上車要快! 政府準備減辣!

yucl_hk
|
財政司司長陳茂波於北京總結訪京行程,指訪京期間與商務部及稅務總局等部門會面。指本港樓市自8月底開始淡靜以來出現調整,若確定樓市進入下行周期,會考慮調整按揭成數,但仍需時觀察。

陳茂波表示,樓市調整有秩序,金管局會密切注意,若確定進入下行周期趨勢,會考慮調整按揭成數,目前仍需觀察,正密切留意。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
Poyau
|
拭目以待
newcomer550
|
咁減咗辣估計對樓市會有咩影響?
angiehouse
|
yucl_hk 發表於 18-11-21 14:07
財政司司長陳茂波於北京總結訪京行程,指訪京期間與商務部及稅務總局等部門會面。指本港樓市自8月底開始淡 ...

正苦吾系要樓控嗎,而家回落就減甘未又推反樓市上去
TinyTomato
|
因為政府怕樓價大升,但更怕樓價大跌。
angiehouse 發表於 18-11-21 17:12

tszchungmama
|
newcomer550 發表於 18-11-21 17:09

唔。。。又話會加息, 即係點呢?
MariaTsui
|
tszchungmama 發表於 18-11-21 18:03
唔。。。又話會加息, 即係點呢?

早前有新聞講12月可能唔加息,之後又話可能加息,我估美國佬自己都未傾掂數,就算12月加息,出年都未必加。
ajfamily
|
newcomer550 發表於 18-11-21 17:09
我覺得減辣唔代表一定會升,其實辣招某程度令買家傾向買一手樓,因為較容易安排按揭,一手樓由發展商以擠牙膏方式賣,樓價佢話幾多就幾多,造成二手乾升,好多人亦驚賣咗買唔返。所以減辣有可能令二手樓買賣不用膠著,但供應多咗,樓價應該向上還是向下,真係好難估。總之,嚟到呢刻,唔代表減辣就會升。
MICMATL
|
可能亞荗自己有二手樓想放咗先
20150618bb
|
財政司司長陳茂波於北京總結訪京行程,指訪京期間與商務部及稅務總局等部門會面。指本港樓市自8月底開始淡 ...
人地.........話保持現況
算死草
|
angiehouse 發表於 18-11-21 17:12

有邊個想見到自己資產愈來愈少
ebhaaoff
|
意思變番7成按?
caryfox
|
ajfamily 發表於 18-11-21 18:14
我覺得減辣唔代表一定會升,其實辣招某程度令買家傾向買一手樓,因為較容易安排按揭,一手樓由發展商以擠牙 ...

其實買第二層樓的15%印花稅,係凍結二手樓買賣,推高一手樓銷情的元兇。

一日不解除,二手市場上也難有新盆源,選擇少,自然愈買愈高。
mln
|
都分析姐, 但應該都好難大跌而要消失辣招
唔好煩我
|
根本政府從來都只怕樓市跌。所謂壓抑樓價,都只不過係令市民感覺良好嘅小動作
whyyou
|

佢係話調整按揭成數唔係減辣,另一邊廂陳帆話唔會減辣喎
KK20010609
|

ajfamily
|
mln 發表於 18-11-21 21:01
都分析姐, 但應該都好難大跌而要消失辣招
其實中美貿易戰唔講得笑,可以好大影響。早幾日新聞先話美國當香港為大陸其中一個城市,有機會取消關稅優惠,呢d消息好影響㗎!有時買樓決定都係一時心口有個勇字,過去兩年買樓嘅其實都幾勇㗎!
ajfamily
|
唔好煩我 發表於 18-11-21 21:05
根本政府從來都只怕樓市跌。所謂壓抑樓價,都只不過係令市民感覺良好嘅小動作
...
咁政府真係冇必要壓抑樓價喎!自由經濟嚟!(好似CE都係咁講)冇人叫你負擔唔到都去買㗎。但畢竟政府係有責任提供居所/幫助給沒有能力的人。所有壓抑措施多數做嚟保障銀行體系不受樓價跌而影響,主要目的不是為了壓抑樓價。
洋蔥頭媽咪
|
升左咁耐早已痴晒缐根本脱離正常,跌少少又话要減辣,真痴缐