想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我既懷孕道路真係好坎坷,2012年同先生結婚,2013年第一次懷孕,最後bb無心跳做塞藥排出,當時醫生同我講其實好多媽媽同經歷過,只要養好身體就可以重新出發,休息一年後2015年7月终於成功生左個女,好開心!上年年尾懷第二胎,十分期待,仲同個女講你要做家姐啦,點知13週做nifty發現bb T13,嗰下猶如晴天霹靂,完全接受唔到...一直等到16週抽埋羊水確診先無奈地接受現實,17週引產,過程很痛很痛,最痛係生完出來要同bb講拜拜.....我每日都厘埋係間房喊,用左好長時間先可以重新振作,因為我仲有個女要照顧,我唔可以放棄自己,坐好小月後我去睇中醫調理身體,我同先生仲去做埋染色體檢查,我地兩個都好正常,半年後我再有左,我對今次充滿信心,可是現實好殘酷,今次bb同樣有染色體異常T9.....我真係接受唔到...點解會兩次都係咁...我徹底地崩潰...不斷問自己我究竟做錯左d咩....自問自己同先生都係一個好人...點解個天要對我咁殘忍?我好痛...每分每秒都好痛...連呼吸都好痛...連我先生都話不如算,但我唔想放棄,我知道個女好想有細佬/妹妹,我究竟可以點做?我問過3個婦產科醫生都話係我唔好彩,我仲可以點.....

大宅

豆爸豆媽 發表於 18-11-21 15:44
我既懷孕道路真係好坎坷,2012年同先生結婚,2013年第一次懷孕,最後bb無心跳做塞藥排出,當時醫生同我講其 ...

佩服你的勇氣,為你打氣!

大宅

多謝你....但經過今次我唔知仲有無勇氣走下去....

大宅

我既懷孕道路真係好坎坷,2012年同先生結婚,2013年第一次懷孕,最後bb無心跳做塞藥排出,當時醫生同我講其 ...

呢度有好多jm會同你打打氣,加油喔~

複式洋房

回覆樓主:

好心痛,樓主你好堅強及勇敢!

大宅

回覆 Dada^(00)^ 的帖子

多謝你...但我真係好擔心下一胎都會有染色體問題,又搵唔到原因😞

大宅

回覆 GG2015 的帖子

真係好痛....但我仲有個女,唔可以唔理佢,迫使我要企起身

大宅

加油,堅強一點,支持你

洋房

加油呀!!我會支持你

別墅

偉大的媽媽
做你想做的決定,支持你

複式洋房

樓主,您好呀,我好明白您嘅感受呀, 我同先生2015年結婚, 諗住過2年二人世界先有BB。今年3月驗到有咗,但4月頭時大約8週突然出血, 去到醫院已check唔到心跳, 做咗吸宮,心諗一次都係唔好彩啫, 積極睇中醫調理,到3個月之後, 中醫叫我地可以再試, 結果一試又中咗, 我已經知道8週係好關鍵, 專登9月1當日, 正正係8週先去照, 結果又係照唔心跳的。過幾日再照, 都係冇, 個胎仲開始萎縮, 我又入院吸宮, 半年內2次。。。。。= ="
之後同先生一齊驗染驗體同抗體, 結果都係正常的, 所以唔知點咁。而家同先生2個都飲緊中藥, 下個月約咗陳億仕醫生, 想問下佢意見, 我見BK媽媽都有推薦佢。樓主您唔好放棄呀, 會再成功的

大宅

多謝你....好希望你都快d重新振作,好快可以見到你有好消息

大宅

好多謝你地每一位既支持,上一次17週引產已令我身心受創,引產完唔清最後都要刮宮,依家差不多13週,煩惱緊應該試塞藥定直接刮宮,因為過左12週,政府應該唔會幫我刮,但劉x健醫生話14週前都肯幫我,我都明白刮宮會傷d,但我真係唔想再經歷一次引產既痛苦,最慘流唔清最終都係要刮,大家可唔可以俾d意見我呀?

別墅

加油呀,支持你,快d企返起身再重新出發!

複式洋房

豆爸豆媽 發表於 18-11-21 18:26
好多謝你地每一位既支持,上一次17週引產已令我身心受創,引產完唔清最後都要刮宮,依家差不多13週,煩惱緊 ...

如肯定13週刮都冇問題的話,我寧願早D了結早D補身再出發,最多抖耐D,但我未必再有勇氣...

複式洋房

豆爸豆媽 發表於 18-11-21 18:20
多謝你....好希望你都快d重新振作,好快可以見到你有好消息

多謝您! 我未試過藥流的, 2次都吸宮。。即係刮宮?! 因為學上面位朋友仔話齋, 想早日了結件事, 準備下一次~

大宅

回覆 GG2015 的帖子

其實我都有少少concern,因為好多醫生過左12週都唔接,但劉醫生又好有經驗,我對佢都有信心既,但今年內已經第二次,好似好傷咁

大宅

回覆 果凍 的帖子

我都係咁唸,但又怕會刮薄個子宮,好矛盾盾😞

男爵府

鄧你心痛

複式洋房

豆爸豆媽 發表於 18-11-21 21:11
回覆 果凍 的帖子

我都係咁唸,但又怕會刮薄個子宮,好矛盾盾😞

所以醫生個手勢都好緊要, 傷都要減到最低, 我一年都2次= = 之後照過陰超, 都算正常, 但唔敢咁快再試懷孕住。。

首頁

尾頁

跳至