論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

工人做了一年,之前成日要加人工,又扼我地自己有糖尿病,話唔想食我地D飯,要我地俾$ 佢自己食,我地本身想炒佢,佢突然話自己唔舒服,要做私家做Ultra sound。我地帶佢睇公立急症,醫生話佢有子宮肌瘤,唔urgent﹐醫生話佢收宮就無野,同佢排期去到2020年。佢一星期後之話排期好耐,要睇私家,我地再帶佢睇公立急症,今次醫生做埋Xray,話佢只係便秘。佢日日嘈,之前又搞到我個B入醫院2次。想問如果佢而家咁,我炒佢有無問題?

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

炒佢因工作表現不佳

男爵府

回覆樓主:

只要你肯賠一個月人工。
完全無任何理由都可以炒佢。

概然醫生都 check 左話佢無事只係便秘 (即係無子宮肌瘤?), 你就唔係因為佢病而炒佢。

記得 keep 起份驗身報告。

咁個b入醫院兩次係咩事? 工人整傷既? 有冇去急症室驗傷拎報告? 有冇出多幾份 warning letter 比工人? 留多啲 paper evidence 以後對你有利。

洋房

回覆 Solarflare 的帖子

我們正因為佢表現太差想炒佢,打算補一個月俾佢即走,但擔心佢之後找我們麻煩,搵d工會投訴索我們錢....

有無人可幫手? 家中有兩個bb ,我地生活都好不容易.....

別墅

其實補足錢,是否都要有足夠原因先炒得?

男爵府

Harriethung 發表於 18-11-21 12:50
其實補足錢,是否都要有足夠原因先炒得?

正常不需要原因。補足錢就得。
除非想唔補$。
又或者好似樓主咁怕比工人告, 就要一個原因。

子爵府

rosita571 發表於 18-11-21 10:25
工人做了一年,之前成日要加人工,又扼我地自己有糖尿病,話唔想食我地D飯,要我地俾$ 佢自己食,我地本身 ...

工人玩嘢,最好即炒

有晒医生報告,唔係急病,绝症,炒佢冇問題

工人要玩嘢,要告,冇得防,要告得入先得,只有陪佢玩吓

男爵府

rosita571 發表於 18-11-21 12:47
回覆 Solarflare 的帖子

我們正因為佢表現太差想炒佢,打算補一個月俾佢即走,但擔心佢之後找我們麻煩,搵 ...

同意樓上, 好細機會告得入。

咁佢表現差有冇留 paper evidence? video evidence?

子爵府

回覆 rosita571 的帖子

既然佢檢查過晒, 醫生話係無問題, 就即係唔關佢病而炒佢啦.

佢點解會整到阿仔入院兩次? 有沒有記錄?

, 如果佢成日話自己病, 都唔會有心機做囉.. D送走佢算把啦.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你攞份Medical Report做紀錄, 炒時complain to Immigration, 亦fax埋Medical Report, 話工人虛假有子宮肌瘤。

複式洋房

回覆 rosita571 的帖子

炒工人無需任何原因,正如她們炒僱主一樣,隨時也可,但雙方必須要一個月通知或一個月代通知金。如果你真系好想比一個理由或借口工人,你咪同工人講太太唔返工做ftm,又話太太宜家經濟有問題,無能力請工人。其實大家都是成年人,心知肚明啦,D工人炒僱主何常不是吹水,不外乎屋企有人死,重病 ,佢地有心玩野也好容易,根本防不勝防,佢最叻去勞工處開僱主file,作野話你欠薪,佢醉翁之意不在酒,只是想延期留港做黑工,做一個月黑工等於2,3倍人工,到被逮捕送返印尼又有香港政府比錢,她們無野輸,最慘只系我地僱主

首頁

尾頁

跳至