自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

自從小朋友返學後, 我送完佢地返學, 幾乎每日我一個人係街食早餐。 望下個場覺得原來得我一個最後生, 其他都係大叔大媽。

突然心感自己是幸福嗎?是真的享受這種 full time mother 生活嗎?我的答案這刻是的。

你們呢?想返工定係做家庭主婦。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

mln 發表於 18-11-21 09:54
自從小朋友返學後, 我送完佢地返學, 幾乎每日我一個人係街食早餐。 望下個場覺得原來得我一個最後生, 其他 ...

你自己開心享受就好。

我冇咩人生大計,冇咩遠大既目標,又唔識湊仔。所以,我一定要keep返工,否則我會浪費晒自己既時間。

蛋皇哥0127    發表於 18-11-21 17:02

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

我享受返工,我是不週合做家庭主婦

禁止訪問

伯爵府

人人環境不同,嘗試樂在其中吧!

做了九年wkm,也一直鼓勵自己找尋當中的快樂和動力。

Praise the Lord!  

伯爵府

我想揍仔, 細個時經濟上唔許可, 依家佢哋唔想我對住佢哋, 因為話我成日要佢哋做依樣做嗰樣.

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我都好享受自己一個人食早餐既時間

我係經驗左做家庭主婦之後就去返工既C9。我每個崗位都好享受

用戶要求終止服務

自從小朋友返學後, 我送完佢地返學, 幾乎每日我一個人係街食早餐。 望下個場覺得原來得我一個最後生, 其他 ...

可能你間食店唔近寫字樓、車站
寫字樓附近啲快餐店好多返工嘅人買嘢食

珍珠宮

打死都唔做full time mun

子爵府

回覆樓主:

我唔 enjoy做ftm, 覺得女性始終要有工作,有經濟能力。出嚟工作人既視野會擴闊啲,冇咁易同社會脫節。

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

如果有工人做家務,我會做家庭主婦~如果無工人要我做家庭主婦又要湊小朋友又要做家務,我寧願返工~

用戶要求終止服務

我鍾意做ftm但唔會出去食早餐
六點幾同小朋友一齊食完都飽咗
而且見到食店都係大叔大嬸,都無咩胃口

APIGMA    發表於 18-11-22 07:03

侯爵府

回覆樓主:

我由阿仔幼稚園高班開始做ftm,直到阿仔初中。開心的是一手一腳湊大個仔,大家感情很好,他大個後都話有一個好開心嘅童年。
後來老公的生意出咗問題,我就在四十幾歲之齡出山同老公一齊再創業,很辛苦,但又覺得自己很有價值,一家人相處得很融洽。但做ftm之餘都要為自己增值,學多啲嘢充實自己。

水晶宮

畀面勳章

寵壞了 發表於 18-11-21 10:02
我享受返工,我是不週合做家庭主婦

me too

珍珠宮

我已經第10年ftm,好享受呀,亦好慶幸可以照顧到自己小朋友。
不過等小朋友到中學穩定哂後,我都想搵野做。唔係經濟問題,亦唔係咩男人靠唔住.....
而係想俾自己小朋友睇,每個人都有自己崗位,我湊大咗你後我功德圓滿,就會搵其他工作充實吓人生。

用戶要求終止服務

最緊要你自己開心享受可以陪伴細路仔成長咪得,理得人哋.....

每個人都吾同,我就好很享受睇住小朋友成長的日子⋯⋯當然針冇兩頭利,遲啲到佢大啲,鍾意嘅話,你咪又可以返出嚟做嘢......

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

回覆樓主:

我係好適合做FTM
好享受照顧家人同將屋企打理得好企理乾淨
不過冇收入係一個問題
冇嘢愉快得過自己賺自己使

翡翠宮

熱愛工作熱愛搵錢洗錢
weekend就享受悠閒

用戶要求終止服務

MrsSingSing 發表於 18-11-21 10:21
我已經第10年ftm,好享受呀,亦好慶幸可以照顧到自己小朋友。
不過等小朋友到中學穩定哂後,我都想搵野做。 ...

一樣想法....
我果兩個係女,起碼過多五六年我先安心出去返工....

大宅

我都同你一樣好後生做ftm,但俾左個限期自己,bb半歲就要慢慢投入工作,雖然好想睇住個女成長,但性格同經濟因素令我有呢個決定。

首頁
12345...8

尾頁

跳至