放病假比上司打嚟話要扣佣金(被炒了)

tsztsz127
|

因重感冒請左第3日病假(有醫生紙), 今日收到上司打嚟話再吾番工會扣佣金同本身比左你既客人資料都會被抽走!(我地要有呢d資料先聯絡都客,先會有人工同佣) 其間不斷話你。。。好心啖!之前有個大肚婆請病假(作小產) 都比佢迫走左。。下一個可能係我
Lynna25
|
你份合約有無咁寫過?
tsztsz127
|
Lynna25 發表於 18-11-21 16:56
你份合約有無咁寫過?

份約無寫到
cecelc
|
賤公司,真病點返?返去播毒呀?

抽起客都唔岩啦,仲要扣佣,你應得架。

咁你返嗎?
tsztsz127
|
cecelc 發表於 18-11-21 21:48
賤公司,真病點返?返去播毒呀?

抽起客都唔岩啦,仲要扣佣,你應得架。

我無返呀,諗住好番先返工!佢呢到係咁有病都要死番去,同佢講過就算出面死人冧樓都吾好理,你死老豆都吾可以影響到你打call同公司!(因之前大肚婆個爸爸入左醫院情況都危急,佢都吾比人早走,仲要人地放工補時間比佢tim)
cecelc
|
tsztsz127 發表於 18-11-21 23:10
我無返呀,諗住好番先返工!佢呢到係咁有病都要死番去,同佢講過就算出面死人冧樓都吾好理,你死老豆都吾 ...

打call辛苦大壓力,病左狀態唔好返到去都無工作能力點開單呀。

一於五分四,返到唔返咩,唔返點追條數呀,你估易到架。
tsztsz127
|
cecelc 發表於 18-11-21 23:15
打call辛苦大壓力,病左狀態唔好返到去都無工作能力點開單呀。

一於五分四,返到唔返咩,唔返點追條數呀 ...

佢覺得好易call嫁。。。話自己比果d全部都係靚list喎,但其實好多都知道佢公司名臭晒,服務又差,一聽公司名都即刻cut線,但佢仲要求日日要到數,吾夠數就要ot! 終之日日佢都有佢既新規則新玩法,加上成日都人肉cctv黑住面咁行嚟行去,返呢份工都幾大壓力!所以想好番先番工!
Lynna25
|
換過份啦
靚豬豬
|
tsztsz127 發表於 18-11-21 23:24
佢覺得好易call嫁。。。話自己比果d全部都係靚list喎,但其實好多都知道佢公司名臭晒,服務又差,一聽公司 ...

不如轉過份工啦
man4
|
tsztsz127 發表於 18-11-21 12:35
因重感冒請左第3日病假(有醫生紙), 今日收到上司打嚟話再吾番工會扣佣金同本身比左你既客人資料都會被抽走 ...

邊一間咁衰?
tsztsz127
|
靚豬豬 發表於 18-11-23 09:47
不如轉過份工啦

而家吾轉都吾得啦。。。。我今日番工,佢炒左我啦,仲要話吾需要理由炒我,又想屈我寫辭職信。。我更係吾寫啦!
tsztsz127
|
man4 發表於 18-11-23 16:07
邊一間咁衰?

美容公司
tsztsz127
|
tsztsz127 發表於 18-11-23 21:48
而家吾轉都吾得啦。。。。我今日番工,佢炒左我啦,仲要話吾需要理由炒我,又想屈我寫辭職信。。我更係吾 ...

其實我請完病假佢炒我。。咁我係吾係咩都無得做?
|
tsztsz127 發表於 18-11-23 22:00
其實我請完病假佢炒我。。咁我係吾係咩都無得做?

最緊要佢要賠足代通知金,未放年假的薪水,重要七天內出比你
tsztsz127
|
1314625 發表於 18-11-23 23:42
最緊要佢要賠足代通知金,未放年假的薪水,重要七天內出比你

份約係寫3日通知期的。。。。啫係星期一我都要番工!而家我係吾係咩都無得做?
|
tsztsz127 發表於 18-11-23 23:44
份約係寫3日通知期的。。。。啫係星期一我都要番工!而家我係吾係咩都無得做?
...

你做左幾耐?如果過左一個月,就算合約寫明三天,但通知期都最少要七天。

另外佢叫你做埋通知期走?就算係,咪照返,按章工作
tsztsz127
|
1314625 發表於 18-11-23 23:47

你做左幾耐?如果過左一個月,就算合約寫明三天,但通知期 ...

做左半年啦!開頭話炒我。。之後又叫我寫辭職信,我當然無寫啦,佢仲要話炒人吾需要比理由只要比通知期就可以,我好嬲呀!
princessgw
|
tsztsz127 發表於 18-11-23 23:50
做左半年啦!開頭話炒我。。之後又叫我寫辭職信,我當然無寫啦,佢仲要話炒人吾需要比理由只要比通知期就 ...

拿拿林睇番合約點寫。

星期一番去,叫佢計埋條數比你。佢要7日內比錢。

有d 公司會拖你佣金,有咩事,去勞工處問。打政府熱線,有人回答你。

公司抄人同你抄公司一樣,個理由真心唔重要。計足錢,搵個分工好過,費時浪費時間