嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如果唔肯食,粉面都仲肯,咁剩係食粉得唔得呢,餸方面會照比佢,只入餸粉唔係餸飯食,但粉冇咁飽,會唔會唔夠食飯好或唔夠營養呢?
但佢真係少少飯都唔肯食,我已咩都試,淡味,濃咪都比佢試,碎嘅,要趙嘅都有都唔食,遍遍比佢食粉,就粉冇餸都肯食囉,好頭痛囉我

別墅

sumpo 發表於 18-11-21 14:58
如果唔肯食,粉面都仲肯,咁剩係食粉得唔得呢,餸方面會照比佢,只入餸粉唔係餸飯食,但粉冇咁飽,會唔會唔 ...

當然可以淨食粉! 粉都是碳水化合物,仲有,西方小朋友都唔係日日食飯。米飯只係碳水化合物其中一種,仲有粉,意粉,薯仔,蕃薯,扁豆,麵包,等等都係

回覆 sumpo 的帖子

Hello sumpo, 明白小朋友唔肯食飯媽媽會好煩惱, 除左飯之外, 粥仔、粉面、面包都可以為小朋友提供碳水化合物同營養 (¾ 碗粉面相等於半碗飯), 另外媽媽都可以改變食物既外觀,好似用卷蛋、熟食物整既壽司、飯團, 比小朋友一齊參與製作過程, 有新鮮感都能夠增加佢食野既興趣架, 媽媽有冇試過呢?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

男爵府

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-11-22 17:02
回覆 sumpo 的帖子

Hello sumpo, 明白小朋友唔肯食飯媽媽會好煩惱, 除左飯之外, 粥仔、粉面、面包都可以為 ...

飯團,都有試過,佢鍾意食啲紙菜,但咬到係飯都不太願意又唔食,飯類都令晒頭咁,見到粉呢都雀躍下,佢又好堅持自己食,但食一半倒已唔食,氹下氹下先食多啲, 宜家每次餵佢食野都好擔心佢唔食囉,勉勉強強每餐食到嘅量都乎合一餐,但都好頭痕囉,一食唔足我就好內疚,唔知點算

sumpo 發表於 18-11-23 16:31
飯團,都有試過,佢鍾意食啲紙菜,但咬到係飯都不太願意又唔食,飯類都令晒頭咁,見到粉呢都雀躍下,佢又 ...

見到媽媽都為bb試過多種煮法, 已經做得好好吖唔需要內疚! 歲半bb每日食到1-2碗飯都足夠架啦,bb一日食到幾多? 粉面有湯, 相對容易入口, 媽媽有冇試過整湯飯比bb試呢?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

回覆樓主:

Hi , 你可以試下肉碎或鱼类、蔬菜粒(西藍花、藍瓜、翠肉瓜...葉菜要先飛水再切碎)軟飯捞勻+蛋(一隻蛋+半蛋殼水攪勻) , 加盖盖住碗蛋隨水中火蒸30分鐘

首頁

尾頁

跳至