急問一間新playgroup疑問

labyrinthwy
|
最近聽媽媽會有人講過間叫Victorix Playparx嘅新playgroup~可能太新,上網資料唔太多,只係見到有媽媽講佢多元化發展啲,想問下佢同維多利x教育機構有冇關係㗎?嚟緊幫囝囝揀playgroup,有冇咩特別貼士?我有幾間睇緊,我正正係想搵間多嘢玩嘅俾囝囝呀.. 所以希望大家jm幫幫手!
Sweetsugarwin
|
無聽過, 係邊區?
維多利X就知, 我都有朋友個仔讀緊佢地間分校, 我都想幫個女試下報
acqueen
|
labyrinthwy 發表於 18-11-21 13:05
最近聽媽媽會有人講過間叫Victorix Playparx嘅新playgroup~可能太新,上網資料唔太多,只係見到有媽媽講佢多 ...

有關係架,係veo新開嘅playgroup,可能係取代victoria upper kornhill嘅playgroup。似乎係想同A+分家。
alice06_hk
|
我估讀呢間應該會容易d 入到維記pn, 學費應該唔平
labyrinthwy
|
Sweetsugarwin 發表於 18-11-21 19:33
無聽過, 係邊區?
維多利X就知, 我都有朋友個仔讀緊佢地間分校, 我都想幫個女試下報 ...
灣仔區呀, 都算近我, 我都係媽媽會度聽返黎, 所以想上黎知多D

labyrinthwy
|
acqueen 發表於 18-11-21 19:43
有關係架,係veo新開嘅playgroup,可能係取代victoria upper kornhill嘅playgroup。似乎係想同A+分家。
...
分家既原因係? 係咪會走唔同方向/路線? 又或者用唔同既教育方式?

labyrinthwy
|
alice06_hk 發表於 18-11-21 19:45
我估讀呢間應該會容易d 入到維記pn, 學費應該唔平
其實搵呢D都預左某一定既學費, 我反而覺得教得好唔好重要得多,

始終一開始, 小朋友個基礎好重要, 而且仲要令佢地有興趣去學, 你平時係會點選擇?考慮咩為首要?

acqueen
|
labyrinthwy 發表於 18-11-22 10:18
分家既原因係? 係咪會走唔同方向/路線? 又或者用唔同既教育方式?

好似前年已經分左,因為除銅鑼灣外,其餘8間victoria係比左周大福管理,而A+係同銅鑼灣嗰邊家族嘅人開
playgroup有乜分別應該無人知,但veo旗下幼稚園都係行ib教育方式分別應該同之前不大。
我知係咁多,有錯請指正。
alice06_hk
|
labyrinthwy 發表於 18-11-22 10:21
其實搵呢D都預左某一定既學費, 我反而覺得教得好唔好重要得多,

始終一開始, 小朋友個基礎好重要, 而且仲 ...

如果錢唔係問題,我覺得可以試下呀,Victoria pg 做得唔錯,上康一定要排十幾個月。
我揀pg, 最好有NET, 有小手肌/有story time, 純粹覺得呢幾樣重要
|
labyrinthwy 發表於 18-11-22 10:16
灣仔區呀, 都算近我, 我都係媽媽會度聽返黎, 所以想上黎知多D
咁要返灣仔我都方便既, 又近我公司

|
acqueen 發表於 18-11-22 10:26
好似前年已經分左,因為除銅鑼灣外,其餘8間victoria係比左周大福管理,而A+係同銅鑼灣嗰邊家族嘅人開
playgr ...
行IB既話, 第時上拔萃, ST PAUL, 弘立個D都應該易D?

acqueen
|
Sweetsugarwin 發表於 18-11-22 17:53
行IB既話, 第時上拔萃, ST PAUL, 弘立個D都應該易D?

咁呢個唔清楚,st paul我估你指coed,dgs , st paul coed係高中先會有一部份人考ib,而victoria係一直行ib的
labyrinthwy
|
playgr ...
想請教下ib教育方式既意思係?
CharliesNjoe
|
alice06_hk 發表於 18-11-22 10:50
如果錢唔係問題,我覺得可以試下呀,Victoria pg 做得唔錯,上康一定要排十幾個月。
我揀pg, 最好有NET, ...
排十幾個月咁耐?咪要早年幾前報定? 有無限幾多歲先可以報?

alice06_hk
|
CharliesNjoe 發表於 18-11-23 13:08
排十幾個月咁耐?咪要早年幾前報定? 有無限幾多歲先可以報?

一有出世紙就上網申請,唔使in, 有位會打俾你,我果陣都等到14 個月先有得讀
CharliesNjoe
|
alice06_hk 發表於 18-11-23 14:27
一有出世紙就上網申請,唔使in, 有位會打俾你,我果陣都等到14 個月先有得讀
...
wa! 原來要咁早? 好既學校/[size=1.2em]playgroup係唔係都係咁早?
Sallylamy
|
labyrinthwy 發表於 18-11-21 13:05
最近聽媽媽會有人講過間叫Victorix Playparx嘅新playgroup~可能太新,上網資料唔太多,只係見到有媽媽講佢多 ...
如果想從遊戲中學習, 上網見呢間有MESSY PLAY, 又會從5感去學, 應該唔駛擔心係死讀/無野玩

acqueen
|
labyrinthwy 發表於 18-11-23 09:18
想請教下ib教育方式既意思係?

可以上網search下,考ibdp係分六個課題,每個揀一科,主張全人發展,資料唔難搵,可以睇下。
全港由幼稚園開始行ib嘅私立學校好似得一兩間,Victoria係其中一間。
acqueen
|
CharliesNjoe 發表於 18-11-23 14:48
wa! 原來要咁早? 好既學校/playgroup係唔係都係咁早?

多數都係,我遲左報victoria個playgroup,最後係n班都考完都未有得讀個pg
JemKK
|
playgr ...
咁經playgroup入返同系既幼稚園都係個好方法呀!應該機會都大好多