教 20 個月大男孩的苦惱

TamHongching
|
好鍾掉東西落地,不管是什麼,只要不喜歡,就拋落地⋯⋯
由朝到晚都只要飲奶,到現在也冇辦法一餐正常固體餐,莫講話坐定定吃一餐,由轉固體食物開始,吃一兩口就唔吃,就算入到口都吐番出來,試過唔俾奶直接到正餐,也是吃兩口就走人,除非真的岩口味的,會食多兩啖,不過都唔好得幾多,跟住又扭奶。

我應該點教
可能以前阿女好好教,這個仔投晒降
sammiso
|
啊女同啊仔真係唔同嘅,女女聽話好多。
Nbs
|
我唔覺女聽話d, 我個女同你個仔差唔多,坐唔定,肯食既野 10 隻手指數得晒。我堅持左兩年幾,最近都係開始用電子奶咀,甘佢就肯坐喇,不過都係要餵,而且都係食嗰10 樣食物only.
老實好多人話甚麼由得佢餓呀,餓就會食,整到好靚就會食,全部對我個女都無用。佢練仙的,只要食一啖由餓變成唔餓甘就可以繼續練仙。
Sze0822
|
Nbs 發表於 18-11-21 15:19
我唔覺女聽話d, 我個女同你個仔差唔多,坐唔定,肯食既野 10 隻手指數得晒。我堅持左兩年幾,最近都係開始 ...

我女又係
佢係會餓呀 但食到唔餓就停 就話飽飽 吹佢唔漲
咩餓下佢 同佢放電 通通都用過晒 就是無用
Ohoh2727
|
健康院個時教我,不如試下bb同大人一齊食飯,但大人食野既動作要誇張d,要令到小朋友覺得好食 小朋友就會模仿
|
Ohoh2727 發表於 18-11-22 01:14
健康院個時教我,不如試下bb同大人一齊食飯,但大人食野既動作要誇張d,要令到小朋友覺得好食 小朋友就會模 ...

我們一齊吃飯的,不過三兩啖就起身,再唔係就玩餸,冇辦法下都係要離枱
bbellchung
|
TamHongching 發表於 18-11-22 07:47
我們一齊吃飯的,不過三兩啖就起身,再唔係就玩餸,冇辦法下都係要離枱
...

我小朋友淨係食餸,唔食飯。堅持唔加餸的話,就開始掟飯落地下。我都唔知點教
|
bbellchung 發表於 18-11-22 09:25
我小朋友淨係食餸,唔食飯。堅持唔加餸的話,就開始掟飯落地下。我都唔知點教
...

麵,通粉肯吃嗎?
至少肯吃餸,阿仔兩樣話唔食就唔食,總之唔岩口味即吐,有時黏住條脷就用手攞,跟手撥落地
bbellchung
|
TamHongching 發表於 18-11-22 09:45
麵,通粉肯吃嗎?
至少肯吃餸,阿仔兩樣話唔食就唔食,總之唔岩口味即吐,有時黏住條脷就用手攞,跟手撥落 ...

麵同通粉都肯吃,不過都唔會食晒,食到佢“飽”就唔會食。

不過有幾次我畀佢一齊參與煮麵過程,例如打蛋、放餃子放麵落啲水度、洗菜呀咁,然後讚佢BB煮嘅麵麵好好食呀,佢就會比較積極食,甚至可以食晒。

或者你可以試下畀佢一齊煮啦^^
bchuma
|
TamHongching 發表於 18-11-21 14:40
由朝到晚都只要飲奶,到現在也冇辦法一餐正常固體 ...

聽落去⋯⋯喔都唔知道應該點搞
yanwingt
|
TamHongching 發表於 18-11-21 14:40

我囡囡21個月都有呢個問題,食得少鍾意飲人奶,但介左夜奶即指12點打後冇奶,就開始好d, 食多左野,我會同佢講黑黑冇奶奶,當然夜晚都係唔比,又佢喊!
babynetnet
|
我女23月大,食飯一直唔肯點食,食粉麵、麵包、肉、菜就好d,有時依d都唔食就比水果,有時再唔得就比餅乾……但求佢有野落肚
|
他食多食少真係好難搞,不過最勞氣,吐出來同掟落地,四周圍掟
hamsterma
|

男仔真係好難教
|
幾時先會好d呢⋯⋯
GCHK
|
Ohoh2727 發表於 18-11-22 01:14
健康院個時教我,不如試下bb同大人一齊食飯,但大人食野既動作要誇張d,要令到小朋友覺得好食 小朋友就會模 ...

同意,真係有時需要誇張D示範