自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

jonwu 發表於 18-11-22 01:07
如果你有睇我上面寫嘅嘢。我都話如果個演唱會喺政府場地舉辦牽涉政府補貼,我覺得政府要監管轉手圖利行為 ...

門票轉手本身冇問題
門票轉手圖利 係有問題
唔係真係fans 唔係真心想睇show
當初做咩o係城市售票網買飛呢?
"買完 有事去唔到 平手放" 成件事冇問題

男爵府

yancb 發表於 18-11-22 01:02
有咩私人地方好似紅館伊館咁大
又私人又有節目

唔係大小問題。咁你話如果有人炒賣喺九龍灣展貿/機場博覽館(有演唱會喺嗰度搞) 呢啲私人地方搞嘅演唱會門票應唔應該刑事化?

男爵府

yancb 發表於 18-11-22 01:15
門票轉手本身冇問題
門票轉手圖利 係有問題
唔係真係fans 唔係真心想睇show

就算有圖利,結果張飛都係去咗想睇嘅人手中,祇不過變成價高者得咁解。你唔可以話肯畀錢買黃牛飛嘅人唔係真心想睇。

正如舉例一支限量版紅酒出廠價一千蚊,有人排隊買曬,轉頭3000蚊賣出嚟,我唔可以話用3000蚊買嘅人唔係真心想飲支酒,只不過佢出嘅價錢比我高咁解。

大宅

jonwu 發表於 18-11-22 01:20
就算有圖利,結果張飛都係去咗想睇嘅人手中,祇不過變成價高者得咁解。你唔可以話肯畀錢買黃牛飛嘅人唔係 ...

變成左高價買--呢個咪係問題囉

我冇話過用高價買黃牛飛的人唔係真心睇

大宅

jonwu 發表於 18-11-22 01:18
唔係大小問題。咁你話如果有人炒賣喺九龍灣展貿/機場博覽館(有演唱會喺嗰度搞) 呢啲私人地方搞嘅演唱會門 ...

機場博覽館
政府唔係完全冇業權

男爵府

yancb 發表於 18-11-22 01:22
機場博覽館
政府唔係完全冇業權

咁好啦,我唔用機場博覽館做例子。咁我講九龍灣展貿好喇,咁你覺得係九龍灣展貿搞嘅演唱會,完全冇政府補貼,轉手演唱會飛圖利係咪應該刑事化?

男爵府

yancb 發表於 18-11-22 01:22
變成左高價買--呢個咪係問題囉

我冇話過用高價買黃牛飛的人唔係真心睇

A, 你正正抓到個重點,"變成咗高價買" 就係轉手圖利嘅後果,社會上充斥住大量呢種行為,我之前所講d 人買樓/ 限量版波鞋手錶手袋/紅酒/茶葉之後短時間以更高價錢出售都係會導致你所講嘅"變成咗高價買",咁係唔係將炒埋上面所有嘢都變成刑事罪行?

大宅

jonwu 發表於 18-11-22 01:26
咁好啦,我唔用機場博覽館做例子。咁我講九龍灣展貿好喇,咁你覺得係九龍灣展貿搞嘅演唱會,完全冇政府補 ...

講番轉頭
其實邊度有新聞講明會郁私人場?

大宅

jonwu 發表於 18-11-22 01:30
A, 你正正抓到個重點,"變成咗高價買" 就係轉手圖利嘅後果,社會上充斥住大量呢種行為,我之前所講d 人買 ...

有時限問題

之前解釋過
冇人限你要幾時飲枝酒

大宅

jonwu 發表於 18-11-22 01:30
A, 你正正抓到個重點,"變成咗高價買" 就係轉手圖利嘅後果,社會上充斥住大量呢種行為,我之前所講d 人買 ...

依家只係政府管番自己個場而已

政府根本冇開店賣限量版波鞋手錶手袋etc吧

所以根本唔關事

珍珠宮

jonwu 發表於 18-11-22 00:39
凶人打人斬人當然有問題,完全同意要拉佢坐監。但轉手圖利係另一回事。
...

請問如果唔係有背景,一般人點樣可以用正規途徑包攬一大堆演唱會票呢?依家唔係話有人花自己時間去買兩張門票,跟住轉手賣出去,而係請一大班人去霸位排隊買票,又或者用枱底途徑去大範圍包攬門票,誇張到賣黃牛可以隨便揀位。咁樣係嚴重影響公眾利益,同你炒股唔同。

如果有人以不合法方法包攬股票,一樣都係犯法,無分別喎!如果有一日,黃牛黨去包攬米,再以高價$700幾轉手賣俾市民,政府一樣都會出手。

子爵府

內部認購hold 起晒d飛,仲要靚位。
政府一出聲話要減內部認購比例,表演團體立即反對,動機好明顯,本身最大黃牛黨

大宅

JoanC 發表於 18-11-22 01:58
請問如果唔係有背景,一般人點樣可以用正規途徑包攬一大堆演唱會票呢?依家唔係話有人花自己時間去買兩張 ...

Jm突破盲點

男爵府

請問如果唔係有背景,一般人點樣可以用正規途徑包攬一大堆演唱會票呢?依家唔係話有人花自己時間去買兩張 ...

咁你意思係唔係即係話應該用數量來分犯法定唔犯法?轉手一大堆演唱會飛圖利就犯法,少量就算賺錢都唔犯法係咪?

男爵府

yancb 發表於 18-11-22 01:35

講番轉頭

我不嬲都話如果私人場地唔應該有問題。意思即係如果個event 係冇政府用公帑補貼,本身轉售圖利呢個行為係冇問題,純粹正常商業活動。

多謝你同意我。

男爵府

另外米唔同。米係民生必需品,我完全同意唔應該容許炒賣行為。但非生活必需品就唔應該插手。

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

jonwu 發表於 18-11-21 19:09
大家唔應該妖魔化炒黃牛行為,炒黃牛好似好難聽咁,實際其實係以一個比原價更高嘅價錢轉售一件商品。點解大 ...

係邊到見到演唱會租用紅館有政府補貼?我理解係無,如果有,會係宣傳海報到寫明...

我以前參加表演節目,真係有政總定康文署場地補貼/資助,會寫明架。

所以我想知道點樣睇到演唱會租用場地有補貼

珍珠宮

jonwu 發表於 18-11-21 19:09
大家唔應該妖魔化炒黃牛行為,炒黃牛好似好難聽咁,實際其實係以一個比原價更高嘅價錢轉售一件商品。點解大 ...

炒飛ok,但要行實名,打擊專業炒家,保護一般消費者

大宅

jonwu 發表於 18-11-22 07:34
我不嬲都話如果私人場地唔應該有問題。意思即係如果個event 係冇政府用公帑補貼,本身轉售圖利呢個行為係 ...

我冇話私人場轉手圖利有問題定冇問題,我只係指出新聞入面冇講政府會郁私人場,所以討論關於轉售私人場飛圖利應否刑事化 就欠多少少討論價值。

男爵府

八婆仔@ 發表於 18-11-22 08:08
係邊到見到演唱會租用紅館有政府補貼?我理解係無,如果有,會係宣傳海報到寫明...

我以前參加表演節目, ...

我講嘅補貼意思係政府用比市值租金低嘅價錢租個場地畀主辦單位。噉咪另外補貼囉,意思唔係直接比錢個主辦單位。我唔知政府將場地租出嘅價錢係咪等同市值。

如果係用市值租個牆畀主辦單位,噉政府更加冇理由去打擊炒黃牛行為。因為演唱會門票就係純粹嘅商品,而且亦唔係必需品。

首頁

尾頁

跳至