,落你名,男朋友做擔保

伯爵府

2024年龍年勳章

落左聯名先,日後有需要先除一個名買,日後d野邊講得埋,可能大家關係有變,可能政策有變,我寧願結左婚又有需要買多層,到時比半份印花稅,洗幾萬元唔係煩。
你宜家做擔保又冇名,完全冇保障,分左手佢唔供,銀行會追你的。

子爵府

qualitystreet 發表於 18-11-21 09:48
首期、供樓都一人一半

我有朋友係咁樣最後分左手,一蚊都追唔番

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

不如你講下, 為何要你做擔保? 你做左擔保, 基本好難再做其他按揭, 唔會買到第2層樓, 你男友建議, 跟本唔 make sense.

仲有, 而家樓巿跌, 好快無辣招。到時無 ssd 啦。

一人一半,咪 寫2個名。 真係要甩名, 幾萬蚊就得。

我同老公甩名加轉按, 有現金回贈, cover 到大部份轉名費。

你屋企人都啱,就算結左婚, 都會變, 未結婚, 更加無謂搏。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

首期、供樓都一人一半
如果你男友, 俾個咁無保障的 offer 俾你, 又唔結婚, 100%傷害你 lor 。呢 d 男友, 不要也罷

大宅

wmkcnw 發表於 18-11-22 22:15
如果你男友, 俾個咁無保障的 offer 俾你, 又唔結婚, 100%傷害你 lor 。呢 d 男友, 不要也罷
...

結婚後,才單獨買樓喇,萬一感情有變都可以分到錢!

珍珠宮

畀面勳章

未結婚, 唔會咁做

首頁

尾頁

跳至